Kukbuk
Kukbuk

Chlebek kawowo-bananowy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
mąka przenna
300 g
proszek do pieczenia
1 1/2 łyżeczki
drożdże instant
4 g
cynamon
1/2 łyżeczki
kardamon
1/3 łyżeczki
sól
szczypta
masło
85 g
brązowy cukier
80 g
dojrzały banan
2 duże lub 3 mniejsze sztuki
jajko "zerówka"
2 sztuki
jogurt naturalny
60 ml
ekstrakt waniliowy
2 łyżeczki
czipsy bananowe
30 g
mocna kawa ze świeżo zmielonych ziaren
50 ml
kakao
15 g
płatki migdałów
30 g

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, suche drożdże, cynamon, kardamon i szczyptę soli, mieszamy. Do małego garnka wrzucamy 80 gramów masła i cukier, podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia.

krok 2

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę do pieczenia o wymiarach 30×11 centymetrów lub 26×12 centymetrów cienko smarujemy pozostałym masłem.

krok 3

W drugiej misce rozgniatamy widelcem obrane i pokrojone na kawałki banany, wbijamy jajka i szybko ucieramy. Wlewamy jogurt naturalny, przestudzone masło z cukrem i ekstrakt waniliowy – łączymy składniki. Do miski z mąką przelewamy mieszankę bananową. Dokładnie mieszamy, ale tylko do momentu połączenia się składników. Połowę masy przekładamy do innej miski. Do jednej części dodajemy czipsy bananowe, do drugiej przestudzoną kawę i kakao.

krok 4

Do przygotowanej formy keksowej wkładamy na przemian łyżkę jasnej i ciemnej masy. Wierzch wyrównujemy, nacinamy na środku ostrym nożem i posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika na 50-60 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy za pomocą drewnianego patyczka, czy chlebek jest dobrze wypieczony. Gotowy wyjmujemy i studzimy na kratce. Podajemy od razu po przygotowaniu.

TIP

Chlebek bananowy można przechowywać przez 3-4 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Doskonale nadaje się do przygotowania tostów francuskich lub grzanek z masłem orzechowym.

Logo marki Nivona

Przepis powstał we współpracy z marką Nivona.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk