Kukbuk
Kukbuk

Azjatyckie wegańskie skrzydełka z kalafiora z sezamem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
kalafior
1 sztuka
mąka pszenna
100 g
mąka kukurydziana
100 g
proszek do pieczenia
szczypta
prażony sezam
2 łyżki
woda niegazowana
250 ml
kumin
1/2 łyżeczki
czosnek granulowany
1/2 łyżeczki
papryczka chili
1/2 łyżeczki
wędzona papryka
1/2 łyżeczki
curry
1/2 łyżeczki
sól
1/2 łyżeczki
Dodatkowo:
ryż basmati
100 g
zielona cebulka
1 sztuka
czarny sezam
1 łyżeczka
Słodki sos sojowy:
świeży imbir
2 cm
sos sojowy
60 ml
ocet jabłkowy
2 łyżki
miód
1 łyżka
woda
100 ml + 20 ml
mąka ziemniaczana
1 łyżka

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Kalafior dzielimy na małe różyczki, dokładnie myjemy i osuszamy.

krok 2

W misce łączymy mąkę pszenną i kukurydzianą, proszek do pieczenia, sezam, wodę oraz wszystkie przyprawy. Mieszamy tak długo, aż otrzymamy jednolitą masę.

krok 3

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej różyczki kalafiora obtoczone w cieście. Wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 20 minut. Po tym czasie kalafior powinien być miękki, ale się nie rozpadać.

krok 4

Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, a zieloną cebulkę drobno kroimy.

krok 5

Pod koniec pieczenia kalafiora na patelni przygotowujemy glazurę. Imbir kroimy na plasterki i razem z sosem sojowym, octem, miodem i wodą podgrzewamy na patelni na małym ogniu. Gdy glazura się zredukuje, dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 20 mililitrach wody. Szybko mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia.

krok 6

Z piekarnika wyjmujemy „skrzydełka” z kalafiora i przekładamy je na patelnię z glazurą miodowo-imbirową. Różyczki dokładnie obtaczamy w sosie i chwilę podgrzewamy na małym ogniu.

krok 7

Na talerz wykładamy ugotowany ryż i kalafiorowe skrzydełka w glazurze. Posypujemy zieloną cebulką i czarnym sezamem. Danie smakuje najlepiej od razu po przygotowaniu.

Więcej przepisów z kalafior:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk