Toskania nawiedzana jest co roku przez miliony turystów. Mają oni wszak jedną wadę, która dla bardziej uważnych podróżników może okazać się zaletą: podążają utartymi do niemożliwości szlakami. Wystarczy zatem zboczyć z typowo turystycznej trasy, by cieszyć się autentycznym jedzeniem, lokalną atmosferą i normalnymi cenami. Potrzeba tylko odrobiny inwencji. A co jeść w Toskanii i czym to popijać? Poniżej klasyczny zestaw obowiązkowy.
Przystawki
Salumi e formaggi
Zestaw wędlin i serów to przekąska obowiązkowa w Toskanii. Składają się na nią najczęściej prosciutto, kiełbasy i wędliny z lokalnej rasy świń cinta senese czy doprawiana koprem włoskim finochiona. Z serów na pewno nie zabraknie owczego pecorino o różnym stopniu dojrzałości. Taki zestaw często towarzyszy bruscetcie i crostini, możecie zatem śmiało pić dokładnie te same wina, które wymieniłem wcześniej.