Kukbuk
Kukbuk

Batony jabłkowe z truskawkami i kruszonką

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
kruchy spód:
cukier
30 g
masło
50 g
mąka pszenna
100 g
sól
szczypta
jajko "zerówka"
1 sztuka
nadzienie:
jabłko
2-3 sztuki
truskawki
1 garść
mąka pszenna
1 łyżka
cukier
1 łyżka
kruszonka:
masło
50 g
cukier brązowy
50 g
płatki owsiane
50 g
mąka pszenna
40 g
sól
szczypta
cynamon
szczypta

Przepis: Zosia Różycka

krok 1

Masło mieszamy w misce z mąką, cukrem i solą, pod koniec dodajemy jajko. Zagniatamy ciasto, wykładamy je na spód keksówki, nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 180 stopniach przez 15-20 minut.

krok 2

Jabłka obieramy, truskawki pozbawiamy szypułek. Kroimy owoce na plasterki, wrzucamy do miski, dodajemy łyżkę mąki i cukru, mieszamy i wykładamy na podpieczony spód.

krok 3

Wszystkie składniki kruszonki mieszamy i posypujemy owoce. Całość pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Kiedy wystygnie, kroimy na kawałki.

Więcej przepisów z truskawkami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk