Kukbuk
Kukbuk
Hiszpańska, wąska uliczka z kwiatami (fot. Jonas Hoss / unsplash.com)

Sekrety hiszpańskiej kuchni

Zachwyca prostotą, smakiem i nieoczywistymi połączeniami – hiszpańska kuchnia potrafi zaskoczyć, a do tego ma mnóstwo do zaoferowania.

Tekst: Maja Wójcik

Zdjęcie główne: Jonas Hoss / unsplash.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Wiecie, że Hiszpanie mają własną wersję flaków i sałatki jarzynowej? Tę drugą potrawę od naszej tradycyjnej sałatki różni przede wszystkim brak ogórków kiszonych i jabłek. Co więcej, w środku możemy znaleźć suszoną, ostrą paprykę, kiełbasę, a czasem nawet i ciecierzycę. Hiszpanie lubią ją też podawać z dodatkiem tuńczyka i oliwek. To jednak nie wszystko. Czym jeszcze potrafi zaskoczyć tamtejsza kuchnia? 

fot. Johan Mouchet / unsplash.com

Położenie geograficzne oraz uwarunkowania historyczne znacząco wpłynęły na to, co gotują mieszkańcy Półwyspu Iberyjskiego. Bliskość Atlantyku i Morza Śródziemnego sprawiają, że powszechnie dostępne są świeże ryby i owoce morza. Do tego w ciągu roku słoneczne dni przeważają nad deszczowymi, co sprawia, że hiszpańskie warzywa i owoce są niezwykle soczyste, i dorodne. Co więcej, w zależności od regionu tradycje kulinarne różnią się od siebie. I tak na przykład w północnej części Hiszpanii dieta opiera się główne na owocach morza i rybach, ale je się tu także dużo serów, kiełbas czy wędlin.

Z kolei na południu do gotowania chętnie wykorzystuje się cytrusy, oliwki, orientalne przyprawy, takie jak szafran, a także pomidory i papryki, które tutaj mają znacznie głębszy smak i są aromatyczniejsze, niż warzywa z północnych regionów kraju. Niemniej istnieją też kulinarne elementy, wspólne dla wszystkich regionów. Z pewnością należy do nich uwielbienie Hiszpanów dla prostych dań przygotowywanych ze świeżych produktów najwyższej jakości.

Hiszpanie, podobnie jak Włosi, nie wyobrażają sobie początku dnia bez filiżanki mocnego espresso

Hiszpanie, podobnie jak Włosi, nie wyobrażają sobie początku dnia bez filiżanki mocnego espresso. Oczywiście wypijanego w drodze do pracy w pobliskiej kawiarni lub ulubionym bistro. Do tego obowiązkowo coś słodkiego – najlepiej magdalenki albo churros, czyli kawałki parzonego ciasta, które kształtem przypominają długi pręt. Churros po przygotowaniu smaży się na głębokim tłuszczu i podaje na przykład z gorącą czekoladą. Z kolei tym, którzy śniadania wolą jeść na słono, z pewnością do gustu przypadną grzanki ze świeżego pieczywa z pomidorami.

Kolejny posiłek Hiszpanie jedzą dopiero późnym popołudniem albo wieczorem. Po zakończonej sjeście, czyli dłuższym odpoczynku, na który Hiszpanie udają się w najgorętszym momencie dnia, wszyscy tłumnie wychodzą do okolicznych barów i knajpek. Ucztę zaczynają od kieliszka schłodzonego, białego wina, podanego w towarzystwie tapas, czyli różnych, małych przekąsek.

fot. Tom Brunberg / unsplash.com

Mogą to być na przykład kanapki z długo dojrzewającą szynką serrano albo plasterkami kiełbasy chorizo; marynowane owoce morza; pieczone warzywa albo kawałki owczego sera manchego, który wyróżnia odrobinę pikantny smak. Na nieco większy głód jako tapas podaje się również tortillę, której nie należy mylić z meksykańskimi plackami na bazię mąki kukurydzianej. W Hiszpanii tortilla oznacza omlet z ziemniaków i jajek, który można jeść zarówno na ciepło, jak i zimno. Do przekąsek podawanych przed daniem głównym zalicza się również patatas bravas, czyli pocięte w nieregularne kształty ziemniaki, które następnie się smaży na oleju i podaje w ostrym sosie paprykowym lub pomidorowym.

Choć Hiszpanie nie są wielkimi fanami zup, dla gazpacho są gotowi zrobić wyjątek

Podobny smak ma inne, popularne danie hiszpańskie – pulpo a la gallega, czyli ośmiornica po galicyjsku, którą podaje się na ugotowanych ziemniakach, a następnie obficie polewa oliwą i doprawia mieszanką soli oraz łagodnej i pikantnej papryki. Choć Hiszpanie nie są wielkimi fanami zup, dla gazpacho są gotowi zrobić wyjątek. Ten słynny chłodnik miksuje się z pomidorów i papryki. Do gotowej zupy podaje się najprzeróżniejsze składniki, na przykład szynkę czy owoce morza. Popularną w Andaluzji odmianą chłodnika jest salmorejo. Tę zupę podobnie jak klasyczną wersję robi się z pomidorów z dodatkiem chleba i czosnku, ale salmorejo jest znacznie gęstsze. Najczęściej podaje się go z oliwą, kawałkami jajka i plastrami hiszpańskiej szynki.

Jak zrobić klasyczną paellę. Przepis na paelle (fot. Maciek Niemojewski)

fot. Maciek Niemojewski

Jednak chyba najsłynniejszym, hiszpańskim daniem jest paella. Ziarna ryżu smaży się na specjalnej patelni z dodatkami charakterystycznymi dla danego regionu. W środku mogą znaleźć się kurczak, królik, chorizo czy owoce morza. Kto ma ochotę na kulinarną wycieczkę?

Przepis na paellę z owocami morza >>

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk