Kukbuk
Kukbuk
Pizza (fot. Dinnershow Studio)

Pizza: DIY

Pizza sprawdzi się na każdą okazję – jako apetyczny obiad dla dzieci, solidna przekąska na wieczór ze znajomymi czy główny składnik kolacji we włoskim stylu. Zobaczcie, jak ją samodzielnie przygotować.

Tekst: redakcja

Przepis i przygotowanie: Bianka Pawlewska


Zdjęcia: dinnershow studio


Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka


Makijaż: Magdalena Długołęcka

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Nic tak nie smakuje, jak chrupiąca pizza z dobrze wypieczonym rantem, posmarowana aromatycznym sosem pomidorowym i posypana mozzarellą. Do tego ulubione dodatki, których ilość i kolejność dodawania zależą wyłącznie od naszych upodobań. Szynka parmeńska, chorizo, a może suszone pomidory z oliwkami? Jeszcze lepiej – zamiast wybierać, dodajemy wszystkiego po trochu i nie wahajmy się przed dołożeniem paru sezonowych składników, jak karczochy czy szparagi. Brzmi rewelacyjnie? Nic dziwnego, bo takiej domowej pizzy naprawdę niczego nie brakuje.

Pizza bianca

Czas przygotowania: godzina + czas na wyrastanie ciasta

składniki

Ciasto

  • letnia woda 150 ml
  • drożdże suszone 1 opakowanie
  • cukier brązowy 1 łyżeczka
  • sól morska do smaku
  • oliwa 1 łyżka
  • mąka do ciasta drożdżowego 250 g

Sos

  • pulpa pomidorowa 300 ml
  • bazylia 1 pęczek
  • pasta bakłażanowa w pomidorach 4 łyżki
  • czosnek 1 ząbek
  • pesto z pikantnych papryczek 2 łyżeczki
  • pasta z pieczonych pomidorów 4 łyżki

Dodatki

  • mozzarella w wiórkach 2 opakowania
  • kapary według uznania
  • karczochy według uznania
  • salami piccante lub szynka parmeńska według uznania
  • pikantne chorizo 1 pętko
  • suszone pomidory według uznania
  • papryczka jalapeño do smaku
  • papryczka chili do smaku
  • czarne oliwki według uznania  
  • mozzarella di bufala według uznania

Przygotowanie:

Wyrabianie ciasta do pizzy (fot. Dinnershow Studio)

krok 1

Wodę, drożdże, cukier i sól mieszamy w misie robota kuchennego. Dodajemy oliwę i stopniowo wsypując mąkę, wyrabiamy ciasto przez 10-15 minut. Kiedy składniki dokładnie się połączą, odstawiamyciasto do wyrośnięcia.

Wyrastające ciasto do pizzy w misie robota kuchennego (fot. Dinnershow Studio)
Przygotowywanie sosu do pizzy (fot. Dinnershow Studio)

krok 2

Pulpę pomidorową podsmażamy przez kilka minut na patelni, by zredukować płyn. Bazylię siekamy, mieszamy w rondelku z pozostałymi składnikami sosu i podgrzewamy. Po kilku minutach odstawiamy do wystygnięcia.

Oliwki, chorizo, kapary, ostre papryczki (fot. Dinnershow Studio)

krok 3

Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni. Przygotowujemy dodatki – wkładamy je do miseczek.

Podgrzewanie blachy i układanie ciasta pizzy (fot. Dinnershow Studio)

krok 4

Do rozgrzanego piekarnika wstawiamy blachę. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski i jeszcze przez 10 minut zagniatamy, by nabrało elastyczności i nie kleiło się do rąk. Rozwałkowujemy na okrągły placek, który kładziemy na wyjętą z piekarnika blachę. Następnie stawiamy ją na palniku kuchenki, na małym ogniu, tak, by środek się mocno rozgrzał – dzięki temu ciasto zacznie się suszyć, a pizza będzie chrupiąca.

Przygotowanie pizzy - nakładanie sosu (fot. Dinnershow Studio)

krok 5

Na placku szybko rozsmarowujemy dużą ilość sosu – uważamy, by na środku nie było go zbyt wiele. Na pizzy rozrzucamy garść wiórków mozzarelli i układamy kapary, karczochy, suszone pomidory oraz pokrojone na 2-3-centymetrowe kawałki salami i chorizo. Ponownie obsypujemy pizzę mozzarellą i dekorujemy ją papryczkami chili, oliwkami oraz roztartą na kawałeczki mozzarellą di bufala.

Układanie składników na pizzy (fot. Dinnershow Studio)
Wstawianie pizzy do pieca (fot. Dinnershow Studio)

krok 6

Pizzę wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut. Po tym czasie powinna być gotowa. Zjadamy od razu.

Artykuł pochodzi z materiału "Zrób to sam" z wydania KUKBUK Wielkie jabłko nr 17/2015. Wydania archiwalne Magazynu KUKBUK w wersji cyfrowej znajdziecie na aplikacji Android i IOS.

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk