Kukbuk
Kukbuk
Przepis na pieczone warzywa z halloumi, oliwą truflową i ziołami (fot. Rafał Meszka)

Próżnia pełna smaku

Jedzenie można przechowywać na wiele sposobów. Sprawdzamy jeden z nich – pakowanie próżniowe, które pozwala zachować świeżość i wartości odżywcze produktów.

Tekst: Justyna Pogorzelska

Zdjęcie główne: Rafał Meszka


Zdjęcia: materiały prasowe

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Jednym z elementów rozsądnego gospodarowania jedzeniem jest jego odpowiednie przechowywanie. Kilka prostych kroków wdrożonych w tym obszarze sprawia, że jest ono smaczniejsze, zachowuje więcej wartości odżywczych i jest dłużej świeże. Jeśli należycie do grona osób praktykujących meal prep, czyli planowanie posiłków z wyprzedzeniem, wiecie, że ich właściwe przechowywanie to połowa sukcesu. Możliwości jest wiele: słoiki, butelki, szklane i plastikowe pudełka, woreczki. My na warsztat bierzemy pakowanie próżniowe.   

Na czym polega pakowanie próżniowe?

Technologia próżniowa polega na usunięciu powietrza wraz tlenem z woreczka lub pudełka, w którym jest przechowywane jedzenie. Dzięki temu proces rozwoju grzybów i bakterii jest ograniczony do minimum, co pozwala wydłużyć świeżość produktów spożywczych nawet dwukrotnie. Co więcej, żywność jest hermetycznie zamknięta i skutecznie chroniona przed czynnikami zewnętrznymi.

Blender ręczny MaxoMixx o mocy 1000 watów z systemem przechowywania próżniowego (fot. materiały prasowe)

Jak to działa?

Marka Bosch oferuje blender ręczny MaxoMixx o mocy 1000 watów z systemem przechowywania próżniowego. Obejmuje on wszystkie potrzebne akcesoria: pompę próżniową, specjalny pojemnik z tritanu i wielorazowe woreczki próżniowe z zamknięciem strunowym. Obsługa tego systemu jest prosta i intuicyjna – wystarczy wpiąć do urządzenia końcówkę próżniową, spakować jedzenie do pojemnika lub woreczków i odessać powietrze. Producent zadbał o bezpieczeństwo i wygodę użytkowania każdego z elementów – zarówno pojemnik, jak i woreczki strunowe są wykonane z tworzywa wolnego od bisfenoli typu A (BPA free), nie chłoną zapachów i mogą być myte w zmywarce. Pojemnik może być również używany w mikrofalówce.

Woreczki umożliwiające gotowanie potraw metodą sous vide (fot. materiały prasowe)

Gotowanie sous vide, marynowanie i zamrażanie

Dołączone do zestawu woreczki umożliwiają gotowanie potraw metodą sous vide. Polega ona na powolnym gotowaniu produktów spożywczych szczelnie zamkniętych w torebkach próżniowych w kąpieli wodnej w temperaturze niższej niż w wypadku tradycyjnego gotowania. Przygotowywane w ten sposób dania i składniki zachowują pełnię naturalnego smaku i bogactwo składników odżywczych.

Woreczki sprawdzają się też znakomicie w marynowaniu mięs, ryb i warzyw. Zamknięte próżniowo z dodatkiem przypraw i ziół, szybciej nabiorą głębokiego smaku i zniewalającego aromatu. Zapakowane w woreczki jedzenie możecie również z powodzeniem mrozić – ten sposób pozwala zachować wilgoć wewnątrz mrożonej potrawy lub produktu, a nie na zewnątrz w postaci niewielkich kryształków lodu.  

Blender ręczny marki Bosch (fot. materiały prasowe)

Blender do wszystkich zadań kuchennych

Sam blender, do którego dołączono system próżniowy, jest solidny, mocny i wygodny w użyciu. Bosch zadbał o mocny silnik, ergonomicznie zaprojektowaną stopę miksującą, która chroni przed chlapaniem i pryskaniem, wreszcie – mocne ostrza ze stali szlachetnej. Zestaw obejmuje rozdrabniacz z wyjmowanym ostrzem (idealny do siekania sera, orzechów, cebuli czy ziół), pojemnik do miksowania z miarką i pokrywką, a także stalową końcówkę do ubijania, dzięki której sprawnie przygotujecie ciasto na naleśniki, pianę z białek i bitą śmietanę.

Warzywa zapakowane w woreczkach próżniowych Bosch (fot. materiały prasowe)

Więcej zdrowia i czasu

Planowanie posiłków w duchu meal prep pozwala mieć kontrolę nad tym, co się je, czyli żywić się bardziej różnorodnie, kolorowo, smaczniej i zdrowiej. Pudełek i woreczków do pakowania próżniowego można używać zarówno do gotowych posiłków, jak i poszczególnych składników – dzięki temu możecie z łatwością przygotować dania na zapas, być spokojni o ich wartości odżywcze, świeżość i smak, zapobiec wyrzucaniu jedzenia, a także zyskać cenny czas na obowiązki i relaks. My jesteśmy na tak! Jedzcie zdrowo, przechowujcie mądrze!

Materiał powstał we współpracy z marką Bosch.

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk