Kukbuk
Kukbuk

Domowe musli kawowo-orzechowe z liofilizowanymi malinami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
płatki owsiane górskie
150 g
płatki jagane
50 g
kukurydza ekspandowana
50 g
wiórki kokosowe lub czipsy
30 g
mąka owsiana
30 g
orzechy
50 g
nerkowce
50 g
migdały
30 g
brązowy cukier
50 g
miód
30 g
olej kokosowy
40 g
espresso
100 ml
przyprawa do piernika lub cynamon
3/4 łyżeczki
ziarna kawy w czekoladzie
50 g
liofilizowane maliny
60 g

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.

krok 2

Do miski wsypujemy płatki owsiane, płatki jaglane, kukurydzę ekspandowaną, wiórki lub czipsy kokosowe, mąkę, orzechy laskowe, nerkowce i migdały. Mieszamy. W garnku podgrzewamy brązowy cukier, miód, olej kokosowy i espresso. Gdy składniki się połączą, dodajemy przyprawę do piernika lub cynamon – przelewamy do miski z suchymi produktami. Dokładnie mieszamy i przesypujemy musli na przygotowaną blachę. Rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni i wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 30 minut. W trakcie pieczenia kilkakrotnie mieszamy musli przy użyciu drewnianej łyżki. Gotowe powinno mieć złotobrązowy kolor i być chrupiące.

krok 3

Na upieczonym ciepłym musli rozkładamy ziarna kawy w czekoladzie (powinny delikatnie się rozpuścić). Gdy mieszanka całkowicie wystygnie, dodajemy liofilizowane maliny, mieszamy i przesypujemy do szczelnie zamykanych pojemniczków.

Logo marki Nivona

Przepis powstał we współpracy z marką Nivona.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk