Kukbuk
Kukbuk

Korzenny tatar ze śledzia na grzance z pudrem z pumpernikla

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: 
typ posiłku: goście idą
Tatar
filet ze śledzia typu matias
4 sztuki
szalotka
1 sztuka
koperek
3 gałązki
olej rzepakowy tłoczony na zimno
ok. 100 ml
szczypiorek
1 pęczek
korniszon
5 sztuk
kapary
1 łyżka
musztarda francuska
1 łyżka
kremowy serek
3 łyżki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
Dodatkowo
wysuszony pumpernikiel
2 kromki
masło
2 łyżki
pieczywo tostowe typu brioche lub chleb pszenny
4 kromki
koperek
do dekoracji

zdjęcia: dinnershow.studio

stylizacja: Magdalena Olszewska-Kaniuk

przepis: Ewa Michalska

Krok 1

Filety śledziowe przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika, dodajemy do nich posiekane szalotkę i koperek. Zalewamy olejem rzepakowym. Zamykamy pojemnik i odstawiamy go na całą noc.

Krok 2

Zamarynowanego śledzia odcedzamy z oleju (zachowujemy szalotkę i koperek). Kroimy rybę w drobną kostkę i mieszamy z szalotką i koperkiem z marynaty. Dodajemy pokrojone drobno szczypiorek i korniszony, kapary, musztardę francuską i kremowy serek. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. 

Krok 3

Wysuszony pumpernikiel mielemy w blenderze lub trzemy na tarce – na puder. Na lekko rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło. Smażymy na nim kromki białego pieczywa, aż będą lekko złote. Na grzankach układamy tatara ze śledzia, posypujemy pudrem z pumpernikla i dekorujemy koperkiem.

 

Materiał powstał we współpracy z marką IKEA.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk