Jak smakuje kawa w Japonii, Hiszpanii czy Brazylii? Teraz możecie to sprawdzić, nie ruszając się z własnej kuchni. Kawowe specjały z całego świata są bowiem na wyciągnięcie ręki – wystarczy kilka prostych składników i dobry ekspres.
Wspólnie z marką Nivona, postanowiliśmy zabrać was w podróż po wyjątkowych smakach kawy. Dzięki wysokiej jakości ekspresom, możemy bawić się smakiem i aromatem kawy, eksperymentować z dodatkami, by za każdym razem cieszyć się pysznym napojem. Oto nasz tygodniowy plan kawowej podróży.
Poniedziałek: sencha coffee z Japonii
Na dobry początek tygodnia coś lekkiego i świeżego. Mogłoby się wydawać, że kawa i herbata to dwa różne, nie pasujące do siebie napoje. Nic bardziej mylnego! Spróbujcie sencha coffee – to idealnie zbalansowane połączenie kawy i zielonej herbaty.
Brzmi nietypowo? W Japonii to fuzja, która symbolizuje harmonię i balans. Wystarczy zaparzyć napar z sencha - użyjcie ok. 2-3 łyżeczek na 300 ml wody (ilość herbacianych listków zależy od tego, jak mocną herbatę lubicie). Pamiętajcie, że woda powinna mieć temperaturę 70-80 stopni! Inaczej herbata będzie gorzka i niesmaczna. Do szklanki z herbatą wlewamy espresso. Subtelna goryczka kawy zderza się z roślinną, świeżą nutą zielonej herbaty. Możecie również dodać do napoju nieco syropu kwiatowego, na przykład różanego, aby podkreślić jego orientalny charakter. Efekt? Niezwykle orzeźwiający start w poniedziałkowy poranek.







