Kukbuk
Kukbuk

Rozgrzewające makarony na jesień

Myślicie, że kuchnia włoska najlepiej sprawdza się latem? Nic bardziej mylnego. Jesień to doskonała pora roku, aby eksperymentować z przyjemnie rozgrzewającymi sosami i sezonowymi warzywami.

Tekst: Maja Wójcik

dinnershow.studio

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Choć to głównie lato kojarzy nam się ze słoneczną Italią, Włosi we właściwym sobie powolnym delektowaniu się życiem, smakiem i zapachem wcale nie robią sobie przerwy na czas jesiennych chłodów. Do celebrowania la dolce vita w wersji z przełomu października i listopada będzie nam potrzebny jedynie porządny zapas aromatycznych włoskich sosów, sezonowe warzywa z papryką i dynią na czele, przywołujące słoneczne wspomnienia dodatki i szczypta kulinarnego zapału. Tego ostatniego wystarczy naprawdę odrobina, bo mimo że za oknem jesień, duchem pozostajemy na Półwyspie Apenińskim – czyli tam, gdzie wszystko jest równie smaczne jak proste. Tęsknotę za słońcem zmieniamy w tęsknoty kulinarne – doskonałej jakości makaron ugotowany al dente, smakowite zapiekanki obficie posypane włoskim serem, aromatyczne grzyby i okraszone dziecięcymi wspomnieniami klopsiki. A to wszystko w towarzystwie sosów Barilla, powstałych na bazie starannie dobranych włoskich produktów. Przed wami pięć rozgrzewających przepisów na jesienną szarugę. 

Makaron bavette z pieczoną dynią hokkaido i sosem Aglio

Jeśli jesień, to musi być dynia. A skoro w wersji włoskiej, to najlepiej hokkaido z jej charakterystycznym słodkim i lekko orzechowym smakiem, który niejednemu przywodzi na myśl pieczone kasztany. Dynię przełamuje odpowiednio słona feta i sos Aglio – mocno pomidorowy, z wyraźnie wyczuwalnym czosnkiem. Słońca daniu dodaje kandyzowana cytryna!

Sprawdź przepis na makaron bavette z pieczoną dynią hokkaido i sosem Aglio >>

„Ramen” z makaronem bucatini i sosem Olive

Ta propozycja może trochę namieszać w naszych kubkach smakowych, bo łączy elementy kuchni włoskiej, polskiej i japońskiej. Jesienią nie ma przecież nic lepszego niż rozgrzewający bulion i to uczucie, jak po pierwszych łyżkach ciepło przyjemnie rozchodzi się po całym ciele. Jeśli jednak dodamy do niego włoski makaron z dziurką, w której z pewnością znajdziemy trochę wywaru, marynowane w sosie z oliwek i kaparów spaghetti z cukinii i garść czerwonych warzyw – umamiczna eksplozja smaków gwarantowana. 

Poznaj przepis na „ramen” z makaronem bucatini i sosem Olive >>

Makaron casarecce z pieczoną papryką i sosem Arrabbiata

Oto odpowiedź na wszystkie jesienne smutki. Przygotowanie tego makaronu zajmie dosłownie chwilę, a przyjemnie unoszący się w powietrzu zapach pieczonej papryki przywoła najlepsze kulinarne wspomnienia. Zwłaszcza jeśli paski czerwonych i żółtych warzyw chwilę później zażyją kąpieli w gęstym sosie pomidorowym z dodatkiem rozgrzewającej ostrej papryczki. 


Zobacz przepis na makaron casarecce z pieczoną papryką i sosem Arrabbiata >>

 

Penne rigate z sosem Ricotta zapiekane z grzybami i serem pleśniowym

Jesień to wspaniały czas dla grzybiarzy. I choć w polskiej kuchni mamy wiele doskonałych dań z grzybów, są one też wdzięcznym materiałem do kulinarnych eksperymentów. Świetnie sprawdzą się na przykład w towarzystwie makaronu skąpanego w sosie na bazie ricotty, z dodatkiem potrzebnego jesienią czosnku, gorgonzoli, białego wina i parmezanu. Ta zapiekanka to najlepszy jesienny comfort food. 

Sprawdź przepis na penne rigate z sosem Ricotta, zapiekane z grzybami i serem pleśniowym >>

Spaghetti z klopsikami z cielęciny i sosem Napoletana

Le polpette – tak Włosi mówią na popularne w wielu krajach klopsiki. I choć sposób przygotowania, przyprawy i dodatki mogą się trochę różnić w zależności od regionu, we Włoszech wszyscy są zgodni co do jednego: klopsiki zawsze się gotuje – w wodzie lub gęstym sosie. My stawiamy na sos Napoletana, z włoskich pomidorów, przyjemnie słodkiej cebuli z dodatkiem pobudzającego czosnku i aromatycznego tymianku. 

Poznaj przepis na spaghetti z klopsikami z cielęciny i sosem Napoletana >>

Materiał stworzony we współpracy z marką Barilla.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk