Barszcz z kiszonych żółtych buraków z uszkami z nadzieniem kurkowym
czas przygotowania: 1,5 godziny
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
- Zakwas:
- żółte buraki
- 2 kg
- czosnek
- 2 małe główki
- ziele angielskie
- 8 ziaren
- pieprz
- 6 ziaren
- liść laurowy
- 6 sztuk
- wystudzona przegotowana woda
- do zalania
- sól
- 2 łyżki
- Barszcz:
- pietruszka
- 2 sztuki
- seler
- 1 sztuka
- marchew
- 3 sztuki
- żółte buraki
- 1½ kg
- liść laurowy
- 3 sztuki
- ziele angielskie
- 3 ziarna
- suszone borowiki (lub inne grzyby)
- 15 g
- woda
- 2 l
- zakwas z żółtych buraków
- 500-800 ml
- sól i pieprz
- do smaku
- świeży majeranek
- kilka gałązek do dekoracji
- Uszka:
- wrzątek
- 1 szklanka
- mąka
- ½ szklanki
- sól
- 1 łyżeczka
- kurkuma
- szczypta
- czosnek
- 1 ząbek
- por
- 2 małe sztuki
- oliwa
- 3 łyżki
- kurki
- 200 g
- pieprz i sól
- do smaku
- wytrawne białe wino (lub 1 łyżka płatków drożdzowycH)
- 4 łyżki