Czasy, gdy muzea były nobliwymi instytucjami, w których – szurając kapciami po parkiecie – podziwialiśmy kolejne eksponaty, słusznie odchodzą w niepamięć. Obecnie muzea organizują różnego typu warsztaty, spotkania czy koncerty. W ciągu ostatnich lat popularność zyskały tak zwane żywe muzea, w których można własnoręcznie przygotować lokalne specjały, a następnie je zjeść. Jednak tego typu placówki to niejedyne miejsca, w których oferuje się strawę i dla ducha, i dla ciała. Coraz częściej w muzeach działają restauracje i kawiarnie – do niektórych przychodzą nie tylko osoby zwiedzające wystawę. Które z nich warto odwiedzić w Polsce?
Zjeść w muzeum
Na mroźne zimowe dni dobrze zaplanować wizytę w muzeum. Zwłaszcza jeśli oprócz wrażeń kulturowych czekają i te smakowe. Dokąd warto się wybrać, aby nacieszyć ducha i ciało?
Tekst: Małgorzata Milian-Lewicka
Zdjęcie główne: Monika Śląska
Warsze by Bracia Wiśniewscy, Warszawa
Po zwiedzeniu wystaw w Muzeum Historii Żydów Polskich Polin warto wybrać się do restauracji Warsze by Bracia Wiśniewscy. W nowoczesnym wnętrzu można skosztować dań inspirowanych przedwojenną kuchnią warszawską. W menu znajdują się między innymi żydowskie przysmaki, takie jak czulent, kreplech czy latkes, przygotowywane według ściśle określonych reguł, tak by jedzenie było koszerne. Oprócz tego w menu są dania ze stołecznych restauracji, które działały na przełomie XIX i XX wieku. Odwiedzający restaurację goście mogą się przekonać, jak smakowały kotlety pożarskie czy kaczka w pomarańczach. A do tego skorzystać z bogatej oferty win, także koszernych. Lokal powstał we wrześniu tego roku, zajął miejsce działającej tu wcześniej restauracji Besamim. Mimo dość krótkiego czasu, który minął od otwarcia, zdążył już zdobyć uznanie gości. Przed udaniem się do restauracji warto pamiętać, że działa ona w godzinach pracy muzeum, od środy do poniedziałku.
W nowoczesnym wnętrzu można skosztować dań inspirowanych przedwojenną kuchnią warszawską
Muzeum Toruńskiego Piernika, Toruń
To miejsce powinien odwiedzić każdy miłośnik aromatycznych pierników. Muzeum znajduje się na Starym Mieście, w dziewiętnastowiecznych budynkach najstarszej w Europie fabryki pierników, którą założyła rodzina Weese. Historię wypieku tradycyjnych toruńskich ciastek goście poznają dzięki interaktywnej wystawie, która mieści się na trzech kondygnacjach. Prawdziwą gratką dla smakoszy są jednak warsztaty, podczas których można się nauczyć przygotowywać ciasto i wypiekać pierniki. Po lekcji przewidziana jest oczywiście degustacja słodkich dzieł. Ci, którzy w mieście są tylko przez chwilę, mogą zdecydować się jedynie na udział w zajęciach praktycznych, a zwiedzanie wystawy zostawić sobie na kolejny wypad do Torunia.
Żywe Muzeum Piernika, Toruń
W Toruniu działa również drugie miejsce, w którym możecie dowiedzieć się, jak przygotować piernik. Na pierwszym piętrze Żywego Muzeum Piernika mieści się zrekonstruowana szesnastowieczna piekarnia, gdzie pod okiem mistrza piernikarskiego własnoręcznie zrobicie piernik według tradycyjnej receptury. Piętro wyżej, w pomieszczeniach zaaranżowanych na manufakturę z początku XX wieku, ozdobicie swoje wypieki lukrem. Wszystko to w otoczeniu eksponatów muzealnych – oryginalnych niemieckich maszyn służących do robienia pierników, zabytkowego pieca i kolekcji form woskowych. To prawdopodobnie największa w Europie kolekcja, a muzeum stara się ją powiększać. W 2012 roku magazyn „National Geographic” umieścił Żywe Muzeum Piernika na liście 7 cudów Polski.
Miejsce niebanalne i stosunkowo niedrogie
Konkret, Łódź
O łódzkim Konkrecie, do którego można przyjść zarówno na obiad, jak i na kawę czy koncert – było głośno niemal od samego początku. Za dnia serwowane są tu dania wegańskie, wegetariańskie, a także kawa i ciasta. W karcie jest bogaty wybór win, w tym wegańskich, oraz wymyślnych drinków. W weekendowe wieczory organizowane są tu różne wydarzenia, na przykład koncerty muzyki nowoczesnej. Zaletą Konkretu, którą z pewnością docenią miłośnicy sztuki, jest wyważone połączenie eleganckich wnętrz dziewiętnastowiecznego pałacu Maurycego Poznańskiego z dizajnerskim wyposażeniem z XX i XXI wieku. Znajdują się tu między innymi oryginalne krzesła Pila, które zaprojektował w 1969 roku Giancarlo Piretti. Miejsce jest niebanalne i stosunkowo niedrogie, a obsługa – niezwykle profesjonalna. Lokal mieści się w budynku Muzeum Sztuki ms1 przy ulicy Więckowskiego, tam gdzie wcześniej mieściły się restauracja Zel oraz bistro Teoria Jedzenia.
Klubokawiarnia Presso, Cieszyn
Zamek Cieszyn znajduje się tuż obok mostu Przyjaźni na Olzie oraz romańskiej rotundy. We wnętrzach dawnego pałacu Habsburgów, w którym obecnie mieści się muzeum, można oglądać wystawy najnowszego wzornictwa. Po zwiedzaniu najlepiej wybrać się do dawnej oranżerii, gdzie mieści się Klubokawiarnia Presso. Można tu zamówić kawę, ciasta, desery lub wytrawne tarty, z których słynie szef znany jako #WaszBobi. W ofercie znajduje się też duży wybór piw rzemieślniczych, polskich i czeskich, w tym z niszowych browarów. Warto zamówić przekąski inspirowane kuchnią naszych południowych sąsiadów, takie jak utopence, czyli marynowane kiełbaski, lub nakládaný hermelín – marynowany ser typu camembert.
Rogalowe Muzeum Poznania, Poznań
Kto przybywa do Poznania, musi spróbować słynnych rogali świętomarcińskich. Miłośnicy tego przysmaku, którzy są zainteresowani nie tylko jego smakiem, ale również historią, powinni wybrać się do Rogalowego Muzeum Poznania. Znajduje się ono przy Starym Rynku, w renesansowej kamienicy, z której można podziwiać ratusz. Podczas warsztatów prowadzonych przez prawdziwego poznaniaka, wuja Binia, można się dowiedzieć co nieco o pochodzeniu tego wypieku, który liczy ponad 150 lat. Co więcej, goście zobaczą, jak przygotować ciasto, a następnie je upiec.
TIP: Jeśli wybierzecie pokaz rozpoczynający się o 11:10, podczas warsztatów będziecie mogli przez okno podziwiać trykające się rogami słynne poznańskie koziołki.
Café Manggha, Kraków
Przed wyprawą do Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Manggha w Krakowie warto tak zaplanować wizytę, by zajść do Café Manggha – miejsca chętnie odwiedzanego nie tylko przez turystów, ale również mieszkańców. Lokal przyciąga daniami inspirowanymi kuchnią azjatycką, szczególnie japońskimi. W menu królują ciasta i desery, jest w nim także ciekawa oferta zestawów śniadaniowych i lunchowych. Do tego szeroki wybór doskonałych parzonych herbat. Co więcej, z okien kawiarni roztacza się niezwykły widok na Wawel i Wisłę.
W eleganckim wnętrzu serwowane są dania gourmet inspirowane kuchnią śląską
Moodro Restaurant i Moodro Bistro & Cafe, Katowice
Kompleks budynków Muzeum Śląskiego znajduje się na terenie dawnej Kopalni Węgla Kamiennego Katowice. Oprócz ciekawych wystaw stałych i czasowych do dłuższego pobytu zachęcają dwie restauracje – Moodro oraz Moodro Bistro & Cafe. Pierwsza mieści się w budynku dawnej maszynowni. Obecnie w eleganckim wnętrzu serwowane są dania gourmet inspirowane między innymi kuchnią śląską. Z drugiego lokalu można przy kawie i ciastku podziwiać panoramę miasta. W menu znajdują się też propozycje śniadaniowe oraz lunche i idealne dania na kolację. W karcie są między innymi makarony, sałatki, bowle, pierogi oraz zupy. Nie brakuje dań regionalnych, takich jak żur czy pierogi z krupniokiem.
Vidokova i Muzeum Bistro, Gdańsk
Nowa siedziba Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku zapewnia zwiedzającym komfortowe warunki. Oprócz ciekawej ekspozycji znalazło się też miejsce na dwa lokale, w których można zjeść i odpocząć po zwiedzaniu. Pierwszy to ekskluzywna restauracja Vidokova, która mieści się na ostatnim piętrze muzeum, dzięki czemu z jej okien można podziwiać wieże bazyliki Mariackiej czy płynącą w dole Motławę. W karcie znajdują się dania kuchni pomorskiej bazujące na lokalnych produktach. Z kolei w drugim lokalu – Muzeum Bistro – podawane są sałatki, pierogi, burgery, a także ciasta i kawa. W tygodniu dostępne są również niedrogie oferty lunchowe.
Regionalne Muzeum Cebularza, Lublin
Po ulicy Szewskiej w Lublinie rozchodzi się charakterystyczny zapach pieczonego drożdżowego ciasta i cebuli. W zabytkowej kamienicy bowiem działa tam Regionalne Muzeum Cebularza. Można w nim nie tylko poszerzyć wiedzę na temat tego wypiekanego niegdyś przez lubelskich Żydów przysmaku, ale także samodzielnie przygotować okrągłe placki z nadzieniem z maku i cebuli. Pokazy, podczas których o cebularzach opowiadają między innymi Esterka oraz piekarz Franek, odbywają się kilka razy dziennie i trwają około godziny.
W ciepłe dni otwarty jest dla gości przestronny taras widokowy
Café Muzeum, Wrocław
Kawiarnię w budynku Muzeum Współczesnego Wrocław warto odwiedzić z kilku powodów. To dobre miejsce, aby odpocząć po zwiedzaniu wystaw, ale także by podziwiać panoramę miasta. Kawiarnia mieści się w przeszklonej rotundzie na dachu dawnego bunkra przeciwlotniczego z okresu drugiej wojny światowej. W ciepłe dni otwarty dla gości jest także przestronny taras widokowy. Jak na kawiarnię przystało, można tu zjeść ciasto, wypić kawę lub herbatę. Większy głód zaspokoją podawane na ciepło kanapki, a wieczór umilą trunki.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?