Kukbuk
Kukbuk

Święta na wynos – cateringi świąteczne we Wrocławiu

Szczególna waga, jaką w święta Bożego Narodzenia przywiązujemy do jedzenia, to ważny element ich celebrowania. Przygotowywanie z namaszczeniem potraw według receptur z rodzinnych przepiśników, które otwiera się tylko raz w roku, to niemalże rytuał. Nie zawsze jednak mamy ochotę gotować. Oto najlepsze cateringi świąteczne we Wrocławiu!

Tekst: Agnieszka Szydziak

Zdjęcie główne: materiały prasowe Fundacji Mniej Więcej

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Na naszym świątecznym stole obok tradycyjnych dla rodziny dań od kilku lat goszczą też wyjątkowe propozycje z wrocławskich restauracji, cukierni i piekarni. Te odświętne dania, desery i dodatki to wspaniały sposób na dogodzenie sobie, kiedy po intensywnym roku przychodzi chwila wyciszenia.

Zasługujemy wtedy na to, co najlepsze! Dla zabieganych to szansa na zaoszczędzenie czasu spędzonego w kuchni, dla ciekawskich – na okraszenie świątecznego stołu za każdym razem trochę innymi smaczkami. Dla foodies zaś to możliwość smakowania wyjątkowych dań z ulubionych lokali. Sprawdźcie, gdzie zamówić bożonarodzeniowe rarytasy - oto najlepsze cateringi świąteczne we Wrocławiu!

Fot. Instagram Kocharza

Kocharz

Mówią o sobie, że są mobilną restauracją i znamy ich z wyjątkowych imprez plenerowych, na których liczy się dobry smak. Jak co roku przygotowują świąteczną ofertę, która jest oparta na jakościowych lokalnych, ale też importowanych produktach (holenderskie matiasy na kilka sposobów to wigilijny must eat). W Kocharzu czerpią z tradycji – zamówicie tu chociażby barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i borowikami czy roladę makową.

Ale są też współczesne propozycje – z zaskakującym twistem (krem z borowików z pangrattato i oliwą szczypiorkową, sałatka ziemniaczana z pieczonymi czerwonymi ziemniakami i majonezem szczypiorkowym), minimalistyczne w formie i dobrze zbalansowane, by wyeksponować bazowy produkt. Zwróćcie szczególną uwagę na szeroki wybór dań, które sprawdzą się świetnie podczas uroczystego obiadu w pierwszy i drugi dzień świąt! Zamówienia przyjmowane są do 16 grudnia.

Fot. materiały prasowe Fundacji Mniej Więcej

Fundacja Mniej Więcej

W tym roku premierowo, po namowach smakoszy, świąteczną ofertę postanowiła przygotować Fundacja Mniej Więcej. Organizacja prowadzona przez znanych wrocławskich szefów kuchni Pawła Bieganowskiego i Tomasza Wencka na co dzień ratuje jedzenie przed marnowaniem i przetwarza je na posiłki dla osób wykluczonych. Wśród świątecznych propozycji znajdziecie symboliczne 12 potraw, które doskonale sprawdzą się zarówno na postnej wigilii (barszcz, uszka z grzybami, śledź w śmietanie), jak i podczas kolejnych dni ucztowania (dziczyzna z truflą, pasztet z kaczki z pistacjami).

Spodziewajcie się szefowskiego sznytu – już same nazwy potraw pobudzają moją wyobraźnię i ślinianki. Sprawdźcie sami: gołąbki z soczewicą i miso, pierogi z burakami i cykorią, sernik z sezamem i pomarańczą! Jak znam styl gotowania Tomka i Pawła, będzie komfortowo, slowfoodowo (na liście składników warzywa z Radkowa, nabiał ze Ślubowa, kapusta od Sznajdera, dolnośląska dziczyzna) i z pewnością smakowicie! A co więcej, złożone tutaj zamówienia wesprą działania statutowe fundacji. Zamówienia przyjmowane są do 16 grudnia.

Fot. Instagram Wilk Syty

Wilk Syty 

Wilk Syty to jeden z ulubionych wegańskich punktów na mapie Wrocławia. Niestety, w grudniu tego roku, po siedmiu latach, kończy działalność. Świąteczny Kramik Wilka jest zatem ostatnią okazją do tego, by zjeść tutejsze roślinne dania. Będzie czynny 22 i 23 grudnia, w godzinach 14-19 (lub – w drugi dzień – do wyprzedania). Nie musicie składać wcześniej zamówień, po prostu wpadnijcie na ulicę Trzebnicką.

Wśród dań do zabrania na święta będą Wilkowe klasyki: bigos, krem grzybowy z prażonymi migdałami, seleryba po grecku, boczniaki à la śledzik, pasztet, pieczeń seitanowa, możliwe są także spontaniczne niespodzianki. Argumentów za tym, by Wilk Syty zagościł na waszych stołach, jak widać, jest wiele, nie zwlekajcie więc i nie odkładajcie wizyty na ostatni moment! 

Czym byłyby święta bez słodkich wypieków? Bez jeszcze jednej porcji serniczka? W tym zestawieniu nie mogliśmy ich pominąć! 

Cateringi świąteczne we Wrocławiu - sprawdzamy, które są najlepsze!

Fot. Instagram Gigi

Gigi 

Skoro mowa o świętowaniu wyjątkowych okazji, to nie może zabraknąć Gigi, nawet jeśli przyjdzie wam wieźć słodkości na drugi koniec Polski! Tutejsze wypieki to kwintesencja tego, co najlepszego możecie sobie podarować – masło, bakalie, owoce. Przygotowywane w długotrwałych procesach, z ogromną świadomością technik cukierniczych, klasyczne w najlepszym tego słowa znaczeniu.

W ofercie świątecznej znajdziecie torty: makowy, czekoladowy albo miodowo-orzechowy na dojrzewającym miodowym biszkopcie z maślanym kremem kawowym, babkę z białym makiem i konfiturą pomarańczową, piernik staropolski. A na koniec zdradzę wam jeszcze, że wybitne panettone z rodzynkami w rumie i ze skórką pomarańczową, a także w wersji czekoladowej jest teraz codziennie dostępne w witrynie. Warto więc wybrać się do Gigi osobiście, by złożyć zamówienie – i przy okazji zrobić zakupy, których jeszcze nie dotyczy etykietka „zostaw, to na święta!”, a potem urządzić sobie słodką ucztę, kiedy tylko macie na to ochotę! Zamówienia przyjmowane na miejscu lub telefonicznie do 18 grudnia.

Fot. Instagram Folgujemy

Folgujemy

Święta bez wyrzutów sumienia urządzi dla was bistro Folgujemy. Od lat można na nich liczyć w kwestii wypieków keto i nie inaczej jest w tym roku. Wśród świątecznych propozycji znajdziecie roladę pistacjową na biszkopcie migdałowym, minipiernik bez zbóż, piernik w foremce, a także sernik baskijski w wersjach: pomarańczowy z makiem lub podwójnie pistacjowy.

Poza tym wegański torcik lotus i tradycyjne wypieki: miodownik, roladę pistacjową, sernik klasyczny i boks makaroników. Zamówienia można składaćdo 20 grudnia.

W święta nie może zabraknąć dobrego chleba! Dlatego na koniec jeszcze kilka słów o dwóch wrocławskich piekarniach, które z okazji świąt wzbogacają swoją ofertę o kilka rarytasów wartych waszej uwagi. 

Fot. Instagram Sąsiadów

Sąsiedzi 

U Sąsiadów znajdziecie całą gamę dodatków idealnych do chleba: wegański pasztet z pomarańczą, ubite masło grzybowe z truflą, pate z grzybami, śledzia w śmietanie z chrzanem i koprem, konfiturę śliwkową z czekoladą i lawendą. W ofercie zagoszczą też wyjątkowe bochenki inspirowane świątecznymi smakami: żytni pieczony na kapuście z dodatkiem kminku, kopru włoskiego i kolendry, a także pszenny na żytnim zakwasie z figą i niebieskim makiem.

W opcji słodkiej klasyczne wypieki: piernik długo dojrzewający, makowiec zwijany, czekoladowe ze śliwką, sernik z białą czekoladą i pierniczki. Zamówienia można składać do 17 grudnia.

Fot. materiały prasowe Plonu

Plon

Zamawiając na święta Plonowego klasyka – bo przecież bez niego nie ma świąt! – wrzućcie do wirtualnego koszyka również którąś ze słodkich propozycji. Co macie do wyboru? A choćby to: panettone z wanilią, pomarańczą i dodatkiem mlecznej czekolady, tradycyjny piernik lub kruche pierniczki, sernik z paloną białą czekoladą na kruchym spodzie albo roladę makową.

W Plonie znajdziecie całe mnóstwo pysznych słodkich i słonych wypieków. Urozmaicą świąteczny stół i będą świetnym dodatkiem do wigilijnych i nie tylko potraw.

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk