Kukbuk
Kukbuk
Toster, mikser, wyciskarka do cytryny marki SMEG (fot. Maciek Niemojewski)

Tak smakuje idealne śniadanie

Mówi się, że to najważniejszy posiłek, który, dobrze skomponowany, daje energię na cały dzień. Warto zadbać, aby był zróżnicowany, ale przede wszystkim bardzo smaczny.

Tekst: redakcja

Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Niektórzy bez niego nie wyobrażają sobie dnia, ale są też tacy, dla których może nie istnieć. Dla nas – prawdziwych łasuchów – śniadanie jest porannym świętem, do którego podchodzimy z należytym namaszczeniem. To przecież powitanie dnia i dobra wróżba na jego dalszą część – musi być efektownie, zdrowo i smacznie.

Najlepsze w śniadaniu jest to, że możliwości nigdy się nie kończą – menu możemy dopasowywać do pogody, humoru czy choćby zawartości lodówki. Śniadanie na słodko, słono, owocowy szał czy jajeczna uczta – każdy dzień może się rozpoczynać kulinarną przygodą. Śniadanie łączy w sobie to, co najlepsze w stałości i tymczasowości – jest rytuałem, który bezustannie ewoluuje.

Toster i ekspres marki SMEG (fot. Maciek Niemojewski)

Leniwe poranki mogą się przeciągać w nieskończoność

Jednak bez względu na porę roku czy godzinę pobudki jedna rzecz rano się nie zmienia. Kawa, czyli doskonały pretekst, żeby wychylić nos spod kołdry. Leniwe poranki mogą się przeciągać w nieskończoność, dlatego mała czarna nie zawsze się sprawdza – sensowniejszym rozwiązaniem jest kilka małych czarnych.

A o to zadba ekspres przelewowy – świeżo zaparzoną kawą w dzbanku będziemy mogli się dzielić i delektować za każdym razem, gdy potrzebne nam będzie pobudzenie.

Przepis na smoothie bowl z leśnymi owcami i domową granolą (fot. Maciek Niemojewski)

Letni poranek rządzi się swoimi kulinarnymi prawami – gdy ciepły blask zaglądającego w okno słońca łączy się z rześkością budzącego się dnia, aż się prosi o szklankę soku, najlepiej trochę kwaśnego, przełamanego nutą słodyczy. Cytrusy sprawdzą się tu idealnie.

Sok wypijamy duszkiem albo kombinujemy dalej – zanim głód dopadnie nas na dobre. Z tego kombinowania powstaje letni bowl z dodatkiem owoców, warzyw, ziół czy ziaren – różnorodność produktów powoduje, że każdego dnia możemy delektować się inną kompozycją smaków. Tym razem stawiamy na kolorową miskę z owocami leśnymi – z dodatkiem granoli, kawałkami truskawek, borówkami i miętą.

Smoothie bowl z leśnymi owocami >>

Przepis na śniadaniowy bajgiel z wołowiną, ogórkiem i sałatą (fot. Maciek Niemojewski)

Kiedy od pierwszego przeciągnięcia się do pochłonięcia owocowej miski minęły już wieki, a kolejna dolewka kawy budzi nas na dobre, to znak, że czas na coś konkretnego. Dania z jajek, naleśniki, pasty czy poczciwe kanapki – trudno się zdecydować.

W takich rozterkach z pomocą przychodzą treściwe bajgle, w których możemy ukryć naprawdę wiele pożywnych składników, zarówno na słodko, jak i na słono. Na przykład jędrne warzywa i rozpływające się w ustach mięso, które razem stworzą przyjemnie uzupełniającą się kompozycję. Bajgiel z sezamem lub makiem wkładamy przed podaniem do tostera, aby wyskoczył z niego ciepły i przyjemnie chrupiący. Jeśli zaczynać dzień, to tylko tak!

Bajgiel z szarpanym karczkiem wieprzowym >>

Materiał powstał we współpracy z marką SMEG.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk