Bakłażan glazurowany syropem klonowym na purée z kalafiora z sosem z tahiny i granatem
czas przygotowania:
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
- Sos z tahiny:
- tahina
- 3 łyżki
- syrop klonowy
- ½ łyżeczki
- sól i pieprz
- do smaku
- woda
- ¼ szklanki
- sok z cytryny
- ¼ szklanki
- Bakłażan glazurowany syropem klonowym:
- bakłażan
- 4 sztuki
- sól
- 2 łyżki + do smaku
- oliwa
- ¾ szklanki
- syrop klonowy
- ¾ szklanki
- pieprz
- do smaku
- Purée z kalafiora:
- oliwa
- 3 łyżki
- biała cebula
- 1 sztuka
- kalafior
- ½ dużej sztuki
- liść laurowy
- 4 sztuki
- ziele angielskie
- 4 ziarna
- mleczko kokosowe
- 1 puszka (400 ml)
- sól i pieprz
- do smaku
- płatki drożdżowe
- 4 łyżki
- Do podania:
- prażony sezam
- 2 łyżeczki
- pestki granatu
- z 1 sztuki