Azjatycka bagietka z marynowanym tofu i piklowanymi warzywami
czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania warzyw i tofu
typ diety: wegańska
typ posiłku: śniadanie
- marynowane tofu:
- tofu naturalne
- 200 g
- sos sojowy
- 3 łyżki
- miód
- 1 łyżka
- płatki chili
- 1 łyżeczka
- wędzona słodka papryka
- 1/2 łyżeczki
- czosnek
- 1/2 ząbka
- skrobia kukurydziana
- 50 g
- oliwa lub olej kokosowy
- do smaku
- pikle:
- woda
- 1 szklanka
- ocet winny
- 1/2 szklanki
- cukier
- 80 g
- sól
- 1 łyżka
- rzodkiewka
- 5 sztuk
- czerwona kapusta
- 100 g
- marchewka
- 2 sztuki
- świeża kolendra
- kilka gałązek
- papryczka chili
- 1 sztuka
- sos sriracha-majo:
- majonez wegański
- 100 ml
- sos sriracha
- 1 łyżka
- sok z limonki
- 20 ml
- czosnek
- 1 ząbek
- sól
- do smaku
- kanapka:
- ogórek gruntowy
- 1 sztuka
- prażone orzeszki ziemne
- garść
- pszenna bagietka
- 1 sztuka
- sos sriracha-majo
- 3 łyżki
- marynowane tofu
- 200 g
- domowe pikle
- według uznania
- świeża kolendra
- 3 gałązki