Ekopiknik to nie tylko zdrowe wegańskie jedzenie, które da nam zielonego energetycznego kopa. To również system pakowania jedzenia tak, by wytworzyć jak najmniej odpadów. Najlepszy ekotrik to skombinować jadalne talerze, a sosy przelać do zgrabnych słoiczków wielorazowego użytku.
   Piknikowa sielanka
Jedzenie na świeżym powietrzu może być formą sztuki – wiedzieli o tym Renoir i Manet, którzy z upodobaniem odmalowywali piknikowe sceny na swoich obrazach. To oni przyczynili się również do wylansowania piknikowego kosza, za co jesteśmy im ogromnie wdzięczni. Spakujcie do swojego kolorowe przysmaki i stwórzcie własny obraz na kocyku – zdrowy i wegański, a może brytyjski i romantyczny?
Tekst: redakcja
Zdjęcia: dinnershow studio
Przepisy i wykonanie dań: Joanna Szachowska-Tarkowska / restauracja Veg Deli
Przepis na placki z kaszki kukurydzianej: Agnieszka Sienkiewicz
Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka
 Samosy
Składniki:
ciasto:
- 2/3 szklanki mąki
 - ½ łyżeczki soli
 - ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 - 3 łyżki masła roślinnego
 - 4 łyżki wody
 
nadzienie:
- 3 średniej wielkości ziemniaki
 - 1 garść zielonego groszku z puszki
 - 1 łyżeczka sproszkowanego lub startego imbiru
 - ½ łyżeczki kuminu
 - 1 szczypta garam masali
 - 1 ząbek czosnku
 - ½ łyżeczki sproszkowane chili
 - 2 łyżki soku z cytryny
 - ¾ czerwona papryczka chili
 - 1 łyżeczka soli
 - olej do smażenia
 
Przygotowanie:
Mąkę, sól i proszek do pieczenia wsypujemy do miski. Dodajemy pokrojone w małe kawałki masło i ucieramy je z mąką tak, aby ciasto przypominało pokruszone płatki kukurydziane czy bułkę tartą. Do tak uformowanego ciasta dolewamy wodę i mieszamy je widelcem. Ciasto wyrabiamy jeszcze około 5 minut, by uzyskało jednolitą konsystencję, a następnie wyrabiamy kule.
Ziemniaki gotujemy do miękkości i przeciskamy przez praskę. Groszek rozgniatamy widelcem. Mieszamy. Dodajemy imbir, kumin, garam masalę, posiekany czosnek, sproszkowane chili i sok z cytryny. Mieszamy, dokładając na koniec cieniutko pokrojone kawałki czerwonej papryczki chili.
Z ciasta formujemy kulki i rozwałkowujemy na placki. Do środka wkładamy nadzienie, po czym sklejamy placki z nadzieniem jak pierożki. Samosy można smażyć w głębokim tłuszczu, ale jeśli chcemy, by były mniej tłuste i kaloryczne, możemy piec je w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni, aż się przyrumienią.
 Placki z kaszki kukurydzianej z nadzieniem ziemniaczanym
Przygotowanie:
placki:
- 1 szklanka (musi być zimna, z lodówki)
 - 1 szklanka kaszka kukurydziana
 - 2 łyżki mąka kukurydziana i ziemniaczanej
 - 1 łyżka oliwy
 
nadzienie:
- ½ kg ziemniaków
 - 2 małe cebule
 - 1 łyżka czarna gorczyca
 - 1 łyżeczka przyprawy garam masala
 
Wszystkie składniki mieszamy, wyrabiamy ciasto na placki i smażymy na teflonowej patelni. Placki mogą się trochę kleić, ale ich smak jest wyśmienity (dzieci nazywają go „popcornowym”).
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Cebule kroimy w kostkę i smażymy, aż się zezłocą. Następnie na wytartej do sucha patelni prażymy gorczycę z garam masalą. Ziemniaki zgniatamy, mieszamy z uprażoną mieszanką przypraw, dodajemy cebulę.
W połowie placka układamy nadzienie, składamy na pół i podgrzewamy przed podaniem (choć są też dobre na zimno).
Marchewkowe wstążki z grilla
Skladniki:
- ½ kg marchewki
 - 2 łyżki oliwy
 - 2 łyżki octu balsamicznego
 - 1 ząbek czosnku
 - szczypta cukru
 - sól, pieprz do smaku
 
Przygotowanie:
Marchew obieramy i tniemy ją na wstążki (obieraczką do warzyw). W słoiku robimy marynatę z oliwy, octu balsamicznego, drobno posiekanego czosnku, soli i pieprzu. W marynacie umieszczamy marchew i odstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia smażymy marchew na suchej patelni (najlepiej grillowej).
 Pasta z bakłażana
Skladniki:
- 1 mały bakłażan
 - szczypta soli
 - 2 łyżki nasion słonecznika
 - 1 ząbek czosnku
 - 2 łyżki soku z cytryny
 - ¼ szklanki ugotowanego ryżu basmati
 
Przygotowanie:
Bakłażana solimy, kroimy w plasterki i smażymy na oliwie. Nasiona słonecznika prażymy na patelni. Następnie blendujemy bakłażana z posiekanym czosnkiem, sokiem z cytryny, ryżem i słonecznikiem. Możemy dodać ulubione przyprawy do smaku. Podajemy jako smarowidło do pieczywa, dip do warzyw lub makaronu.
Humus
Skladniki:
- 1 puszka cieciorki lub szklanka namoczonej i ugotowanej na miękko
 - 1 mały ząbek czosnku
 - 2 łyżki tahiny lub własnoręcznie zmielonych ziaren uprażonego sezamu
 - parę łyżek dobrej oliwy
 - sok z połówki cytryny
 - szczypta soli
 - 2-3 szczypty zmielonego uprażonego kuminu
 
Przygotowanie:
Składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Do gotowego humusu możemy dodać pokrojone suszone pomidory.
 Kotleciki ziemniaczane
Skladniki:
- ½ kg ziemniaków
 - 2 marchewki
 - 1 czerwona cebula
 - natka kolendry
 - sól, pieprz
 - bułka tarta
 
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Następnie obieramy i rozgniatamy. Marchewkę gotujemy, drobno kroimy i mieszamy z ziemniakami. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na patelni do miękkości. Dodajemy kolendrę, sól i pieprz. Możemy dodać inne ulubione przyprawy, na przykład czosnek niedźwiedzi. Lepimy zgrabne kotleciki, obtaczamy w bułce tartej, żeby się nie kleiły, i smażymy, aż przyrumienią się na złoto.
Smarowidło z nerkowców i tofu
Skladniki:
- ½ kostki tofu
 - garstka namoczonych orzechów nerkowca
 - szczypta kurkumy
 - szczypta soli
 - 1 łyżeczka octu winnego
 - 1 łyżeczka soku z cytryny
 - 1 łyżeczka oliwy
 
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (z wyjątkiem oliwy) miksujemy w blenderze na gładką masę na mniejszych lub pulsacyjnych obrotach. Na koniec dodajemy oliwę. Sos jest doskonałą bazą do dipów, można go łączyć z suszonymi pomidorami, oliwkami i ogórkami kiszonymi.
Wegański deser orzechowy z malinami
Przygotowanie:
spód:
- 1 szklanka kaszy manny
 - 2½ szklanki mleka sojowego
 - 1 garść ziarenek kardamonu lub łyżka kardamonu w proszku
 - 1 garść nerkowców
 - ziarenka z laski wanilii
 - 2 łyżki syropu waniliowego, klonowego lub syropu z agawy
 
mus:
- 450 g malin (mogą być mrożone)
 - 2 łyżki cukru brązowego
 - kieliszek porto lub owocowej nalewki
 
Przygotowanie:
Kaszę manną zagotowujemy według instrukcji na opakowaniu na mleku sojowym z ziarenkami kardamonu. Namoczoną garstkę nerkowców miksujemy z ostudzoną kaszą. Dodajemy ziarenka wanilii i syrop dla osłody. Wlewamy do naczynka i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Jeśli mamy mrożone maliny, rozmrażamy je. 
Część malin zostawiamy do musu, część karmelizujemy: wysypujemy na suchą patelnię łyżkę cukru brązowego i maliny, przesmażamy leciutko. Resztę malin blendujemy, a następnie zagotowujemy z 2 łyżkami cukru i kieliszkiem porto. 
Kiedy masa z kaszy i orzechów stężeje, wylewamy na nią mus malinowy. Wierzch dekorujemy karmelizowanymi owocami.
 Letnia zielona sałata
Składniki:
- 2 garści groszku cukrowego
 - 2 białe rzodkwie
 - garść botwiny
 - 2 łodygi rabarbaru
 - 10 szparagów
 - 2 łyżki smarowidła z nerkowców
 
winegret:
- garść rukoli
 - garść rzeżuchy
 - garść bazylii
 - oliwa
 - sól, pieprz do smaku
 
Przygotowanie:
Warzywa kroimy w plastry (najlepiej na mandolinie), rabarbar i szparagi blanszujemy. Układamy płasko na talerzu lub w słoju. Smarujemy dipem z nerkowców i tofu, skrapiamy winegretem z rukoli, rzeżuchy i bazylii zmiksowanych z oliwą, solą i pieprzem.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?
