Dzień rozpoczęty filiżanką ciemnego naparu od razu staje się lepszy. Już sam aromat świeżo zmielonych ziaren rozbudza apetyt i daje siłę do działania. Poranki mogą stać się jeszcze przyjemniejsze, jeśli kawę nie tylko wypijecie, ale także dodacie do ulubionych potraw i tak wzbogacicie ich smak. Co powiecie na cudownie miękki chlebek kawowo-bananowy albo dający energię bowl owocowy z dodatkiem kawy?
Śniadania z kawową nutą
Poranna kawa to dla wielu osób codzienność. A gdyby tak skomponować wokół niej całe śniadanie? Oto kilka pysznych pomysłów na to, jak dodać kawę do porannego posiłku.
Tekst: Maja Wójcik
Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski
Poranne espresso smakuje jeszcze lepiej, szczególnie jeśli stanie się podstawą zdrowego, pożywnego śniadania
Zacznijcie od naparu. Przygotowanie w domu smacznej i zdrowej kawy może być wyzwaniem, choć problemu z tym nie będą miały osoby, które wysokiej jakości ziarna parzą w automatycznym ekspresie ciśnieniowym. Do prawidłowego zaparzenia kawy bowiem potrzebne jest odpowiednie ciśnienie wody. Tak przygotowane espresso zawiera antyoksydanty, a także pewne ilości witamin i minerałów – witaminę B3, B5, niacynę, potas, magnez i cynk.
Nic dziwnego, że prawdziwi koneserzy kawy wybierają automatyczne ekspresy ciśnieniowe, takie jak Nivona. Przygotowują one idealnie kremowe, wysokiej jakości napary, a do tego są ciche, proste w obsłudze i umożliwiają przyrządzanie różnych rodzajów kawy z rzędu. Dzięki nim poranne espresso smakuje jeszcze lepiej, szczególnie jeśli stanie się podstawą zdrowego, pożywnego śniadania… Zatem – do dzieła!
Chlebek kawowo-bananowy >>
Chlebek bananowy to uwielbiana przekąska, którą można przechowywać nawet 3-4 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Doskonale nadaje się do przygotowania tostów francuskich lub grzanek z masłem orzechowym. Sekretem tego przepisu jest wysokiej jakości kawa, zaparzona ze świeżo zmielonych ziaren w ekspresie ciśnieniowym, który wydobywa z nich cały smak i aromat.
Bowl kawowo-owocowy na jogurcie >>
Odżywczy poranny shake powinien być i smaczny, i zdrowy. Dotyczy to także kawy zaparzonej w ekspresie ciśnieniowym, który wydobywa z niej najlepsze składniki. Dzięki kofeinie metabolizm tłuszczów i węglowodanów przyspiesza, poprawia się też stężenie insuliny i glukozy we krwi.
Domowe musli kawowo-orzechowe z lmiofilizowanymi malinami >>
Kawowe musli to świetny dodatek do słodkich śniadań i zdrowych deserów. Może być także samodzielną przekąską, bo przyjemnie chrupie i na długo zaspokaja głód. Najważniejsza jest tu jakość składników, także zaparzonego espresso. Ogólna zasada mówi, że im dłużej kawa pozostaje w kontakcie z wodą i im drobniej jest zmielona, tym będzie mocniejsza. W automatycznym ekspresie ciśnieniowym Nivona z łatwością można regulować stopień zmielenia ziaren, a w efekcie zaparzyć idealną filiżankę kawy.
Materiał powstał we współpracy z marką Nivona.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?