Babeczki cynamonowe z kremem śmietankowym i kawowym karmelem
czas przygotowania: 60 minut + 40 minut pieczenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
- Ciasto:
- mąka pszenna
- 180 g + do posypania
- mielone migdały
- 40 g
- cukier
- 50 g
- cynamon
- 2 łyżeczki
- proszek do pieczenia
- 1½ łyżeczki
- soda oczyszczona
- ½ łyżeczki
- miód
- 50 g
- jajko „zerówka”
- 1 sztuka
- mleko
- 160 ml
- olej
- 70 ml + do natłuszczenia
- Sos karmelowy:
- drobny cukier
- 100 g
- śmietanka 36%
- 80 ml
- kawa mielona
- 1 łyżka
- masło w temperaturze pokojowej
- 20 g
- Krem:
- śmietana 36%
- 100 g
- mascarpone
- 100 g
- cukier puder
- 1 łyżeczka