Kukbuk
Kukbuk

Makaron bavette z pieczoną dynią hokkaido i sosem Aglio

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: 
typ posiłku: 
cytryna
1 sztuka
cukier
3-4 łyżki
dynia hokkaido
1 sztuka
oliwa
do polania + do smażenia
świeży tymianek lub świeża szałwia
20 g
sól
do smaku + do gotowania
pieprz
do smaku
feta
½ opakowania
makaron bavette
150 g
czosnek
2 ząbki
sos Barilla Aglio
1 słoiczek
łuskany słonecznik
50 g

dinner.show

Krok 1

Cytrynę kroimy w cienkie plasterki i gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru (w proporcji 2:1) przez około 2 minuty. 

Krok 2

Dynię kroimy, układamy na blasze i skrapiamy oliwą. Dodajemy tymianek lub szałwię, doprawiamy solą i pieprzem. Obok układamy fetę, polewamy ją oliwą. Pieczemy dynię z fetą w temperaturze 160 stopni.

Krok 3

Gotujemy makaron w osolonym wrzątku.

Krok 4

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy na niej pokrojone w plasterki ząbki czosnku na złoty kolor. Dodajemy sos.  

Krok 5

Do zagrzanego sosu wrzucamy makaron i mieszamy. Przekładamy na talerz, posypujemy upieczoną dynią, pokruszoną fetą i słonecznikiem. Dekorujemy kandyzowaną cytryną. 

 

Materiał stworzony we współpracy z marką Barilla.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk