Kukbuk
Kukbuk

Bliny z kwaśną śmietaną i wędzonym łososiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 90 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
mąka pszenna typu 550
250 g
suszone drożdże
4 g
sól
½ łyżeczki
cukier
1 łyżka
jajko „zerówka”
1 sztuka
letnie mleko UHT Łaciate 3,2%
300 ml
roztopione masło ekstra Łaciate
30 g
oliwa
do smażenia
łosoś wędzony
100 g
ikra z pstrąga
opcjonalnie 3 łyżeczki
śmietana Łaciata 18%
200 g
koperek
1 pęczek

Zdjęcie i przepis: Jessica Nadziejko / @pluminchocolate

krok 1

Mąkę, drożdże, sól i cukier mieszamy. Białko ubijamy na sztywną pianę. Do suchych składników dodajemy żółtko i powolnym strumieniem wlewamy letnie mleko – cały czas mieszamy. Na koniec dodajemy masło i ubitą pianę, mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.

krok 2

Łyżką wykładamy porcje ciasta na rozgrzaną, lekko naoliwioną patelnię. Każdą porcję smażymy pod przykryciem z dwóch stron (około 2 minut z każdej).

Gotowe bliny podajemy z wędzonym łososiem lub ikrą z pstrąga, kwaśną śmietaną i koperkiem.

Artykuł powstał we współpracy z marką Mlekpol.

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk