Nic tak nie smakuje, jak chrupiąca pizza z dobrze wypieczonym rantem, posmarowana aromatycznym sosem pomidorowym i posypana mozzarellą. Do tego ulubione dodatki, których ilość i kolejność dodawania zależą wyłącznie od naszych upodobań. Szynka parmeńska, chorizo, a może suszone pomidory z oliwkami? Jeszcze lepiej – zamiast wybierać, dodajemy wszystkiego po trochu i nie wahajmy się przed dołożeniem paru sezonowych składników, jak karczochy czy szparagi. Brzmi rewelacyjnie? Nic dziwnego, bo takiej domowej pizzy naprawdę niczego nie brakuje.
Pizza: DIY
Pizza sprawdzi się na każdą okazję – jako apetyczny obiad dla dzieci, solidna przekąska na wieczór ze znajomymi czy główny składnik kolacji we włoskim stylu. Zobaczcie, jak ją samodzielnie przygotować.
Tekst: redakcja
Przepis i przygotowanie: Bianka Pawlewska
Zdjęcia: dinnershow studio
Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka
Makijaż: Magdalena Długołęcka
Czas przygotowania: godzina + czas na wyrastanie ciastaPizza bianca
składniki
Ciasto
- letnia woda 150 ml
- drożdże suszone 1 opakowanie
- cukier brązowy 1 łyżeczka
- sól morska do smaku
- oliwa 1 łyżka
- mąka do ciasta drożdżowego 250 g
Sos
- pulpa pomidorowa 300 ml
- bazylia 1 pęczek
- pasta bakłażanowa w pomidorach 4 łyżki
- czosnek 1 ząbek
- pesto z pikantnych papryczek 2 łyżeczki
- pasta z pieczonych pomidorów 4 łyżki
Dodatki
- mozzarella w wiórkach 2 opakowania
- kapary według uznania
- karczochy według uznania
- salami piccante lub szynka parmeńska według uznania
- pikantne chorizo 1 pętko
- suszone pomidory według uznania
- papryczka jalapeño do smaku
- papryczka chili do smaku
- czarne oliwki według uznania
- mozzarella di bufala według uznania
Przygotowanie:
krok 1
Wodę, drożdże, cukier i sól mieszamy w misie robota kuchennego. Dodajemy oliwę i stopniowo wsypując mąkę, wyrabiamy ciasto przez 10-15 minut. Kiedy składniki dokładnie się połączą, odstawiamyciasto do wyrośnięcia.
krok 2
Pulpę pomidorową podsmażamy przez kilka minut na patelni, by zredukować płyn. Bazylię siekamy, mieszamy w rondelku z pozostałymi składnikami sosu i podgrzewamy. Po kilku minutach odstawiamy do wystygnięcia.
krok 3
Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni. Przygotowujemy dodatki – wkładamy je do miseczek.
krok 4
Do rozgrzanego piekarnika wstawiamy blachę. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski i jeszcze przez 10 minut zagniatamy, by nabrało elastyczności i nie kleiło się do rąk. Rozwałkowujemy na okrągły placek, który kładziemy na wyjętą z piekarnika blachę. Następnie stawiamy ją na palniku kuchenki, na małym ogniu, tak, by środek się mocno rozgrzał – dzięki temu ciasto zacznie się suszyć, a pizza będzie chrupiąca.
krok 5
Na placku szybko rozsmarowujemy dużą ilość sosu – uważamy, by na środku nie było go zbyt wiele. Na pizzy rozrzucamy garść wiórków mozzarelli i układamy kapary, karczochy, suszone pomidory oraz pokrojone na 2-3-centymetrowe kawałki salami i chorizo. Ponownie obsypujemy pizzę mozzarellą i dekorujemy ją papryczkami chili, oliwkami oraz roztartą na kawałeczki mozzarellą di bufala.
krok 6
Pizzę wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut. Po tym czasie powinna być gotowa. Zjadamy od razu.
Artykuł pochodzi z materiału "Zrób to sam" z wydania KUKBUK Wielkie jabłko nr 17/2015. Wydania archiwalne Magazynu KUKBUK w wersji cyfrowej znajdziecie na aplikacji Android i IOS.
Przeczytaj również:
- Ludzie i inspiracje
Beza: DIY
Delikatne, kruche i słodkie bezy według babcinego przepisu, przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Spróbujcie zrobić je sami.
- Ludzie i inspiracje
Ajerkoniak: DIY
Bezy nabierają chrupkości w piekarniku, a ty zastanawiasz się, co począć z pozostałymi po wypieku żółtkami? Ajerkoniak to doskonała propozycja na ich wykorzystanie.
- Ludzie i inspiracje
Kostka bulionowa: DIY
Podstawa szybkich zup i sosów – kostka bulionowa nadaje potrawom aromat oraz pozwala zaoszczędzić czas w trakcie gotowania. Warto pokusić się o zrobienie jej samemu.
- Ludzie i inspiracje
Beza: DIY
Delikatne, kruche i słodkie bezy według babcinego przepisu, przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Spróbujcie zrobić je sami.
- Ludzie i inspiracje
Ajerkoniak: DIY
Bezy nabierają chrupkości w piekarniku, a ty zastanawiasz się, co począć z pozostałymi po wypieku żółtkami? Ajerkoniak to doskonała propozycja na ich wykorzystanie.
- Ludzie i inspiracje
Kostka bulionowa: DIY
Podstawa szybkich zup i sosów – kostka bulionowa nadaje potrawom aromat oraz pozwala zaoszczędzić czas w trakcie gotowania. Warto pokusić się o zrobienie jej samemu.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?