Choć to głównie lato kojarzy nam się ze słoneczną Italią, Włosi we właściwym sobie powolnym delektowaniu się życiem, smakiem i zapachem wcale nie robią sobie przerwy na czas jesiennych chłodów. Do celebrowania la dolce vita w wersji z przełomu października i listopada będzie nam potrzebny jedynie porządny zapas aromatycznych włoskich sosów, sezonowe warzywa z papryką i dynią na czele, przywołujące słoneczne wspomnienia dodatki i szczypta kulinarnego zapału. Tego ostatniego wystarczy naprawdę odrobina, bo mimo że za oknem jesień, duchem pozostajemy na Półwyspie Apenińskim – czyli tam, gdzie wszystko jest równie smaczne jak proste. Tęsknotę za słońcem zmieniamy w tęsknoty kulinarne – doskonałej jakości makaron ugotowany al dente, smakowite zapiekanki obficie posypane włoskim serem, aromatyczne grzyby i okraszone dziecięcymi wspomnieniami klopsiki. A to wszystko w towarzystwie sosów Barilla, powstałych na bazie starannie dobranych włoskich produktów. Przed wami pięć rozgrzewających przepisów na jesienną szarugę.
Rozgrzewające makarony na jesień
Myślicie, że kuchnia włoska najlepiej sprawdza się latem? Nic bardziej mylnego. Jesień to doskonała pora roku, aby eksperymentować z przyjemnie rozgrzewającymi sosami i sezonowymi warzywami.
Tekst: Maja Wójcik
dinnershow.studio
Makaron bavette z pieczoną dynią hokkaido i sosem Aglio
Jeśli jesień, to musi być dynia. A skoro w wersji włoskiej, to najlepiej hokkaido z jej charakterystycznym słodkim i lekko orzechowym smakiem, który niejednemu przywodzi na myśl pieczone kasztany. Dynię przełamuje odpowiednio słona feta i sos Aglio – mocno pomidorowy, z wyraźnie wyczuwalnym czosnkiem. Słońca daniu dodaje kandyzowana cytryna!
Sprawdź przepis na makaron bavette z pieczoną dynią hokkaido i sosem Aglio >>
„Ramen” z makaronem bucatini i sosem Olive
Ta propozycja może trochę namieszać w naszych kubkach smakowych, bo łączy elementy kuchni włoskiej, polskiej i japońskiej. Jesienią nie ma przecież nic lepszego niż rozgrzewający bulion i to uczucie, jak po pierwszych łyżkach ciepło przyjemnie rozchodzi się po całym ciele. Jeśli jednak dodamy do niego włoski makaron z dziurką, w której z pewnością znajdziemy trochę wywaru, marynowane w sosie z oliwek i kaparów spaghetti z cukinii i garść czerwonych warzyw – umamiczna eksplozja smaków gwarantowana.
Poznaj przepis na „ramen” z makaronem bucatini i sosem Olive >>
Makaron casarecce z pieczoną papryką i sosem Arrabbiata
Oto odpowiedź na wszystkie jesienne smutki. Przygotowanie tego makaronu zajmie dosłownie chwilę, a przyjemnie unoszący się w powietrzu zapach pieczonej papryki przywoła najlepsze kulinarne wspomnienia. Zwłaszcza jeśli paski czerwonych i żółtych warzyw chwilę później zażyją kąpieli w gęstym sosie pomidorowym z dodatkiem rozgrzewającej ostrej papryczki.
Zobacz przepis na makaron casarecce z pieczoną papryką i sosem Arrabbiata >>
Penne rigate z sosem Ricotta zapiekane z grzybami i serem pleśniowym
Jesień to wspaniały czas dla grzybiarzy. I choć w polskiej kuchni mamy wiele doskonałych dań z grzybów, są one też wdzięcznym materiałem do kulinarnych eksperymentów. Świetnie sprawdzą się na przykład w towarzystwie makaronu skąpanego w sosie na bazie ricotty, z dodatkiem potrzebnego jesienią czosnku, gorgonzoli, białego wina i parmezanu. Ta zapiekanka to najlepszy jesienny comfort food.
Sprawdź przepis na penne rigate z sosem Ricotta, zapiekane z grzybami i serem pleśniowym >>
Spaghetti z klopsikami z cielęciny i sosem Napoletana
Le polpette – tak Włosi mówią na popularne w wielu krajach klopsiki. I choć sposób przygotowania, przyprawy i dodatki mogą się trochę różnić w zależności od regionu, we Włoszech wszyscy są zgodni co do jednego: klopsiki zawsze się gotuje – w wodzie lub gęstym sosie. My stawiamy na sos Napoletana, z włoskich pomidorów, przyjemnie słodkiej cebuli z dodatkiem pobudzającego czosnku i aromatycznego tymianku.
Poznaj przepis na spaghetti z klopsikami z cielęciny i sosem Napoletana >>
Materiał stworzony we współpracy z marką Barilla.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?