Nawyki żywieniowe nie powinny wiązać się z poczuciem winy, rygorystycznymi zasadami ani lękiem przed konkretnymi składnikami. Mimo to wciąż jesteśmy bombardowani hasłami, które potrafią odebrać radość z jedzenia i zamienić kuchnię w pole minowe.
Jedno jest pewne - nie chodzi o szukanie idealnego jadłospisu, lecz o zdrowy rozsądek i unikanie skrajności. Wypracowanie trwałych nawyków żywieniowych to kluczowy element tego procesu. Wraz z marką napojów owsianych Oatly rozwiewamy wątpliwości: co jest prawdą, a co warto włożyć między bajki?
Olej rzepakowy jest jednym z najgorszych olejów dostępnych na rynku.
Mit.
Olej rzepakowy – zwłaszcza tłoczony na zimno – to jeden z najlepszych olejów roślinnych dostępnych na rynku. Charakteryzuje się korzystnym profilem kwasów tłuszczowych - zawiera więcej kwasów nienasyconych, a mniej nasyconych niż większość innych olejów roślinnych. W kuchni ma wiele zastosowań, bo możemy na nim smażyć - ma wysoki punkt dymienia - ale i dodawać go na przykład do sałatek (w wersji tłoczonej na zimno). Stosowanie oleju rzepakowego zamiast tłuszczów utwardzonych jest polecane przez dietetyków na całym świecie – w tym między innymi przez Światową Organizację Zdrowia.