Baccala – smażone filety z dorsza
- Ciasto:
- mąka
- 300 g
- suche drożdże
- 5 g
- zimna woda gazowana
- 250 g
- Dorsz:
- odsolony filet z dorsza
- 1-2 sztuki
- olej o neutralnym smaku
- do smażenia
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku
Przepis i przygotowanie: Cristina Catese
Stylizacja: Rafał Kwiczor
Zdjęcia: Paulina Czyżewska
krok 1
Przygotowujemy ciasto do ryby – do miski wsypujemy mąkę i drożdże i wlewamy zimną wodę gazowaną. Mieszamy składniki łyżką, aż ciasto będzie gęste i płynne. Ważne, aby nie było zbyt rzadkie. Przykrywamy je folią i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
krok 2
Filety z dorsza kroimy na podłużne kawałki – w paski o długości 10 centymetrów. Każdy zanurzamy we wcześniej przygotowanym cieście – muszą być porządnie w nim obtoczone. Smażymy na patelni, na oleju na złoty kolor. Przed podaniem przyprawiamy solą i pieprzem.
Sprawdź również:
- Na mapie
Włoska szkoła gotowania: ciastka
Kuchnia włoska oszałamia smakiem i zaskakuje prostotą, również w przypadku słodkości. Sprawdźcie, jak zrobić najlepsze ciastka z Półwyspu Apenińskiego!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: dynia
Dynia to kulinarny symbol jesieni. Dodajemy ją do zup i dań głównych, wykrawamy w niej wzory na Halloween, a jej ozdobnymi odmianami dekorujemy kuchenny blat. Sprawdźcie, jak przyrządzić dynię we włoskim stylu!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: grzyby
Grzyby to jeden z fundamentalnych składników w kuchni Italii. W polskich lasach nie brakuje na szczęście ani borowików, ani kurek – podpowiadamy więc, jak przyrządzić je we włoskim stylu!
- Na mapie
Włoska szkoła gotowania: ciastka
Kuchnia włoska oszałamia smakiem i zaskakuje prostotą, również w przypadku słodkości. Sprawdźcie, jak zrobić najlepsze ciastka z Półwyspu Apenińskiego!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: dynia
Dynia to kulinarny symbol jesieni. Dodajemy ją do zup i dań głównych, wykrawamy w niej wzory na Halloween, a jej ozdobnymi odmianami dekorujemy kuchenny blat. Sprawdźcie, jak przyrządzić dynię we włoskim stylu!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: grzyby
Grzyby to jeden z fundamentalnych składników w kuchni Italii. W polskich lasach nie brakuje na szczęście ani borowików, ani kurek – podpowiadamy więc, jak przyrządzić je we włoskim stylu!