Kukbuk
Kukbuk
(fot. Sara Cervera / unsplash.com)

Szynka i wędlina wege – opcje dla wegan i wegetarian

Nie ma takiego mięsa, którego wegetarianie i weganie nie potrafiliby odtworzyć. Wegewędliny nie są w tym wypadku żadnym wyjątkiem. Roślinna krakowska? Bezmięsne salami? Zobaczcie, z czego powstają alternatywne wersje wędlin.

Michał Rypel

Zawodowo specjalista od komunikacji. W wolnym czasie prezenter we wrocławskim Radiu LUZ i początkujący działkowiec. Oddany miłośnik kuchni roślinnej i autorskiej muzyki niezależnej. Wciąż uczy się zawiłości dotyczących zmian klimatu.

Tekst: Michał Rypel

Zdjęcie główne: Sara Carvera / Unsplash.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Marzy się wam kanapka z pastrami lub pizza z pepperoni, ale nie jecie mięsa? Nie martwcie się! Dobra wegańska wędlina to produkt, który z łatwością znajdziecie w każdym większym sklepie. Bezmięsne alternatywy dla wędlin obronią się nie tylko jako klasyczny dodatek do pieczywa, ale również główna część wegelunchu. Co wyróżnia wegańskie wędliny? Klasyczna forma, wyrazisty aromat i przyjemna konsystencja. 

Wędliny wegetariańskie – przepisy

Od czego zacząć, jeśli chodzi o wegetariańskie zamienniki kanapkowych mięs? Najlepiej od składników, dzięki którym sami przygotujecie je we własnej kuchni.

Wędliny wegetariańskie najczęściej robi się z:

  • grochu,
  • białka pszennego (glutenu),
  • mąki z ciecierzycy,
  • oleju rzepakowego,
  • oleju kokosowego,
  • tofu (lub gotowanej soi),
  • białka jajek.
(fot. Polina Tankilevitch / pexels.com)

fot. Polina Tankilevitch / Pexels.com

Przygotowując wegetariańskie wędliny, pamiętajcie, że jeśli używacie grochu, tofu lub soi, te składniki będą również głównym źródłem białka. W zależności od tego, czy chcecie zrobić z nich wegeszynkę, kiełbasę bez mięsa, roślinny boczek albo innego rodzaju bezmięsny zamiennik, możecie kontrolować ich konsystencję. Wpłyniecie na nią poprzez wybór odpowiedniego stopnia rozdrobnienia składników (od mniej gładszej konsystencji kiełbas po gładkie szynki i schaby), liczby i typu zagęstników (gluten, proszek jajeczny, mąka), a także nawilżaczy w postaci wody, tłuszczu albo sosów.

TIP

Podczas samodzielnego przygotowywania roślinnej wędliny najłatwiej kształtować ją przy użyciu przezroczystej folii, folii aluminiowej albo metalowej formy keksowej. W zależności od przepisu w utrzymaniu kształtu pomaga także wstępne przesmażenie masy z każdej strony. Dzięki temu mamy pewność, że wędlina zachowa spodziewaną formę.

Szynka wegetariańska

W składzie wegetariańskich wędlin od czasu do czasu pojawią się także białka mleka

Czym się różni wędlina wegetariańska od wegańskiej? Spójrzcie na propozycje producentów sklepowych zamienników, w ich składzie znajdziemy między innymi proszek jajeczny. Składnik ten odpowiada za zagęszczanie i usztywnianie konsystencji alternatyw dla mięsnych produktów, a jednocześnie podbija w nich nutę umami. W składzie wegetariańskich wędlin od czasu do czasu pojawią się także białka mleka. Dzięki ich obecności można produkować delikatne i gładkie szynki na wzór tych z indyka. 

(fot. Eaters Collective / unsplash.com)

Szynka wegańska

W zależności od użytych składników, ale przede wszystkim własnego wyczucia i wprawy możecie uzyskać różne rodzaje produktów

Kiedy w grę wchodzą wędliny wegańskie, przepis to zaledwie połowa sukcesu. W zależności od użytych składników, ale przede wszystkim własnego wyczucia i wprawy możecie uzyskać różne rodzaje produktów. 

Dla przykładu: roślinna szynka, w szczególności zbliżona wyglądem do drobiowej, będzie bazowała na gładko zmielonej masie białkowej (groch lub soja) i dodatku zagęstników (takich jak mąka z ciecierzycy), które pozwolą jej nabrać sprężystości i jędrności. Wyrabianie takiej masy, jej kształtowanie i odpowiednia obróbka termiczna to klucz do uzyskania pożądanego efektu końcowego – zamiennika mięsa.

Reklama

Wegańska wędlina to także przyprawy, które odpowiadają za smak zbliżony do tego, jaki cechuje mięsne pierwowzory. Wśród przypraw, które pomogą wam wyczarować aromatyczną wegańską szynkę, są:

  • wędzona papryka,
  • kozieradka,
  • gorczyca,
  • majeranek,
  • suszony czosnek,
  • aromat dymu wędzarniczego,
  • płatki drożdżowe.

TIP

Masa na wędliny wegańskie lubi towarzystwo różnorodnych, sproszkowanych przypraw – pomocne mogą się więc okazać gotowe mieszanki. Jeśli po nie sięgniecie, miejcie jednak na uwadze zawartość soli w mieszankach. Producenci szczodrze dosypują ją do torebek, ale nie zawsze dają o tym jasno znać na przedniej etykiecie.

Jak jeszcze urozmaicić przygotowanie wegewędliny? W prosty sposób – sięgając po ulubione dodatki, takie jak suszone pomidory, paprykę konserwową, korniszony, orzechy czy żurawinę. Posiekane dodatki przyjemnie podbijają nie tylko smakowe, ale i wizualne walory roślinnej wędliny. Z nimi każdy plasterek nabierze domowego charakteru.

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk