Oczywiście, jeśli trafi się nam prosecco naprawdę dobre – o jakości mówi nie tylko cena, ale też etykieta, na której widzimy napis: Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG; czasami także z dookreśleniem „rive”, wskazującym na konkretne miejsce pochodzenia – nie warto wykorzystywać go do gotowania. Jednak znacznie tańszego i o wiele łatwiej dostępnego Prosecco DOC nie ma już co żałować, zwłaszcza, że jego aromaty i przyjemna owocowość potrafią ciekawie podkręcić wiele dań, nadać im świeżość i elegancję. Prosecco bardzo dobrze sprawdza się jako dodatek do potraw. Można w nim gotować – dokładnie tak, jak w białym winie, można też deglasować nim patelnię czy dodawać do sosów. Prosecco można także wykorzystywać bez podgrzewania, np. jako składnik deserów – nadaje lekkości (bąbelki!) i wzbogaca smak o gruszkowo-jabłkowo-cytrusowe nuty.
Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.
Czy jesteś pełnoletni?
Prosecco w garnku – czy musujące wino można wykorzystywać do gotowania?
Można pić prosecco samo, można też podawać je do jedzenia. Ale jest i trzecia opcja – prosecco może być składnikiem potraw. Tak jak każde inne wino.
Dziennikarka i redaktorka związana z magazynem "Ferment. Pismo o winie". Współpracuje z portalem "Słówka. Magazyn o języku", prowadzi zajęcia na warszawskim SWPS.
Tekst: Inka Wrońska
fot. Cathrine Skovly / Unsplash
Co daje potrawom dodatek prosecco?
Delikatnie kwaskowaty smak – prosecco sprawdzi się więc w wielu sosach i deserach na bazie śmietanki. Przetnie tłuszcz, sprawi, że delikatny, łagodny smak nabierze wyrazistości.
Lekką słodycz – tę mają w sobie zwłaszcza prosecco w wersji dry lub extra dry. Ale i tak tych właśnie jest najwięcej, bo to styl, który w regionie Prosecco jest najczęściej spotykany. Dodatek takiego wina sprawdzi się w daniach słonych, słodko-kwaśnych i ostrych; także oczywiście w deserach.
Aromaty – glera, odmiana, z której powstaje prosecco, ma wyraźne nuty cytrusów, jabłek i gruszek. Jeśli przyrządzamy danie czy deser z takimi właśnie składnikami, np. szarlotkę czy tartę cytrynową, prosecco będzie świetnym dodatkiem.
Bąbelki – wprawdzie odparują w trakcie gotowania czy podgrzewania, ale i tak nadadzą potrawie lekkości.

fot. Alexandra Torro / Unsplash
Jakie prosecco wybieramy do gotowania?
Na etykietach szukamy określeń:
Extra dry (jak już pisałam, to najczęściej spotykany styl w regionie, gdzie prosecco powstaje) – wbrew wciąż pokutującemu przekonaniu, słowa te nie znaczą: bardzo wytrawny, ale przeciwnie: delikatnie słodki (12-17 g cukru resztkowego na litr wina). Przy czym ta słodycz jest z reguły dobrze zrównoważona kwasowością, zatem extra dry nada się nie tylko do deserów, ale także np. do śmietankowych sosów do drobiu.
Dry – to prosecco wyraźnie słodkie. Cukru resztkowego jest tu 17-32 g/l. Toteż lepiej pozostawić je do deserów, chyba że przepis na rybę czy drób i tak zawiera słodkie dodatki, np. miód, syrop klonowy, bakalie.
Brut to wytrawna wersja prosecco (0-12 g cukru resztkowego na litr wina). Z powodzeniem możemy użyć go wszędzie tam, gdzie zazwyczaj dodawalibyśmy białe wytrawne wino. Sprawdzi się do risotta, krewetek, muli czy wielu dań z kurczaka.
W jaki sposób wykorzystujemy prosecco do gotowania?
Deglasowanie patelni czy rondla – po podsmażeniu ryby, krewetek, drobiu lub wieprzowiny, zdejmujemy składniki z patelni i wlewamy na nią prosecco. Powstanie aromatyczny, delikatnie kwaskowaty i owocowy sosik, do którego ponownie przekładamy podsmażone składniki i dusimy dalej zgodnie z przepisem.
Gotowanie – z prosecco można zrobić aromatyczny wywar, w którym, jak w mięsnym czy warzywnym bulionie, ugotujemy małże, rybę czy drób. Wystarczy zagotować wino, dodając do smaku np. ulubione zioła, przyprawy czy plasterki cytryny, a następnie włożyć do garnka przygotowane składniki dania – i dalej jak w przepisie.
Prosecco do risotta (albo kaszotta) – wykorzystujemy je identycznie jak każde inne białe wino. Najpierw szklimy w rondlu na maśle szalotkę, potem dodajemy suchy ryż, a gdy tłuszcz pokryje ziarenka, wlewamy prosecco i mieszając, czekamy, aż ryż wypije wino. Potem – zgodnie z przepisem – nadejdzie pora na dolewanie porcjami bulionu.
Desery – prosecco można użyć zamiast białego wina do duszenia owoców, np. gruszek czy brzoskwiń. Można pogotować je bez pokrywki z dodatkiem ulubionych przypraw, tak aby lekko zgęstniało; powstanie aromatyczny sos do skropienia budyniu lub panna cotty; można nim też nasączyć biszkopt. Z prosecco wychodzi świetna granita – wystarczy dodać do wina trochę soku z cytryny albo limonki, ew. dosłodzić cukrem, a potem zamrozić w płaskim naczyniu, mieszając co pół godziny, tak aby wszystko nie zamarzło w twardy blok, tylko żeby powstała grudkowata masa przypominająca konsystencją śnieg. Białe wino spokojne można zamienić na prosecco także w każdym przepisie, który wymaga użycia białego wina – np. w sorbecie, galaretce, kremie do tortu.

fot. Max Griss / Unsplash
Ciekawe przepisy
Prosecco jako składnik jest często wykorzystywane przez szefów kuchni w takich daniach jak: risotto cytrynowe ze świeżymi ziołami lub zielonymi szparagami, mule w białym winie z dodatkiem natki pietruszki, zupa cebulowa. Z deserów: gruszki duszone w winie z dodatkiem wanilii oraz galaretka. Jeden z najfajniejszych przepisów (autorstwa Eda Loftusa) polega na dodaniu żelatyny (namoczonej i rozpuszczonej w podgrzanym soku z czarnego bzu) do prosecco połączonego z sokiem z cytryny. Taką galaretką można zalać dowolne owoce jagodowe albo po prostu listki świeżej mięty.
Prosecco jest też składnikiem wielu drinków – najsłynniejszym jest na pewno Aperol Spritz, ale to wino sprawdzi się w zasadzie w każdym przepisie, gdzie zazwyczaj wykorzystywany jest szampan; przykładem jest choćby Mimosa. Oczywiście trzeba sprawdzać, czy przepis na drinka każe użyć wina wytrawnego (przypominam: brut) czy też lekko słodkiego (dry, extra dry).
Mnóstwo ciekawych i czasami nieoczywistych przepisów na potrawy z dodatkiem prosecco znajdziecie na stronie Prosecco Wine.
Interesuje Cię świat wina i innych alkoholi? Dołącz do naszego newslettera KUKBUK Spirits i regularnie otrzymuj najciekawsze wywiady, artykuły i przepisy prosto do swojej skrzynki.
-

Jakie wino do makaronu?
Na takie pytanie nie ma jednej odpowiedzi, bo przecież nie dopasowujemy wina do samych klusek. Wszystko zależy od sosu. Łatwo się domyślić, że o inne wino zawoła carbonara, o inne zaś pesto czy sos pomidorowy.
- ABC wina

Wino do jagnięciny
Jagnięcina wciąż nie jest u nas tak popularna jak wieprzowina czy drób. Jednak czasami, zwłaszcza w święta, przydaje się jakaś odmiana. Jakie wino dobrać do tego mięsa, aby satysfakcja była pełna?
- ABC wina

Wino do śledzia
Są tacy, którzy twierdzą, że pomidory i karczochy są trudną parą dla wina. Najwyraźniej nigdy nie próbowali znaleźć partnera dla polskiego marynowanego śledzia z cebulą.
-

Jakie wino do makaronu?
Na takie pytanie nie ma jednej odpowiedzi, bo przecież nie dopasowujemy wina do samych klusek. Wszystko zależy od sosu. Łatwo się domyślić, że o inne wino zawoła carbonara, o inne zaś pesto czy sos pomidorowy.
- ABC wina

Wino do jagnięciny
Jagnięcina wciąż nie jest u nas tak popularna jak wieprzowina czy drób. Jednak czasami, zwłaszcza w święta, przydaje się jakaś odmiana. Jakie wino dobrać do tego mięsa, aby satysfakcja była pełna?
- ABC wina

Wino do śledzia
Są tacy, którzy twierdzą, że pomidory i karczochy są trudną parą dla wina. Najwyraźniej nigdy nie próbowali znaleźć partnera dla polskiego marynowanego śledzia z cebulą.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?



