jedzenie przyszłości
Tomek Zielke śledzi najnowsze trendy dotyczące żywności. Jak zmiany klimatyczne, i rosnąca świadomość ekologiczna konsumentów wpływają na poszukiwanie nowych rozwiązań i produktów. Sprawdźcie, co w najbliższym czasie zastąpi mięso i do czego możemy wykorzystać bakterie.
- Zdrowie i rozsądek
Owady: jedzenie przyszłości?
Z jakimi problemami musimy się zmierzyć, zanim wprowadzimy insekty do naszej diety?
- Kultura i wiedza
Mięso z probówki – nowa rewolucja?
Czym jest mięso z hodowli komórkowych i czy kiedykolwiek zastąpi to pozyskiwane konwencjonalnie?
- Kultura i wiedza
Kotlet z bakterii, czyli białka z mikroorganizmów na talerzu
Proteiny pochodzenia zwierzęcego mogą nie wystarczyć do zaspokojenia potrzeb żywieniowych rosnącej populacji. Czy białka pochodzące z mikroorganizmów mają szansę stać się jedzeniem jutra?
- Zdrowie i rozsądek
Algi w jadłospisie
Dobrze smakują i mają wiele wartości odżywczych – algi cieszą się dużą popularnością w kuchni azjatyckiej. Co zyskamy, jeśli wprowadzimy je do naszego jadłospisu?
- Zdrowie i rozsądek
Ośmiornice na talerzu
Czym są głowonogi i czy powinny częściej pojawiać się na naszych stołach?
- Zdrowie i rozsądek
Czy należy obawiać się dodatków do żywności?
Pragnienie spożywania bezpiecznej, zdrowej żywności jest powszechne i zrozumiałe. Niestety, ocena tego, co rzeczywiście szkodliwe, jest dla zwykłego człowieka trudna, zwłaszcza w obliczu wykluczających się, przesadzonych informacji publikowanych w internecie i innych mediach.
- Zdrowie i rozsądek
Owady: jedzenie przyszłości?
Z jakimi problemami musimy się zmierzyć, zanim wprowadzimy insekty do naszej diety?
- Kultura i wiedza
Mięso z probówki – nowa rewolucja?
Czym jest mięso z hodowli komórkowych i czy kiedykolwiek zastąpi to pozyskiwane konwencjonalnie?
- Kultura i wiedza
Kotlet z bakterii, czyli białka z mikroorganizmów na talerzu
Proteiny pochodzenia zwierzęcego mogą nie wystarczyć do zaspokojenia potrzeb żywieniowych rosnącej populacji. Czy białka pochodzące z mikroorganizmów mają szansę stać się jedzeniem jutra?
- Zdrowie i rozsądek
Algi w jadłospisie
Dobrze smakują i mają wiele wartości odżywczych – algi cieszą się dużą popularnością w kuchni azjatyckiej. Co zyskamy, jeśli wprowadzimy je do naszego jadłospisu?
- Zdrowie i rozsądek
Ośmiornice na talerzu
Czym są głowonogi i czy powinny częściej pojawiać się na naszych stołach?
- Zdrowie i rozsądek
Czy należy obawiać się dodatków do żywności?
Pragnienie spożywania bezpiecznej, zdrowej żywności jest powszechne i zrozumiałe. Niestety, ocena tego, co rzeczywiście szkodliwe, jest dla zwykłego człowieka trudna, zwłaszcza w obliczu wykluczających się, przesadzonych informacji publikowanych w internecie i innych mediach.