Śladami polskich podróżników
Trudno znaleźć na mapie świata miejsce, którego żadne z nich nie odwiedziło. O swoich fascynujących podróżach opowiadają nam Ula Fiedorowicz, Robert Rient i Filip Skrońc.
O podróżach bliskich i dalekich rozmawiamy z trojgiem polskich podróżników, Ulą Fiedorowicz, Robertem Rientem i Filipem Skrońcem. Przyglądamy się także ekologicznemu wymiarowi turystyki i zastanawiamy się, jak środki transportu wpływają na nasze doświadczenie czasu podróży.
Trudno znaleźć na mapie świata miejsce, którego żadne z nich nie odwiedziło. O swoich fascynujących podróżach opowiadają nam Ula Fiedorowicz, Robert Rient i Filip Skrońc.
W Szwecji mówi się o „flygskam”, czyli wstydzie odczuwanym w związku z lataniem samolotem. Czym powinniśmy podróżować, by mniej szkodzić planecie?
Gdy podróżujemy wolniej, jesteśmy w stanie lepiej poznać świat, który przemierzamy. Czym jest slow tourism, jakie są jego korzenie i jak wpływa on na poczucie czasu podróży?
Do miłośników podróży, niemogących usiedzieć na miejscu i tych, którzy nie boją się eksperymentować – rozgrzejcie palniki i ruszajcie na podbój egzotycznych krain dzięki przepisom inspirowanym kuchniami świata.
Turystyka kulinarna wciąż jest w rozkwicie. Jak zaplanować wyprawę w poszukiwaniu nowych smaków, tak by wrócić ze wspaniałymi wspomnieniami, a nie z bolącym żołądkiem?
Smak zabiera nas w podróż, z podróży przywozimy smaki. Choć wysyłamy sobie widokówki, smakami – w przeciwieństwie do obrazów – nie jesteśmy w stanie tak łatwo się podzielić.
Poznajcie sprytne sztuczki, które sprawią, że wasze podróże nie przyczynią się dodatkowo do zaśmiecania planety.
Wbrew pozorom osoby z nietolerancjami pokarmowymi i alergicy nie są podczas podróży skazani na mdłe jedzenie. Wystarczy dobre planowanie, trochę wyobraźni i kilka pomocnych aplikacji, by śmiało ruszać w świat!
Trudno znaleźć na mapie świata miejsce, którego żadne z nich nie odwiedziło. O swoich fascynujących podróżach opowiadają nam Ula Fiedorowicz, Robert Rient i Filip Skrońc.
W Szwecji mówi się o „flygskam”, czyli wstydzie odczuwanym w związku z lataniem samolotem. Czym powinniśmy podróżować, by mniej szkodzić planecie?
Gdy podróżujemy wolniej, jesteśmy w stanie lepiej poznać świat, który przemierzamy. Czym jest slow tourism, jakie są jego korzenie i jak wpływa on na poczucie czasu podróży?
Do miłośników podróży, niemogących usiedzieć na miejscu i tych, którzy nie boją się eksperymentować – rozgrzejcie palniki i ruszajcie na podbój egzotycznych krain dzięki przepisom inspirowanym kuchniami świata.
Turystyka kulinarna wciąż jest w rozkwicie. Jak zaplanować wyprawę w poszukiwaniu nowych smaków, tak by wrócić ze wspaniałymi wspomnieniami, a nie z bolącym żołądkiem?
Smak zabiera nas w podróż, z podróży przywozimy smaki. Choć wysyłamy sobie widokówki, smakami – w przeciwieństwie do obrazów – nie jesteśmy w stanie tak łatwo się podzielić.
Poznajcie sprytne sztuczki, które sprawią, że wasze podróże nie przyczynią się dodatkowo do zaśmiecania planety.
Wbrew pozorom osoby z nietolerancjami pokarmowymi i alergicy nie są podczas podróży skazani na mdłe jedzenie. Wystarczy dobre planowanie, trochę wyobraźni i kilka pomocnych aplikacji, by śmiało ruszać w świat!