Kukbuk
Kukbuk
Przepisy na piknik dla 4 osób

Piknikowa sielanka

Jedzenie na świeżym powietrzu może być formą sztuki – wiedzieli o tym Renoir i Manet, którzy z upodobaniem odmalowywali piknikowe sceny na swoich obrazach. To oni przyczynili się również do wylansowania piknikowego kosza, za co jesteśmy im ogromnie wdzięczni. Spakujcie do swojego kolorowe przysmaki i stwórzcie własny obraz na kocyku – zdrowy i wegański, a może brytyjski i romantyczny?

Tekst: redakcja

Zdjęcia: dinnershow studio


Przepisy i wykonanie dań: Joanna Szachowska-Tarkowska / restauracja Veg Deli


Przepis na placki z kaszki kukurydzianej: Agnieszka Sienkiewicz


Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka

Opublikowano: 2 Lipca 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 13 minut!

Ekopiknik to nie tylko zdrowe wegańskie jedzenie, które da nam zielonego energetycznego kopa. To również system pakowania jedzenia tak, by wytworzyć jak najmniej odpadów. Najlepszy ekotrik to skombinować jadalne talerze, a sosy przelać do zgrabnych słoiczków wielorazowego użytku. 

indyjskie pierożki z zeimniakami

Samosy

Składniki:

ciasto:

  • 2/3 szklanki mąki
  • ½ łyżeczki soli 
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki masła roślinnego
  • 4 łyżki wody

nadzienie:

  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 garść zielonego groszku z puszki
  • 1 łyżeczka sproszkowanego lub startego imbiru
  • ½ łyżeczki kuminu
  • 1 szczypta garam masali
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki sproszkowane chili
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ¾ czerwona papryczka chili
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Mąkę, sól i proszek do pieczenia wsypujemy do miski. Dodajemy pokrojone w małe kawałki masło i ucieramy je z mąką tak, aby ciasto przypominało pokruszone płatki kukurydziane czy bułkę tartą. Do tak uformowanego ciasta dolewamy wodę i mieszamy je widelcem. Ciasto wyrabiamy jeszcze około 5 minut, by uzyskało jednolitą konsystencję, a następnie wyrabiamy kule.

Ziemniaki gotujemy do miękkości i przeciskamy przez praskę. Groszek rozgniatamy widelcem. Mieszamy. Dodajemy imbir, kumin, garam masalę, posiekany czosnek, sproszkowane chili i sok z cytryny. Mieszamy, dokładając na koniec cieniutko pokrojone kawałki czerwonej papryczki chili.

Z ciasta formujemy kulki i rozwałkowujemy na placki. Do środka wkładamy nadzienie, po czym sklejamy placki z nadzieniem jak pierożki. Samosy można smażyć w głębokim tłuszczu, ale jeśli chcemy, by były mniej tłuste i kaloryczne, możemy piec je w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni, aż się przyrumienią.

Placki z kaszki kukurydzianej z nadzieniem ziemniaczanym

Przygotowanie:

placki:

  • 1 szklanka (musi być zimna, z lodówki)
  • 1 szklanka kaszka kukurydziana
  • 2 łyżki mąka kukurydziana i ziemniaczanej
  • 1 łyżka oliwy 

nadzienie:

  • ½ kg ziemniaków
  • 2 małe cebule
  • 1 łyżka czarna gorczyca
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala

 

Wszystkie składniki mieszamy, wyrabiamy ciasto na placki i smażymy na teflonowej patelni. Placki mogą się trochę kleić, ale ich smak jest wyśmienity (dzieci nazywają go „popcornowym”).

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Cebule kroimy w kostkę i smażymy, aż się zezłocą. Następnie na wytartej do sucha patelni prażymy gorczycę z garam masalą. Ziemniaki zgniatamy, mieszamy z uprażoną mieszanką przypraw, dodajemy cebulę. 

W połowie placka układamy nadzienie, składamy na pół i podgrzewamy przed podaniem (choć są też dobre na zimno).

Marchewkowe wstążki z grilla 

Skladniki:

  • ½ kg marchewki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Marchew obieramy i tniemy ją na wstążki (obieraczką do warzyw). W słoiku robimy marynatę z oliwy, octu balsamicznego, drobno posiekanego czosnku, soli i pieprzu. W marynacie umieszczamy marchew i odstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia smażymy marchew na suchej patelni (najlepiej grillowej). 

Dania na wegański piknik

Pasta z bakłażana

Skladniki:

  • 1 mały bakłażan
  • szczypta soli
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ¼ szklanki ugotowanego ryżu basmati

Przygotowanie:

Bakłażana solimy, kroimy w plasterki i smażymy na oliwie. Nasiona słonecznika prażymy na patelni. Następnie blendujemy bakłażana z posiekanym czosnkiem, sokiem z cytryny, ryżem i słonecznikiem. Możemy dodać ulubione przyprawy do smaku. Podajemy jako smarowidło do pieczywa, dip do warzyw lub makaronu. 

Humus

Skladniki:

  • 1 puszka cieciorki lub szklanka namoczonej i ugotowanej na miękko
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki tahiny lub własnoręcznie zmielonych ziaren uprażonego sezamu
  • parę łyżek dobrej oliwy
  • sok z połówki cytryny
  • szczypta soli
  • 2-3 szczypty zmielonego uprażonego kuminu

Przygotowanie:

Składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Do gotowego humusu możemy dodać pokrojone suszone pomidory. 

Kotleciki ziemniaczane

Skladniki:

  • ½ kg ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona cebula
  • natka kolendry
  • sól, pieprz
  • bułka tarta

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Następnie obieramy i rozgniatamy. Marchewkę gotujemy, drobno kroimy i mieszamy z ziemniakami. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na patelni do miękkości. Dodajemy kolendrę, sól i pieprz. Możemy dodać inne ulubione przyprawy, na przykład czosnek niedźwiedzi. Lepimy zgrabne kotleciki, obtaczamy w bułce tartej, żeby się nie kleiły, i smażymy, aż przyrumienią się na złoto.

Smarowidło z nerkowców i tofu

Skladniki:

  • ½ kostki tofu
  • garstka namoczonych orzechów nerkowca
  • szczypta kurkumy 
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu winnego 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki (z wyjątkiem oliwy) miksujemy w blenderze na gładką masę na mniejszych lub pulsacyjnych obrotach. Na koniec dodajemy oliwę. Sos jest doskonałą bazą do dipów, można go łączyć z suszonymi pomidorami, oliwkami i ogórkami kiszonymi. 

Wegański deser orzechowy z malinami

Przygotowanie:

spód: 

  • 1 szklanka kaszy manny
  • 2½ szklanki mleka sojowego
  • 1 garść ziarenek kardamonu lub łyżka kardamonu w proszku
  • 1 garść nerkowców
  • ziarenka z laski wanilii
  • 2 łyżki syropu waniliowego, klonowego lub syropu z agawy

mus:

  • 450 g malin (mogą być mrożone) 
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • kieliszek porto lub owocowej nalewki

Przygotowanie:

Kaszę manną zagotowujemy według instrukcji na opakowaniu na mleku sojowym z ziarenkami kardamonu. Namoczoną garstkę nerkowców miksujemy z ostudzoną kaszą. Dodajemy ziarenka wanilii i syrop dla osłody. Wlewamy do naczynka i wstawiamy do lodówki na 30 minut. 

Jeśli mamy mrożone maliny, rozmrażamy je. 
Część malin zostawiamy do musu, część karmelizujemy: wysypujemy na suchą patelnię łyżkę cukru brązowego i maliny, przesmażamy leciutko. Resztę malin blendujemy, a następnie zagotowujemy z 2 łyżkami cukru i kieliszkiem porto. 

Kiedy masa z kaszy i orzechów stężeje, wylewamy na nią mus malinowy. Wierzch dekorujemy karmelizowanymi owocami. 

Letnia zielona sałata

Składniki:

  • 2 garści groszku cukrowego
  • 2 białe rzodkwie
  • garść botwiny
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 10 szparagów 
  • 2 łyżki smarowidła z nerkowców 

winegret:

  • garść rukoli
  • garść rzeżuchy 
  • garść bazylii
  • oliwa
  • sól, pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Warzywa kroimy w plastry (najlepiej na mandolinie), rabarbar i szparagi blanszujemy. Układamy płasko na talerzu lub w słoju. Smarujemy dipem z nerkowców i tofu, skrapiamy winegretem z rukoli, rzeżuchy i bazylii zmiksowanych z oliwą, solą i pieprzem.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk