Ekopiknik to nie tylko zdrowe wegańskie jedzenie, które da nam zielonego energetycznego kopa. To również system pakowania jedzenia tak, by wytworzyć jak najmniej odpadów. Najlepszy ekotrik to skombinować jadalne talerze, a sosy przelać do zgrabnych słoiczków wielorazowego użytku.
Piknikowa sielanka
Jedzenie na świeżym powietrzu może być formą sztuki – wiedzieli o tym Renoir i Manet, którzy z upodobaniem odmalowywali piknikowe sceny na swoich obrazach. To oni przyczynili się również do wylansowania piknikowego kosza, za co jesteśmy im ogromnie wdzięczni. Spakujcie do swojego kolorowe przysmaki i stwórzcie własny obraz na kocyku – zdrowy i wegański, a może brytyjski i romantyczny?
Tekst: redakcja
Zdjęcia: dinnershow studio
Przepisy i wykonanie dań: Joanna Szachowska-Tarkowska / restauracja Veg Deli
Przepis na placki z kaszki kukurydzianej: Agnieszka Sienkiewicz
Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka
Samosy
Składniki:
ciasto:
- 2/3 szklanki mąki
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki masła roślinnego
- 4 łyżki wody
nadzienie:
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 1 garść zielonego groszku z puszki
- 1 łyżeczka sproszkowanego lub startego imbiru
- ½ łyżeczki kuminu
- 1 szczypta garam masali
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki sproszkowane chili
- 2 łyżki soku z cytryny
- ¾ czerwona papryczka chili
- 1 łyżeczka soli
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Mąkę, sól i proszek do pieczenia wsypujemy do miski. Dodajemy pokrojone w małe kawałki masło i ucieramy je z mąką tak, aby ciasto przypominało pokruszone płatki kukurydziane czy bułkę tartą. Do tak uformowanego ciasta dolewamy wodę i mieszamy je widelcem. Ciasto wyrabiamy jeszcze około 5 minut, by uzyskało jednolitą konsystencję, a następnie wyrabiamy kule.
Ziemniaki gotujemy do miękkości i przeciskamy przez praskę. Groszek rozgniatamy widelcem. Mieszamy. Dodajemy imbir, kumin, garam masalę, posiekany czosnek, sproszkowane chili i sok z cytryny. Mieszamy, dokładając na koniec cieniutko pokrojone kawałki czerwonej papryczki chili.
Z ciasta formujemy kulki i rozwałkowujemy na placki. Do środka wkładamy nadzienie, po czym sklejamy placki z nadzieniem jak pierożki. Samosy można smażyć w głębokim tłuszczu, ale jeśli chcemy, by były mniej tłuste i kaloryczne, możemy piec je w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni, aż się przyrumienią.
Placki z kaszki kukurydzianej z nadzieniem ziemniaczanym
Przygotowanie:
placki:
- 1 szklanka (musi być zimna, z lodówki)
- 1 szklanka kaszka kukurydziana
- 2 łyżki mąka kukurydziana i ziemniaczanej
- 1 łyżka oliwy
nadzienie:
- ½ kg ziemniaków
- 2 małe cebule
- 1 łyżka czarna gorczyca
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
Wszystkie składniki mieszamy, wyrabiamy ciasto na placki i smażymy na teflonowej patelni. Placki mogą się trochę kleić, ale ich smak jest wyśmienity (dzieci nazywają go „popcornowym”).
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Cebule kroimy w kostkę i smażymy, aż się zezłocą. Następnie na wytartej do sucha patelni prażymy gorczycę z garam masalą. Ziemniaki zgniatamy, mieszamy z uprażoną mieszanką przypraw, dodajemy cebulę.
W połowie placka układamy nadzienie, składamy na pół i podgrzewamy przed podaniem (choć są też dobre na zimno).
Marchewkowe wstążki z grilla
Skladniki:
- ½ kg marchewki
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 ząbek czosnku
- szczypta cukru
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Marchew obieramy i tniemy ją na wstążki (obieraczką do warzyw). W słoiku robimy marynatę z oliwy, octu balsamicznego, drobno posiekanego czosnku, soli i pieprzu. W marynacie umieszczamy marchew i odstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia smażymy marchew na suchej patelni (najlepiej grillowej).
Pasta z bakłażana
Skladniki:
- 1 mały bakłażan
- szczypta soli
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- ¼ szklanki ugotowanego ryżu basmati
Przygotowanie:
Bakłażana solimy, kroimy w plasterki i smażymy na oliwie. Nasiona słonecznika prażymy na patelni. Następnie blendujemy bakłażana z posiekanym czosnkiem, sokiem z cytryny, ryżem i słonecznikiem. Możemy dodać ulubione przyprawy do smaku. Podajemy jako smarowidło do pieczywa, dip do warzyw lub makaronu.
Humus
Skladniki:
- 1 puszka cieciorki lub szklanka namoczonej i ugotowanej na miękko
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 łyżki tahiny lub własnoręcznie zmielonych ziaren uprażonego sezamu
- parę łyżek dobrej oliwy
- sok z połówki cytryny
- szczypta soli
- 2-3 szczypty zmielonego uprażonego kuminu
Przygotowanie:
Składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Do gotowego humusu możemy dodać pokrojone suszone pomidory.
Kotleciki ziemniaczane
Skladniki:
- ½ kg ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 czerwona cebula
- natka kolendry
- sól, pieprz
- bułka tarta
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Następnie obieramy i rozgniatamy. Marchewkę gotujemy, drobno kroimy i mieszamy z ziemniakami. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na patelni do miękkości. Dodajemy kolendrę, sól i pieprz. Możemy dodać inne ulubione przyprawy, na przykład czosnek niedźwiedzi. Lepimy zgrabne kotleciki, obtaczamy w bułce tartej, żeby się nie kleiły, i smażymy, aż przyrumienią się na złoto.
Smarowidło z nerkowców i tofu
Skladniki:
- ½ kostki tofu
- garstka namoczonych orzechów nerkowca
- szczypta kurkumy
- szczypta soli
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka oliwy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (z wyjątkiem oliwy) miksujemy w blenderze na gładką masę na mniejszych lub pulsacyjnych obrotach. Na koniec dodajemy oliwę. Sos jest doskonałą bazą do dipów, można go łączyć z suszonymi pomidorami, oliwkami i ogórkami kiszonymi.
Wegański deser orzechowy z malinami
Przygotowanie:
spód:
- 1 szklanka kaszy manny
- 2½ szklanki mleka sojowego
- 1 garść ziarenek kardamonu lub łyżka kardamonu w proszku
- 1 garść nerkowców
- ziarenka z laski wanilii
- 2 łyżki syropu waniliowego, klonowego lub syropu z agawy
mus:
- 450 g malin (mogą być mrożone)
- 2 łyżki cukru brązowego
- kieliszek porto lub owocowej nalewki
Przygotowanie:
Kaszę manną zagotowujemy według instrukcji na opakowaniu na mleku sojowym z ziarenkami kardamonu. Namoczoną garstkę nerkowców miksujemy z ostudzoną kaszą. Dodajemy ziarenka wanilii i syrop dla osłody. Wlewamy do naczynka i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Jeśli mamy mrożone maliny, rozmrażamy je.
Część malin zostawiamy do musu, część karmelizujemy: wysypujemy na suchą patelnię łyżkę cukru brązowego i maliny, przesmażamy leciutko. Resztę malin blendujemy, a następnie zagotowujemy z 2 łyżkami cukru i kieliszkiem porto.
Kiedy masa z kaszy i orzechów stężeje, wylewamy na nią mus malinowy. Wierzch dekorujemy karmelizowanymi owocami.
Letnia zielona sałata
Składniki:
- 2 garści groszku cukrowego
- 2 białe rzodkwie
- garść botwiny
- 2 łodygi rabarbaru
- 10 szparagów
- 2 łyżki smarowidła z nerkowców
winegret:
- garść rukoli
- garść rzeżuchy
- garść bazylii
- oliwa
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Warzywa kroimy w plastry (najlepiej na mandolinie), rabarbar i szparagi blanszujemy. Układamy płasko na talerzu lub w słoju. Smarujemy dipem z nerkowców i tofu, skrapiamy winegretem z rukoli, rzeżuchy i bazylii zmiksowanych z oliwą, solą i pieprzem.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?