Kukbuk
Kukbuk
Dolce gusto – kawa jak z kawiarnii w domu (fot. Brigitte Tohm / unsplash.com)

Ziarna prawdy

O kawie i jej zaletach napisano już chyba wszystko. Choć dla niektórych jedno wciąż pozostaje tajemnicą – jak to możliwe, aby w małej kapsułce zamknąć jakość kawy z kawiarni?

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Brigitte Tohm / unsplash.com


Pozostałe zdjęcia: materiały prasowe

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Pobudza, podnosi poziom serotoniny, pozytywnie wpływa na trawienie, a nawet alergie. Filiżanka kawy może też wspomóc pracę wątroby, a nas wesprzeć w walce z zakwasami. Szybkość i łatwość w przygotowaniu tego napoju często więc okazuje się kluczowa – dlatego decydujemy się na komfortowe rozwiązanie w postaci kapsułek. Wygoda to jednak nie wszystko. Prawda jest taka, że w kapsułkach znajdziemy najwyższej jakości kawę, dzięki czemu w domowych warunkach stworzymy napój, jakiego nie powstydziłaby się niejedna kawiarnia. Jak to możliwe? W NESCAFÉ® Dolce Gusto® składa się na to kilka czynników.

Ziarna kawy (fot. Estela Shaddix / unsplash.com)

Czas 

Kawa jest zamykana w kapsułkach tuż po zmieleniu. Gdyby posłużyć się jakąś kulinarną przenośnią, można by ten proces porównać do mrożenia, które jest idealnym sposobem konserwacji i przechowywania, ponieważ nie zabiera produktom ich wartości odżywczych. Tu jest podobnie – dzięki natychmiastowemu zamknięciu w szczelnych kapsułkach kawa zachowuje wszystkie swoje właściwości i walory smakowe.

Ziarna

W większości kapsułek NESCAFÉ® Dolce Gusto® znajdziemy najwyższej jakości arabikę. Co ciekawe, do każdego typu kawy jest tworzona inna, specjalna mieszanka ziaren, które tworzą kompozycje podkreślające jej smak i wyjątkowość. Pochodzenie ma tu kluczowe znaczenie. Inaczej będzie smakować kwiatowa kawa z Etiopii, inaczej kolumbijska, zawierająca owocowe nuty. Dzięki łączeniu wielu smaków różnica pomiędzy Espresso a Ristretto Barista jest wyraźnie wyczuwalna. Równie ważny jest stopień zmielenia ziaren oraz proces ich palenia, podczas którego uwalnia się aromat. Dlatego każda z 30 mieszanek różni się grubością zmielenia ziaren i jest palona w inny, odpowiedni dla niej sposób.

Kapsułka 

Dzięki hermetycznemu zamknięciu kawa zachowuje świeżość i aromat. Kapsułki są zaprojektowane tak, aby automatycznie regulować wysokość ciśnienia, potrzebnego do wykonania konkretnej kawy. Dlatego zarówno klasyczne espresso, jak i latte macchiato będą powstawały i smakowały dokładnie tak, jak powinny.

Ciśnienie

Ekspres do kawy w kapsułkach działa podobnie do ekspresu ciśnieniowego. Po włożeniu kapsułki igła przebija wieczko, a podgrzana do odpowiedniej temperatury woda jest wlewana pod ciśnieniem do wypełnionego kawa środka. Ciśnienie jest odpowiednio dozowane, w zależności od rodzaju przygotowywanego napoju.

Do każdego typu kawy jest tworzona inna, specjalna mieszanka ziaren, które tworzą kompozycje podkreślające jej smak i wyjątkowość

Dolce gusto – jakoś kawy z kawiarnii zamknięta w kapsułce (fot. materiały prasowe)

Sprzęt

Tak, wygoda to nie wszystko – ale wciąż bardzo dużo. Poza najwyższej jakości ziarnami i odpowiednimi walorami smakowymi to właśnie komfort sprawia, że tak chętnie sięgamy po ekspresy kapsułkowe. Najlepszym przykładem jest NESCAFÉ® Dolce Gusto® Piccolo XS, wyjątkowo poręczny ekspres, który został zaprojektowany tak, aby zajmować jak najmniej przestrzeni. Jego użycie sprowadza się do trzech prostych czynności – włożenia kapsułki, zamknięcia dźwigni i wybrania pożądanej wielkości napoju. Za to liczba kawowych możliwości, jakie zapewnia to urządzenie, jest imponująca. Możemy w nim przygotować niemal wszystko, od espresso, przez cappuccino, po herbatę i zimne napoje – w sumie mamy ponad 30 różnych opcji. A jeśli dodamy do tego minimalistyczny, nowoczesny dizajn, w ekspresowym tempie zrozumiemy, że to wszystko, czego potrzebujemy w zimowe poranki i leniwe popołudnia.

Dolce Gusto logo (fot. materiały prasowe)

 


Artykuł powstał we współpracy z NESCAFÉ® Dolce Gusto®.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk