Kukbuk
Kukbuk

Sezon na mielone, czyli coś do przytulenia

Zimą szukamy rozpieszczenia. Kiedy pogoda znów przekonuje do zostania w domu, pod ręką nie może zabraknąć zestawu ratunkowego – miękkiego koca, kubka gorącej herbaty i otulających smaków. Rozgrzewających, soczystych, konkretnych. Z jednej strony budzących skojarzenia z niedzielnym obiadem u mamy, z drugiej – z czymś słonecznym i niebanalnym. Po prostu ekstra.

Absolwentka Wydziału Architektury Wnętrz warszawskiej ASP. Przez wiele lat współpracowała z magazynami wnętrzarskimi, gdzie aranżowała wnętrza i stylizowała sesje zdjęciowe. Współtworzyła feministyczny magazyn G’rls ROOM. Miłośniczka rękodzieła i stała bywalczyni wszelkich warsztatów angażujących ręce i myśli. Uwielbia lato, sukienki i gołe nogi.

Tekst: Magdalena Olszewska-Kaniuk

Materiał sponsorowany przez markę Dolina Dobra.

Przepisy i przygotowanie dań do sesji: Ewa Michalska

Zdjęcia: Maciej Kaniuk

Stylizacja: Magdalena Olszewska-Kaniuk

 

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

W stronę nowości


Mielony. Za nim schabowy, rosół, buraki i ogórek kiszony. Na myśl przychodzą kolejne, które budzą wspomnienia i pozwalają się rozmarzyć. Bo klasyczne dania kuchni polskiej znajdują specjalne miejsce w naszych kulinarnych sercach. A gdyby tak skorzystać z niektórych kluczowych składników i wymyślić dla nich nowe role? W końcu mięsa mielonego – poza kotletami, bolognese czy lasagne – można użyć na wiele innych sposobów. Jakich?

Jeśli szukamy mocno soczystych, nasyconych smakiem potraw, powinniśmy sięgnąć po mielone z łopatki. Możemy wtedy liczyć na wyjątkowo aromatyczne mięso, niewymagające długiego i powolnego gotowania. Takie, które rozpływa się w ustach.

Do najlepszego wyboru

Burgery, sosy, farsz, a nawet dodatek do sałatki lub zupy. Wieprzowe mielone ma wszechstronne zastosowanie. Jednak to, z której części wybierzemy mięso, przekłada się na finalny smak dania. Jeśli szukamy mocno soczystych, nasyconych smakiem potraw, powinniśmy sięgnąć po mielone z łopatki. Możemy wtedy liczyć na wyjątkowo smaczne mięso, niewymagające długiego i powolnego gotowania. Takie, które rozpływa się w ustach. Po czym poznać najlepsze mięso wieprzowe? 

– Po lokalnym pochodzeniu, sposobie hodowli i produkcji, a także dobrych praktykach producenta! – wylicza Justyna Figiel-Kwapisz, Commercial Director of Retail w Goodvalley Polska. – W Dolinie Dobra sami zarządzamy każdym etapem produkcji, od uprawy pól, przez hodowlę, aż po zakład mięsny. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów i tego, że wytwarzamy je w sposób zrównoważony, z poszanowaniem przyrody. W asortymencie mamy aż pięć rodzajów mięsa mielonego, aby każdy mógł wybrać swoją ulubioną wersję. Wybór zależy jedynie od preferencji kupującego, ponieważ wszystkie dostępne na rynku produkty Doliny Dobra pochodzą w 100% z najwyższej jakości polskiej wieprzowiny – podkreśla Justyna Figiel-Kwapisz.

Nasze inspiracje

Sprawdziliśmy, jak ta niezawodna pozycja z portfolio Doliny Dobra odnajduje się w dwóch nowych odsłonach. Z jednej strony mamy inspirowanego street foodem burgera w miękkiej bułce z ogórkiem kiszonym w salsie z awokado. Z drugiej – z orientalną nutką – rozkoszne pulpeciki w kremowym sosie z pieczonej dyni z ziołowym kuskusem. Sezonowo, domowo, na rozgrzanie. Przytulcie je sami!

 

Zobacz przepis na burgera z ogórkiem kiszonym i salsą z awokado >>

Zobacz przepis na pulpeciki w sosie z pieczonej dyni z ziołowym kuskusem >>

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk