Do delikatnego w strukturze, ale stosunkowo tłustego i intensywnego w smaku mięsa jagnięcego pasować będzie wiele win czerwonych, zwłaszcza tych niezbyt ciężkich, o wyższej kwasowości i owocowych nutach. Jeśli czerwień nam nie odpowiada, możemy rozejrzeć się wśród win różowych o pełniejszym ciele (bierzemy pod uwagę także musujące), a w niektórych przypadkach dobrze sprawdzą się nawet wina białe. Zastanawiając się nad optymalnym wyborem, warto przede wszystkim wziąć pod uwagę sposób przyrządzania oraz przyprawy, które zamierzamy dodać do jagnięciny.
Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.
Czy jesteś pełnoletni?
Wino do jagnięciny
Jagnięcina wciąż nie jest u nas tak popularna jak wieprzowina czy drób. Jednak czasami, zwłaszcza w święta, przydaje się jakaś odmiana. Jakie wino dobrać do tego mięsa, aby satysfakcja była pełna?
Dziennikarka i redaktorka związana z magazynem "Ferment. Pismo o winie". Współpracuje z portalem "Słówka. Magazyn o języku", prowadzi zajęcia na warszawskim SWPS.
Tekst: Inka Wrońska
fot. Mayumi Maciel / Unsplash
Kotleciki jagnięce
Z reguły, aby wydobyć pełnię smaku mięsa, nie przyrządzamy jagnięcych kotlecików well done – o wiele lepiej smakują usmażone lub zgrillowane „na różowo”. Tu bardzo dobrym połączeniem okażą się lekkie i młodzieńcze wina ze szczepu pinot noir, a także różowe bąbelki, od cavy po szampany. Można też szukać wśród win z Bordeaux, harmonijnych, o dobrej równowadze między taninami i owocowością, nie nazbyt ciężkich. Włoskie chianti to także sprawdzona para do różowej jagnięciny – tu kluczem do sukcesu będą nuty nie tylko owocowe, ale też ziołowe, balsamiczne i dymne, które ładnie podkreślą smak mięsa. Jeśli zdecydujemy się podać kotleciki z argentyńskim chimichurri (sosem na bazie ziół, chili i czosnku) – wybierzmy argentyńskiego malbeca. Wśród win różowych polecają się orzeźwiające, wytrawne, owocowe rosé z Prowansji. Świetnym wyborem będą też różowe szampany oraz inne wina musujące robione metodą tradycyjną – najlepiej szukać wśród tych dłużej leżakujących na osadzie.
Udziec jagnięcy
Długo pieczone mięso jagnięce, czasami lekko przypalone na wierzchu, wymaga pełniejszego czerwonego wina. Tu sprawdzi się cabernet sauvignon, dzięki swojej owocowości, wyraźnych taninach i dobrej kwasowości. Niezłym wyborem będzie także pieprzne syrah, malbec z jego nutami ciemnych owoców i dymu, bordoskie blendy, w szczególności te oparte na cabernet sauvignon i merlocie, wreszcie wina ze szczepu sangiovese z delikatnymi nutami ziół, dymu, pieczonej papryki i pomidorów. Warto zwrócić uwagę na wina ze szczepu grenache, uwodzące nutami malin, truskawek i wiśni, z delikatnym dodatkiem lawendy, cynamonu i tytoniu; można ich szukać zarówno wśród butelek francuskich, jak i australijskich.
Do pieczonej jagnięciny będzie także pasowało wino pomarańczowe, które swoją bogatą strukturą bardziej przypomina wina czerwone niż białe. Kompleksowe, wszechstronne gastronomicznie, pełne i aromatyczne wina macerowane na skórkach świetnie dają sobie radę z tłustością potrawy, są też w stanie efektownie podkreślić przypominający nieco dziczyznę smak jagnięcego mięsa. Świetne wina pasujące do jagnięciny znajdziemy np. w Gruzji, Austrii i na Morawach, a także w Polsce (np. Winnica Saganum, Płochockich, L'Opera).
Jagnięce curry
Tu kluczem do wyboru wina będzie nie tylko samo mięso, ale i stopień ostrości dania. Łagodniejsze wersje curry polubią sie z syrah, malbekiem i pinot noir, ale ostrzejsze będą wymagać wina, które wyrówna smak – wówczas śmiało można sięgać po pełne, gładkie wina białe o niższej kwasowości, a nawet o wyższym poziomie cukru resztkowego. Riesling off dry, dojrzałe chardonnay z Kalifornii, Langwedocji-Roussillon albo Burgundii, chenin blanc z Południowej Afryki, aromatyczny gewürztraminer z Alzacji – to wszystko są bardzo dobre wybory do pikantnej jagnięciny z egzotycznymi przyprawami.
Interesuje Cię świat wina i innych alkoholi? Dołącz do naszego newslettera KUKBUK Spirits i regularnie otrzymuj najciekawsze wywiady, artykuły i przepisy prosto do swojej skrzynki.
- ABC wina
Kaczka i wino: 7 sprawdzonych połączeń
Jakie wino do kaczki? Wszystko zależy od sposobu przyrządzenia i dodatków. Kaczka generalnie lubi pinot noir, ale nie jest to jedyna słuszna para. Ciekawych połączeń jest więcej.
- ABC wina
Wino do steka
Miło jest łamać zasady i eksperymentować z połączeniami kulinarno-winnymi. Tu jednak lepiej pozostać przy klasyce. Wino do steka powinno być czerwone, a im chudszy kawałek wołowiny, tym lżejsze.
- ABC wina
Wino i ostrość
Jakie wina najlepiej pasują do pikantnych dań?
- ABC wina
Kaczka i wino: 7 sprawdzonych połączeń
Jakie wino do kaczki? Wszystko zależy od sposobu przyrządzenia i dodatków. Kaczka generalnie lubi pinot noir, ale nie jest to jedyna słuszna para. Ciekawych połączeń jest więcej.
- ABC wina
Wino do steka
Miło jest łamać zasady i eksperymentować z połączeniami kulinarno-winnymi. Tu jednak lepiej pozostać przy klasyce. Wino do steka powinno być czerwone, a im chudszy kawałek wołowiny, tym lżejsze.
- ABC wina
Wino i ostrość
Jakie wina najlepiej pasują do pikantnych dań?
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?