Kukbuk
Kukbuk

Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.

Czy jesteś pełnoletni?

Koktajl z ginem i markaują. Prosty przepis na letniego drinka (il. Julia Błaszczyk / hintoftime_collagestudio)

Wyjdź poza ramy latem

Już nieraz udowadnialiśmy, że gin lubi się i z oczywistymi, i z nieco bardziej zaskakującymi składnikami. Niezmiennie też zachęcamy do wyjścia poza ramy i kreatywnego eksperymentowania. Czas odkryć najlepsze letnie połączenia z ginem w roli głównej.

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Lato sprzyja kreatywności! Długie dni, ciepłe wieczory i wszechobecny luz sprawiają, że wakacje to czas wielkich odkryć – także tych kulinarnych. Mnogość łatwo dostępnych składników rzuca wyzwanie naszej wyobraźni, a ta podpowiada coraz to bardziej odkrywcze rozwiązania. Również, jeśli chodzi o wakacyjne odsłony ulubionych koktajli.

Gin, zazwyczaj pijany klasycznie, w towarzystwie toniku to niekwestionowany król letnich przyjęć. Ziołowy, niosący orzeźwienie klasyk bryluje podczas spotkań towarzyskich, ale też z ciekawością rozgląda się za nowymi znajomymi, szukając partnerów do nieoczywistych konwersacji. Nowe połączenia to idealny kierunek dla słynnego Bombay Sapphire, który nieustająco zaprasza do kreatywnych eksperymentów. Nuty jałowca, lukrecji, migdałów, skórki cytryny i kory cynamonowej można połączyć niemal ze wszystkim i wprowadzić do letnich koktajli niemałe zamieszanie. Z taką bazą letni sezon może być nieustanną zabawą! Przed wami kreatywne propozycje z ginem w roli głównej, dzięki którym poczujecie lato w pełni. 

Przepis na gin z arbuzem. Przepisy na odświeżające, letnie drinki (il. Julia Błaszczyk / hintoftime_collagestudio)

Summertime Bombay

Są takie smaki i aromaty, bez których nie ma lata. Należą do nich soczysty arbuz czy kwitnąca lawenda, które przy odrobinie kreatywności sprawdzą się także jako doskonałe dodatki do wakacyjnych koktajli. Połączenie słodyczy i ziół z delikatnie cierpkim ginem okaże się letnim strzałem w dziesiątkę.

Czas przygotowania: 3 minuty

Składniki:

  • Bombay Sapphire 40 ml
  • tonik około 100 ml
  • lód kilka kostek
  • arbuz 1 plaster
  • lawenda do podania

krok 1. Szklankę wypełniamy lodem, mieszamy, aż naczynie się schłodzi, i odlewamy nadmiar wody. Lód zalewamy ginem Bombay Sapphire.

krok 2. Przechylamy szklankę i uzupełniamy ją tonikiem. Dodajemy plaster arbuza i dekorujemy lawendą. Delikatnie mieszamy.

Przepis na szybki, letni koktajl z ginem i truskawkami (il. Julia Błaszczyk / hintoftime_collagestudio)

Secret Garden

Latem nie ma nic lepszego niż niespieszne przechadzki po ogrodzie w poszukiwaniu owoców, jadalnych kwiatów i listków, których można użyć w kuchni. Kiedy już znajdziemy kilka dojrzałych truskawek i pachnące liście werbeny cytrynowej, nie pozostanie nam nic innego, jak wyjść poza tradycyjne ramy ich zastosowania i przygotować na ich bazie letni, orzeźwiający koktajl.

Czas przygotowania: 3 minuty

Składniki:

  • Bombay Sapphire 40 ml
  • tonik około 100 ml
  • lód kilka kostek
  • truskawki kilka sztuk
  • listki werbeny cytrynowej do podania

krok 1. Kieliszek wypełniamy lodem, mieszamy, aż naczynie się schłodzi, i odlewamy nadmiar wody. Lód zalewamy ginem Bombay Sapphire.

krok 2. Dodajemy tonik i truskawki. Koktajl dekorujemy listkami werbeny. Delikatnie mieszamy.

Jak przygotować koktajl z ginem i ananasem. PRZEPIS  (il. Julia Błaszczyk / hintoftime_collagestudio)

Tropical Sapphire

Gin z ananasem i szałwią to połączenie, które w letniej sztuce barmańskiej może nieźle namieszać. Tropikalny ananas doskonale komponuje się z przeróżnymi ziołami, dlatego kiedy do ziołowo-kwiatowej podstawy z nutą cytrusów dodamy kawałki słodkiego owocu i kilka listków szałwii, trudno będzie ukryć pozytywne zdziwienie.

Czas przygotowania: 3 minuty

Składniki:

  • Bombay Sapphire 40 ml
  • tonik 100 ml
  • lód kilka kostek
  • ananas kilka kawałków
  • listki szałwii do podania

krok 1. Kieliszek wypełniamy lodem, mieszamy, aż naczynie się schłodzi, i odlewamy nadmiar wody. Lód zalewamy ginem Bombay Sapphire.

krok 2. Przechylamy kieliszek i delikatnie uzupełniamy jego zawartość tonikiem. Dodajemy ananas i dekorujemy listkami szałwii. Delikatnie mieszamy.

Najlpesze letnie drinki z ginem. Przepis na prosty koktajl z ginem i brzoskwinią (il. Julia Błaszczyk / hintoftime_collagestudio)

Golden Summer

Kurkuma nieczęsto pojawia się jako składnik koktajli. Niesłusznie, bo nie tylko potrafi nadać trunkowi piękny, złocisty kolor, ale i wzbogacić go smakowo. W domu zainfuzujcie nią gin, który w orzeźwiającym połączeniu z soczystą brzoskwinią będzie smakował jak najlepsze wakacje.

Czas przygotowania: 5 minut + infuzowanie

Składniki:

Infuzowany gin:

  • korzeń kurkumy 1 sztuka
  • Bombay Sapphire Sunset 500 ml

Koktajl:

  • Bombay Sapphire Sunset infuzowany 40 ml
  • tonik ok. 100 ml
  • lód kilka kostek
  • brzoskwinia do podania
  • mandarynka do podania

krok 1. Zaczynamy od infuzowania ginu. Obieramy korzeń kurkumy i kroimy go na małe plasterki. Wrzucamy je do słoika i wlewamy gin Bombay Sapphire Sunset. Po 30 minutach gin przecedzamy przez drobne sitko lub filtr do kawy.

krok 2. Kieliszek wypełniamy lodem, mieszamy, aż naczynie się schłodzi, i odlewamy nadmiar wody. Lód zalewamy infuzowanym kurkumą ginem.

krok 3. Przechylamy kieliszek i uzupełniamy go tonikiem. Koktajl dekorujemy cząstkami brzoskwini i plasterkiem mandarynki.

Przepis na prosty, letni drink z ginem i porzeczkami (il. Julia Błaszczyk / hintoftime_collagestudio)

Red Sunset

Latem połączenie owoców i ziół sprawdza się zawsze i w każdych warunkach – wystarczy tylko dobrać je tak, aby wzajemnie uzupełniały się aromatami. W tym koktajlu kwaskowata czerwona porzeczka wejdzie w przyjemną interakcję ze świeżą, ale i lekko gryzącą miętą. Bombay Sapphire Sunset z gorzko-słodką nutą hiszpańskiej mandarynki i rozgrzewających przypraw będzie dla nich świetnym, wakacyjnym towarzystwem.

Czas przygotowania: 3 minuty

Składniki:

  • Bombay Sapphire Sunset 40 ml
  • tonik 100 ml
  • lód kilka kostek
  • czerwona porzeczka do podania
  • mięta pieprzowa do podania

krok 1. Kieliszek wypełniamy lodem, mieszamy, aż naczynie się schłodzi, i odlewamy nadmiar wody. Lód zalewamy ginem Bombay Sapphire Sunset.

krok 2. Przechylamy kieliszek i delikatnie uzupełniamy jego zawartość tonikiem. Dodajemy czerwoną porzeczkę i dekorujemy listkami mięty. Delikatnie mieszamy.

 

Jak zrobić letni drink z ginem i markują. Przepisy na odświezające koktajle (il. Julia Błaszczyk / hintoftime_collagestudio)

Passion Bombay 

Marakuja to jeden z najlepszych dodatków do letnich koktajli. Słodko-kwaśny, orzeźwiający owoc jest wyjątkowy nie tylko ze względu na smak, ale i nietuzinkowy wygląd. Dodany do ginu z sokiem z cytryny i syropem malinowym stworzy kreatywną kompozycję, w której mieszają się aromaty i zaskakują tekstury.

Czas przygotowania: 3 minuty

Składniki:

  • Bombay Sapphire 40 ml
  • marakuja 1 sztuka
  • sok z cytryny 20 ml
  • syrop malinowy 20 ml
  • lód kilka kostek
  • tonik 100 ml

krok 1. Do shakera lub słoika wlewamy gin Bombay Sapphire, dodajemy miąższ z połowy marakui, sok z cytryny i syrop malinowy. Dodajemy lód i energicznie wstrząsamy.

krok 2. Przelewamy do szklanki z lodem i delikatnie uzupełniamy jej zawartość tonikiem. Dekorujemy pozostałą połówką marakui.

Materiał powstał we współpracy z marką Bombay Sapphire.

Sprawdź również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk