Kukbuk
Kukbuk
Przepis na smoothie bowl z leśnymi owcami i domową granolą (fot. Maciek Niemojewski)

Smoothie bowl z owocami leśnymi i domową granolą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut + czas studzenia granoli
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
Granola:
orzechy
2 łyżki
płatki owsiane
4 łyżki
pestki dyni
1 łyżka
słonecznik
1 łyżka
suszona żurawina
1 łyżka
siemię lniane
1 łyżka
sól gruboziarnista
szczypta
miód
2 łyżki
Smoothie:
banan
1 sztuka
jagody / maliny / jeżyny / borówki
1 szklanka + do podania
truskawki
1/2 szklanki
miód
1 łyżka
jogurt naturalny
250 ml

Przepis i wykonanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Orzechy siekamy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy płatki owsiane i pokrojone orzechy. Prażymy na małym ogniu, aż zrobią się rumiane. Dodajemy pestki dyni, słonecznik i suszoną żurawinę. Podsmażamy około minuty. Na koniec wsypujemy siemię lniane i szczyptę gruboziarnistej soli. Mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez minutę.

krok 2

Patelnię zdejmujemy z ognia. Dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Gotową granolę przesypujemy na duży talerz i studzimy.

krok 3

Do misy malaksera wkładamy pokrojonego na kawałki banana, dowolne owoce leśne, truskawki, miód i jogurt naturalny. Miksujemy na najwyższych obrotach aż do momentu, kiedy uzyskamy gęstą, gładką masę.

krok 4

Smoothie przelewamy do głębokiej miski. Na wierzch wykładamy wystudzoną granolę. Dekorujemy pozostałymi owocami leśnymi. Podajemy od razu po przygotowaniu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk