Kukbuk
Kukbuk

Przepisy na szybką owsiankę

W jesienne poranki nic nie smakuje tak, jak delikatnie słodka, rozgrzewająca owsianka. Jak najlepiej ją przyrządzić, gdy na przygotowanie śniadania mamy zaledwie 15 minut?

Tekst: Maja Wójcik

Przepisy i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcia: Maciek Niemojewski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Owsianka to perfekcyjne śniadanie na jesienne dni. Jest pożywna i bardzo zdrowa – szczególnie ze względu na dużą zawartość błonnika i witamin wspomagających odporność – a także wyjątkowo smaczna, zwłaszcza jeśli połączy się ją z ulubionymi dodatkami. Owsianka potrafi też porządnie rozgrzać organizm podczas pierwszych chłodów i na długo pozostawia uczucie sytości. Jej smak zależy w znacznej mierze od dwóch rzeczy: dobrych składników i kreatywności. Bez problemu przyrządzicie ją nawet wtedy, kiedy rano goni was czas. Sprawdźcie, jakie sezonowe dodatki doskonale odnajdą się w jej towarzystwie – oto najlepsze przepisy na jesienną owsiankę!

Owsianka na wodzie z twarożkiem, jeżynami i wiórkami czekolady

Czas przygotowania: 10 minut

Jeśli rano brakuje wam czasu, a marzycie o ciepłym, smacznym śniadaniu, ta owsianka uratuje każdy początek dnia. Przygotujecie ją na wodzie dosłownie w 10 minut! Płatki owsiane tworzą znakomity duet z delikatnym, kremowym twarożkiem – w ich towarzystwie świetnie odnajdą się kwaskowe maliny i jeżyny, a także gorzka czekolada. Przy wyborze owsianki do szybkiego przygotowania zwróćcie uwagę na jej skład – kupujcie tylko taką, która nie ma sztucznych składników, za to jest wzbogacona o witaminy i składniki mineralne.

Składniki: 

  • owsianka Nestlé NESVITA Odporność 35 g
  • sól szczypta
  • gorąca woda 140 ml
  • jogurt kokosowy 100 g
  • twaróg śmietankowy 50 g
  • ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
  • syrop klonowy 1 łyżka + opcjonalnie do podania
  • świeże maliny 30 g
  • świeże jeżyny 30 g
  • gorzka czekolada 20 g

krok 1

Płatki owsiane wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli. Zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy na 3-5 minut.

krok 2

Jogurt kokosowy łączymy z twarogiem, ekstraktem waniliowym i syropem klonowym. Maliny i jeżyny myjemy i osuszamy. Czekoladę kroimy w kostkę lub trzemy na wiórki.

krok 3

Gotową owsiankę przekładamy do czystej miseczki, obok nakładamy jogurt z twarogiem i owoce. Posypujemy kawałkami czekolady. Podajemy od razu po przygotowaniu. Wierzch możemy polać dodatkową porcją syropu klonowego.

Owsianka na mleku z karmelizowanymi śliwkami, miodem i orzechami laskowymi

Czas przygotowania: 15 minut

Jeśli wolicie owsiankę na mleku, a różnorodność faktur jest dla was kluczowa w kategorii kulinarnych przyjemności, ta propozycja jest dla was. Rozpływające się w ustach płatki owsiane w połączeniu z chrupiącymi orzechami, gęstym miodem i miękkimi śliwkami sprawią, że każdy poranek nabierze koloru. Karmelizowane owoce posypane orzechami laskowymi stworzą jesienną kompozycję kolorystyczną, która ucieszy także oko.

Składniki:

  • śliwki węgierki 200 g
  • olej kokosowy 1 łyżka
  • cukier trzcinowy 1 łyżka
  • ulubione mleko 140 ml
  • owsianka Nestlé NESVITA Trawienie 35 g
  • sól szczypta
  • miód 15 g
  • prażone orzechy laskowe 15 g

krok 1

Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na pół, wyciągamy pestki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Wsypujemy cukier trzcinowy i układamy na nim śliwki skórką do góry. Smażymy przez 2 minuty, następnie przewracamy owoce na drugą stronę i karmelizujemy jeszcze 2 minuty.

krok 2

Ulubione mleko zagotowujemy na małym ogniu. Ciepłym mlekiem zalewamy płatki owsiane ze szczyptą soli. Mieszamy i odstawiamy na 3-5 minut.

krok 3

Na gotową owsiankę wykładamy karmelizowane śliwki, wierzch polewamy miodem i posypujemy prażonymi orzechami. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Kakaowa owsianka na mleku z borówkami, prażonymi nerkowcami i cynamonem

Czas przygotowania: 10 minut

Owsianka o smaku czekolady to miła odmiana dla wszystkich, którzy zakochali się w klasycznej odsłonie tego śniadania. Kakao jest znane z właściwości rozgrzewających i doskonale komponuje się z płatkami owsianymi, które wspierają zdrowie skóry, a także układ odpornościowy czy trawienie. Dodajcie do tego borówki, cynamon, orzechy – i gotowe!

Składniki:

  • ulubione mleko 140 ml
  • kakao 10 g
  • cukier trzcinowy 10 g
  • owsianka Nestlé NESVITA Odporność 35 g
  • borówki 100 g
  • prażone nerkowce 20 g
  • cynamon ½ łyżeczki
  • miód opcjonalnie do podania

krok 1

Część mleka (40 mililitrów) mieszamy z odmierzonym kakao i cukrem trzcinowym. Pozostałe mleko zagotowujemy na małym ogniu. Łączymy je z mlekiem kakaowym i chwilę podgrzewamy. Ciepłym mlekiem zalewamy płatki owsiane, mieszamy i odstawiamy na 3-5 minut.

krok 2

Borówki myjemy i osuszamy. Orzechy lekko rozdrabniamy.

krok 3

Na owsiance układamy borówki, wierzch posypujemy orzechami i cynamonem. Podajemy od razu po przygotowaniu. Aby dodatkowo posłodzić owsiankę, możemy ją polać miodem.

Owsianka na mleku z grillowanymi brzoskwiniami i prażonymi migdałami

Czas przygotowania: 15 minut

Owsiankę można przygotować również w letniej odsłonie. Nie tylko będzie wspaniale smakować, ale też przywoła najlepsze wspomnienia z wakacji i w ten sposób umili poranek nawet w najbardziej pochmurny dzień. Wystarczy, że do owsianki dodacie soczystą brzoskwinię, prażone migdały i kilka kropli bursztynowego syropu klonowego.

Składniki:

  • brzoskwinia 1 sztuka
  • masło 1 łyżka
  • ulubione mleko 140 ml
  • owsianka Nestlé NESVITA Zdrowa skóra 35 g
  • syrop klonowy 1 łyżeczka
  • prażone migdały 20 g

krok 1

Brzoskwinię myjemy, osuszamy, kroimy na pół, wyciągamy pestkę. Połówki owocu grillujemy z obu stron na patelni z rozgrzanym masłem.

krok 2

Mleko zagotowujemy na małym ogniu. Ciepłym mlekiem zalewamy płatki owsiane w małej miseczce, mieszamy i odstawiamy na 3-5 minut.

krok 3

Na gotową owsiankę wykładamy grillowane brzoskwinie, wierzch polewamy syropem klonowym i posypujemy prażonymi migdałami. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Nocna owsianka z masłem orzechowym, owocami i popcornem w karmelu

Czas przygotowania: 20 minut + czas chłodzenia

O owsiance warto pomyśleć nie tylko rano, ale także wieczorem. Szykując jej bazę poprzedniego dnia, przed wyjściem do pracy na jej przygotowanie poświęcicie jeszcze mniej czasu. Zjeść ją możecie także wieczorem, podczas oglądania ulubionego serialu – szczególnie, że wśród jej składników znajduje się popcorn!

Składniki:

  • owsianka Nestlé NESVITA Odporność 35 g
  • jogurt naturalny 100 ml
  • ulubione mleko 100 ml
  • masło orzechowe 20 g
  • miks owoców leśnych świeżych lub mrożonych 150 g
  • sok z limonki 1 łyżka
  • miód 1 łyżka
  • popcorn solony 10 g
  • słony karmel 10 ml
  • jogurt kokosowy 50 ml
  • świeże owoce opcjonalnie do podania

krok 1

W miseczce łączymy owsiankę, jogurt, mleko i masło orzechowe. Odstawiamy na 10 minut. Miks owoców blendujemy z sokiem z limonki i miodem na gładki mus. Solony popcorn mieszamy z domowym słonym karmelem.

krok 2

Na dno słoika lub większej szklanki wlewamy mus owocowy, następnie nakładamy płatki z mlekiem i masłem orzechowym i dodajemy jogurt kokosowy. Słoiczki zakręcamy lub przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypujemy owsiankę popcornem w karmelu. Możemy także dodać ulubione świeże owoce.

Artykuł sponsorowany. Tekst powstał we współpracy z marką NESVITA.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk