Kukbuk
Kukbuk

Święta na wynos – cateringi świąteczne w Warszawie

Święta nie muszą oznaczać spędzania wielu godzin w kuchni i przeglądania kolejnych przepisów na tradycyjne dania. Coraz więcej warszawskich restauracji oferuje świąteczny catering i zaprasza do odkrywania wigilijnych potraw, które łączą ducha tradycji z nowoczesnością. Sprawdźcie, jak mogą smakować święta na wynos! Gdzie są najlepsze cateringi świąteczne w Warszawie?

Tekst: Marta Cyzio

Zdjęcie główne: Instagram Batidy

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Nie ma się co oszukiwać – przygotowania do świąt mogą być wyczerpujące, zwłaszcza jeśli na kolację wigilijną zapraszamy całą rodzinę. I tak na kilka dni przed Bożym Narodzeniem kuchnia zamienia się w istne pole bitwy. Dlatego coraz więcej osób decyduje się skorzystać z ofert świątecznego cateringu. Zamówienie wigilijnych potraw na wynos wcale nie musi oznaczać rezygnacji z jakości i tradycyjnych smaków, szczególnie jeśli nad świątecznym menu czuwają znakomici szefowie kuchni. Oto najlepsze cateringi świąteczne w Warszawie.

Fot. Instagram U Wieniawy

U Wieniawy

Restauracja U Wieniawy, jak co roku, oferuje świąteczny catering, który z powodzeniem łączy tradycję z nutą nowoczesności. W menu znajdziecie takie klasyczne dania jak pierogi z kapustą i grzybami, ryba po grecku, sałatka jarzynowa czy karp w sosie piernikowym. Również miłośnicy śledzia nie będą zawiedzeni, bo szef kuchni Krzysztof Kowalski z myślą o nich przygotował aż trzy wersje: w oleju lnianym, z suszonymi grzybami, a także z jabłkiem i cebulą w śmietanie.

Oprócz tradycyjnych dań w menu znalazły się mniej oczywiste propozycje, wśród których na szczególną uwagę zasługują pierogi z gęsiną, gicz cielęca, rostbef po angielsku czy sieja w purée z dyni z szafranowym fenkułem. Z kolei na deser polecamy wybrać – oprócz makowca – ptasie mleczko z musem truskawkowym, które z pewnością zachwyci nawet najbardziej sceptycznych gości. Zamówienia można składać do 17 grudnia, a odbiór będzie możliwy dzień przed Wigilią.

Fot. Instagram U Fukiera

U Fukiera

W tym roku restauracja U Fukiera zdecydowała się na wprowadzenie kilku zmian w ofercie świątecznej. Największą z nich jest możliwość zamówienia cateringu eventowego. Do wyboru są aż trzy propozycje menu i każda z nich może zostać podana jako bufet lub w formie serwisu. W ofercie nie zabrakło wigilijnych klasyków, jednak zdecydowanie przeważają nowoczesne dania. I tak goście mogą się rozkoszować smakiem musu z dorsza podawanego z warzywami, wybrać świąteczny kapuśniak z prawdziwkami zamiast tradycyjnej zupy grzybowej lub spróbować karpia w nieco innej odsłonie – podany jako faworki z koglem-moglem z tartym chrzanem, z pewnością zapadnie w pamięć wszystkim gościom.

Tym, którzy wolą pozostać przy klasyce, polecamy sprawdzić opcję „take away”. Na zainteresowanych czeka sałatka jarzynowa z marynowanymi grzybkami, ryba po grecku, wegańska kapusta z grzybami i pigwą czy piernik staropolski. Większość dań można zamówić z dostawą do domu, po pozostałe trzeba się wybrać osobiście. Zamówienia możecie składać do 17 grudnia. 

Fot. Instagram Warszawy Wschodniej

Warszawa Wschodnia

Jak co roku, również szef kuchni Mateusz Gessler przygotował specjalną ofertę świąteczną. Z jego pomocą możecie skomponować niezwykłe menu – od przekąsek po wyborne ciasta. I tak na rozpoczęcie kolacji wigilijnej polecamy łososia marynowanego w cytrusach, karpia po żydowsku i schab po warszawsku. Na pierwsze danie nie może zabraknąć barszczu na zakwasie, ale jako drugą zupę, dla odważnych, proponujemy krem z raków.

Następnie podkręcamy smaki bigosem staropolskim, kaczką faszerowaną jabłkami, a potem podajemy pierogi – ruskie lub z kapustą i grzybami. Na deser z kolei polecamy rozsmakować się w delikatnym serniku i suto polanym czekoladą pierniku z powidłami. Takich świąt żaden gość szybko nie zapomni.

Pst! Przy zamówieniu dań online od razu możecie zobaczyć prostą instrukcję, jak podgrzać daną potrawę, a także zainspirować się propozycją jej podania.

Najlepsze cateringi świąteczne - Warszawa zaprasza do zamawiania!

Fot. Instagram Yes Butcher!

Yes Butcher!

Sezonowane steki, jagnięcina i iberyjska wieprzowina – z takich specjałów na co dzień słynie bistro Yes Butcher! Jeśli nie wyobrażacie sobie świąt bez solidnej porcji najlepszej jakości mięsa, koniecznie przyjrzyjcie się świątecznym paczkom przygotowanym przez szefa kuchni Michała Gniadka. Od razu uprzedzamy, że nie są to propozycje na dużą kolację wigilijną, ale jeśli planujecie święta w mniejszym gronie – oferta jest warta rozważenia.

Do wyboru są dwa zestawy, w każdym znajdziecie masło truflowe, sól Maldon i bigos z dziczyzny. Główną różnicą jest danie główne: udko kacze z majerankiem i jabłkami albo pieczeń rzymska z pistacjami i beef wellington dla dwóch osób. Do każdego zestawu dołączone jest odpowiednio dobrane hiszpańskie wino, które dopełni smaku i wyrazistości potraw. Zamówienia najlepiej składać online do 18 grudnia.

Fot. Instagram Starego Domu

Stary Dom

Restauracja Stary Dom w tym roku zaprasza na wyjątkową świąteczną ucztę w duchu tradycyjnej polskiej kuchni. W menu na wynos znalazły się wigilijne śledzie – klasycznie w oleju lnianym lub pod pierzyną z białych warzyw, a także mniej oczywiste propozycje, takie jak wegetariańskie tarty. Na świąteczną kolację koniecznie zamówcie kapustę z suszonymi śliwkami i borowikami, pierogi z cielęciną i filet z sandacza w konfiturze z porów.

Z kolei z zup szczególnie polecamy żur na prawdziwkach – gwarantujemy, że się nie zawiedziecie. A na deser czekają makowiec, tort czekoladowo-malinowy i sezamowo-chałwowy. Takie smaki z pewnością przeniosą wszystkich gości w magiczny klimat polskich świąt. Zamówienia możecie składać do 18 grudnia, odbiór potraw będzie możliwy 23 grudnia i w Wigilię do godziny 13.

Cateringi świąteczne w Warszawie? Wybraliśmy najlepsze!

Fot. Instagram Batidy

Batida

Znana z wyśmienitych deserów cukiernia Batida w świątecznym menu oferuje również wyjątkowe wytrawne dania. Wśród nich – aromatyczną zupę rybną i grzybową, śledzia w curry lub w wersji z podgrzybkami i orzechami, a także dwa rodzaje pasztetu: wołowo-wieprzowy ze śliwką i z królika. Co więcej, popularna cukiernia zadbała o osoby na diecie roślinnej i dodała do swojego menu wegański bigos z tofu, pasztet z buraka i całego pieczonego kalafiora, który z powodzeniem może zostać podany na świąteczny stół jako danie główne.

Z kolei wśród deserów królują japoński makowiec w kokosie, klasyczny keks z bakaliami i korzenny piernik – wszystkie te propozycje z pewnością podkreślą smakiem magię domowych świąt. Można już składać zamówienia, po odbiór dań Batida zaprasza 23 i 24 grudnia.

Pst! Od tego roku firma Batida wraz z Pałacem Mała Wieś oferują luksusowy catering świąteczny, w którym równie istotna jak dania jest dekoracja stołu – zielone igliwie, świece i rzeźby z zielonymi wieńcami z pewnością nadadzą świętom elegancki charakter.

Fot. Instagram Hotelu Bristol

Hotel Bristol

Kto kocha dania i słodkości z restauracji i cukierni hotelu Bristol, z pewnością ucieszy się na wieść, że z częścią tych wyśmienitych potraw będzie mógł celebrować Boże Narodzenie w domowym zaciszu. Oferta na wynos nie jest długa, ale nie brakuje w niej smakowitych i intrygujących pozycji. Z przekąsek polecamy wybrać matiasa z marynowaną szalotką i kwaśną śmietaną, halibuta wędzonego na ciepło z rakami i kawiorem, a także wykwintną balotynę z kaczki z pistacjami przygotowaną z marmoladą z dyni i mirabelek.

Miłośnikom pierogów polecamy te w wersji z sandaczem, rakami i koperkiem – dodadzą świątecznej kolacji nieco nowoczesności, a smakiem mogą konkurować z każdym wigilijnym klasykiem. Jeśli chodzi o danie główne, możecie wybierać między pieczoną kaczką z pomarańczą, wołowiną w chrupiącym cieście i jesiotrem w maśle ziołowym. A na deser koniecznie zamówcie torcik piernikowy, świąteczny keks i sernik z konfiturą śliwkową i kremem czekoladowym. Nie zawiedziecie się! Zamówienia można składać do 19 grudnia.

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk