Kukbuk
Kukbuk

Spokojne święta w stylu lagom z IKEA

Umiar, równowaga, dyskretna elegancja – te cechy charakteryzują tak podziwianą szwedzką wrażliwość estetyczną.

Tekst: Maja Wójcik

zdjęcia: dinnershow.studio

stylizacja: Magdalena Olszewska-Kaniuk

przepisy: Ewa Michalska

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 7 minut!

Lagom to podejście do wielu życiowych kwestii, zakładające idealny balans między tym, co trzeba i można, a tym, co powinno się robić; idealna równowaga – ani za dużo, ani za mało, w sam raz, by osiągnąć zamierzony cel i być zadowolonym ze swoich starań. W Szwecji takie myślenie przekłada się również na poczucie estetyki i smaku. Przeładowanie i barokowa ekspresja nie zawsze są trafionym pomysłem, podobnie jak przesadne ograniczanie się i skrajny minimalizm – najlepiej sprawdzają się takie rozwiązania, które trafiają w punkt. Jak choćby produkty marki IKEA, które przede wszystkim słyną z funkcjonalności, ale zachwycają też subtelną elegancją.

A co powiecie na świąteczną stylizację stołu w stylu lagom? Dodatkowym atutem jest to, że użyte tu produkty sprawdzą się nie tylko w tym szczególnym czasie – dzięki uniwersalności dopełnią każdy pomysł, każdą okazję, o dowolnej porze roku. Weźmy kieliszki. Można w nich zarówno podać korzenny likier, jak i wznieść noworoczny toast czy zaserwować deser. Albo zastawa i komplet sztućców – świątecznie eleganckie, urozmaicą każdą inną rodziną uroczystość. Podobnie jak patera na ciasta, na której dumnie będą się prezentować makowce, pierniki, serniki, ale też ciasta z letnimi owocami. Świąteczna stylizacja stołu to jedno. Nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie zaprosili was także w kulinarną podróż do Szwecji. Te łatwe w przygotowaniu, ale spektakularne dania mogą się okazać hitami bożonarodzeniowych spotkań.

Ekspresowa tarta czekoladowa na spodzie z ciasteczek imbirowych z dżemem z maliny moroszki

Idealna propozycja dla każdego, komu brakuje czasu na fantazyjne wypieki, a kto chce zabłysnąć przy stole. Tę tartę robi się dosłownie w kilka chwil – znacznie dłużej dochodzi do idealnego stanu w lodówce. Kluczem do zaskakującego smaku są słynne imbirowe ciasteczka z IKEA, a dżem z niedostępnej u nas maliny moroszki sprawi, że mało kto odmówi dokładki.

Sprawdź przepis na ekspresową tartę czekoladową na spodzie z ciasteczek imbirowych z dżemem z maliny moroszki >>

Korzenny tatar ze śledzia na grzance z pudrem z pumpernikla

Ryby są nieodłącznym elementem świątecznego menu – śledzie zajmują w nim poczesne miejsce. Jemy je na wszystkie możliwe sposoby i łączymy z tym, na co tylko mamy ochotę. Ostatnio coraz rzadziej te tradycyjne, ze śmietaną, z cebulą i jabłkami, grają na stole pierwsze skrzypce. Nasza propozycja jest odważna, ale co najważniejsze, niepowtarzalna w smaku – to puder z pumpernikla nadaje śledziom odpowiedni charakter.

Zobacz przepis na korzennego tatara ze śledzia na grzance z pudrem z pumpernikla >>

Cynamonowy likier z pierniczkami i kawą

Świąteczne potrawy możemy wymieniać w nieskończoność, gorzej z kojarzącymi się z Bożym Narodzeniem napojami. Owszem, mamy tradycyjny kompot z suszu, ale ma on tyle samo zwolenników co przeciwników. Może więc skusić się na coś, co nie dość, że rozgrzeje, to jeszcze – za sprawą cynamonu i pierniczków – wpisze się w świąteczną paletę smaków.

Wypróbuj przepis na cynamonowy likier z pierniczkami i kawą >>

świąteczne stylizacje w stylu lagom

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk