Kukbuk
Kukbuk

Zalewajka, żelazne kluski i żulik. „Łódź od kuchni” oczami ilustratorów

O tym, że kuchnia stanowi niewyczerpane źródło inspiracji, przekonaliśmy się już nie raz. Zwłaszcza regionalne specjały są wciąż nie do końca odkrytym obszarem. Łódzkie przysmaki postanowili wziąć na warsztat znani ilustratorzy. Wystawa „Łódź od kuchni” to pyszna podróż przez krainę zalewajki i żulika.

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne: Hanna Kmieć "Dziad Kapuściany"

Zdjęcia w tekście: materiały prasowe Miejskiej Galerii Sztuki w Łodzi

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 2 minuty!

Wystawa, która od 26 kwietnia trwa w Galerii Re:Medium, to kolejna odsłona „Słownika łodzianizmów” organizowanego przez Miejską Galerię Sztuki w Łodzi i Łódź Design Festival. Wystawa jest w całości poświęcona łódzkim kulinariom. Interpretowanym jednak w nieszablonowy sposób. O stworzenie prac prezentujących takie smakołyki jak dziad kapuściany, śledzie pod pierzynką czy gruszkowa polewka poproszono znanych ilustratorów.

Dzieła powstały w formie makatek, które dawniej (aż do lat 70. XX w.) stanowiły ważny element wystroju domowych kuchni. Zazwyczaj wisiały na szafkami pełnymi talerzy i sztućców, a ich celem było podkreślenie czystości i schludności kuchni. Na płóciennej lub lnianej tkaninie haftowano obrazek i nawiązującą do niego sentencję.

Na wystawie można obejrzeć prace znanych grafików i graficzek, między innymi Karola Banacha, Teodora Durskiego, Gosi Herby, Agaty Królak czy Oli Niepsuj. Ilustracje pokazują, że łódzka kuchnia ma korzenie w wielokulturowej społeczności, która tworzyła to miasto. Przy czym jest to raczej prosta kuchnia.

Natalia Konca (Namazane) - "Żulik"

– Tylko nieliczna grupa mieszkańców Łodzi zaliczała się do bogatej elity świata kapitału. Większość ludności prowadziła nader skromne, a nawet można rzec, ubogie życie – wyjaśnia Adriana Usarek, kuratorka wystawy. – Taka była też jej codzienna kuchnia, tania i prosta, złożona z niedrogich i dostępnych lokalnie produktów. Choćby z ziemniaków, z których łódzkie gospodynie potrafiły wyczarowywać rozmaite dania, do tego niezwykle smaczne i sycące, jak kluski żelazne okraszone skwarkami z brzuszka, czyli boczku lub słoniny, czy też uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci knedle z truskawkami, podawane zazwyczaj z młodą kapustą.

Niezwykle nas cieszy, że jedzenie wkracza do przestrzeni muzealnych jako pełnoprawny temat w sztuce. Niedawno pisaliśmy także o wystawie w krakowskim MOCAK-u, „Jedzenie w sztuce”, która potrwa do 16 marca 2025 roku. Smakosze, planujcie podróże do Krakowa i Łodzi!

Wystawę „Łódź od kuchni” można zwiedzać od 26 kwietnia do 2 czerwca 2024.

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk