Kukbuk
Kukbuk
Bezglutenowe ciastka ptysiowe z kremem porzeczkowym (fot. Lisia Kawiarenka)

Bezglutenowe ptysie z kremem porzeczkowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 95 minut
typ diety: bezglutenowa
typ posiłku: deser
ciasto:
mąka ryżowa
80 g
mąka kukurydziana
50 g
skrobia ziemniaczana
70 g
proszek do pieczenia
1 1/2 łyżeczki
olej roślinny
100 ml
woda
250 ml
cukier
1/2 łyżki
jajka "zerówki"
4 sztuki
krem:
czerwone porzeczki (+ kilka do dekoracji)
150 g
jajka "zerówki"
2 sztuki
cukier
10 g
mascarpone
200 g

Przepis i zdjęcia: Karolina Krause / Lisia Kawiarenka


Ceramika: FIKA ceramika

krok 1

Wszystkie rodzaje mąki i proszek do pieczenia mieszamy, przesiewamy. Do rondelka wlewamy olej i wodę, przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika, wsypujemy cukier i mąkę z proszkiem do pieczenia. Powstałą masę od razu energicznie mieszamy drewnianą łyżką lub szpatułką, aż do uzyskania bardzo gęstego, gładkiego ciasta. Odstawiamy do przestudzenia.

krok 2

Lekko ciepłe ciasto dokładnie miksujemy – w trakcie dodajemy kolejno jajka. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tak, by powstało około 8 równych porcji. Wstawiamy do piekarnika. Ciasto pieczemy w temperaturze 200 stopni około 35 minut, do momentu wyrośnięcia i zarumienienia ptysi. Studzimy.

Przepis na bezglutenowe ciastka ptysiowe (fot. Lisia Kawiarenka)

krok 3. W tym czasie przygotowujemy krem porzeczkowy. Owoce miksujemy i przecieramy przez sito. Następnie przelewamy do garnuszka i gotujemy przez kilka minut na średnim ogniu. Dodajemy roztrzepane jajka i cukier. Mieszamy rózgą do momentu zgęstnienia kremu. Po wystudzeniu łączymy z mascarpone.

krok 4. Ptysie kroimy na połowę, do środka nakładamy krem. Dekorujemy świeżymi porzeczkami.

Więcej przepisów Karoliny znajdziecie na blogu Lisia Kawiarenka >>

więcej bezglutenowych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk