Kukbuk
Kukbuk
Przepisy na piknik dla 4 osób

Piknikowa sielanka

Jedzenie na świeżym powietrzu może być formą sztuki – wiedzieli o tym Renoir i Manet, którzy z upodobaniem odmalowywali piknikowe sceny na swoich obrazach. To oni przyczynili się również do wylansowania piknikowego kosza, za co jesteśmy im ogromnie wdzięczni. Spakujcie do swojego kolorowe przysmaki i stwórzcie własny obraz na kocyku – zdrowy i wegański, a może brytyjski i romantyczny?

Tekst: redakcja

Zdjęcia: dinnershow studio


Przepisy i wykonanie dań: Joanna Szachowska-Tarkowska / restauracja Veg Deli


Przepis na placki z kaszki kukurydzianej: Agnieszka Sienkiewicz


Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 7 minut!

Ekopiknik to nie tylko zdrowe wegańskie jedzenie, które da nam zielonego energetycznego kopa. To również system pakowania jedzenia tak, by wytworzyć jak najmniej odpadów. Najlepszy ekotrik to skombinować jadalne talerze, a sosy przelać do zgrabnych słoiczków wielorazowego użytku. 

indyjskie pierożki z zeimniakami

Samosy

Składniki:

ciasto:

  • 2/3 szklanki mąki
  • ½ łyżeczki soli 
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki masła roślinnego
  • 4 łyżki wody

nadzienie:

  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 garść zielonego groszku z puszki
  • 1 łyżeczka sproszkowanego lub startego imbiru
  • ½ łyżeczki kuminu
  • 1 szczypta garam masali
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki sproszkowane chili
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ¾ czerwona papryczka chili
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Mąkę, sól i proszek do pieczenia wsypujemy do miski. Dodajemy pokrojone w małe kawałki masło i ucieramy je z mąką tak, aby ciasto przypominało pokruszone płatki kukurydziane czy bułkę tartą. Do tak uformowanego ciasta dolewamy wodę i mieszamy je widelcem. Ciasto wyrabiamy jeszcze około 5 minut, by uzyskało jednolitą konsystencję, a następnie wyrabiamy kule.

Ziemniaki gotujemy do miękkości i przeciskamy przez praskę. Groszek rozgniatamy widelcem. Mieszamy. Dodajemy imbir, kumin, garam masalę, posiekany czosnek, sproszkowane chili i sok z cytryny. Mieszamy, dokładając na koniec cieniutko pokrojone kawałki czerwonej papryczki chili.

Z ciasta formujemy kulki i rozwałkowujemy na placki. Do środka wkładamy nadzienie, po czym sklejamy placki z nadzieniem jak pierożki. Samosy można smażyć w głębokim tłuszczu, ale jeśli chcemy, by były mniej tłuste i kaloryczne, możemy piec je w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni, aż się przyrumienią.

Placki z kaszki kukurydzianej z nadzieniem ziemniaczanym

Przygotowanie:

placki:

  • 1 szklanka (musi być zimna, z lodówki)
  • 1 szklanka kaszka kukurydziana
  • 2 łyżki mąka kukurydziana i ziemniaczanej
  • 1 łyżka oliwy 

nadzienie:

  • ½ kg ziemniaków
  • 2 małe cebule
  • 1 łyżka czarna gorczyca
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala

 

Wszystkie składniki mieszamy, wyrabiamy ciasto na placki i smażymy na teflonowej patelni. Placki mogą się trochę kleić, ale ich smak jest wyśmienity (dzieci nazywają go „popcornowym”).

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Cebule kroimy w kostkę i smażymy, aż się zezłocą. Następnie na wytartej do sucha patelni prażymy gorczycę z garam masalą. Ziemniaki zgniatamy, mieszamy z uprażoną mieszanką przypraw, dodajemy cebulę. 

W połowie placka układamy nadzienie, składamy na pół i podgrzewamy przed podaniem (choć są też dobre na zimno).

Marchewkowe wstążki z grilla 

Skladniki:

  • ½ kg marchewki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Marchew obieramy i tniemy ją na wstążki (obieraczką do warzyw). W słoiku robimy marynatę z oliwy, octu balsamicznego, drobno posiekanego czosnku, soli i pieprzu. W marynacie umieszczamy marchew i odstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia smażymy marchew na suchej patelni (najlepiej grillowej). 

Dania na wegański piknik

Pasta z bakłażana

Skladniki:

  • 1 mały bakłażan
  • szczypta soli
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ¼ szklanki ugotowanego ryżu basmati

Przygotowanie:

Bakłażana solimy, kroimy w plasterki i smażymy na oliwie. Nasiona słonecznika prażymy na patelni. Następnie blendujemy bakłażana z posiekanym czosnkiem, sokiem z cytryny, ryżem i słonecznikiem. Możemy dodać ulubione przyprawy do smaku. Podajemy jako smarowidło do pieczywa, dip do warzyw lub makaronu. 

Humus

Skladniki:

  • 1 puszka cieciorki lub szklanka namoczonej i ugotowanej na miękko
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki tahiny lub własnoręcznie zmielonych ziaren uprażonego sezamu
  • parę łyżek dobrej oliwy
  • sok z połówki cytryny
  • szczypta soli
  • 2-3 szczypty zmielonego uprażonego kuminu

Przygotowanie:

Składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Do gotowego humusu możemy dodać pokrojone suszone pomidory. 

Kotleciki ziemniaczane

Skladniki:

  • ½ kg ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona cebula
  • natka kolendry
  • sól, pieprz
  • bułka tarta

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Następnie obieramy i rozgniatamy. Marchewkę gotujemy, drobno kroimy i mieszamy z ziemniakami. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na patelni do miękkości. Dodajemy kolendrę, sól i pieprz. Możemy dodać inne ulubione przyprawy, na przykład czosnek niedźwiedzi. Lepimy zgrabne kotleciki, obtaczamy w bułce tartej, żeby się nie kleiły, i smażymy, aż przyrumienią się na złoto.

Smarowidło z nerkowców i tofu

Skladniki:

  • ½ kostki tofu
  • garstka namoczonych orzechów nerkowca
  • szczypta kurkumy 
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu winnego 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki (z wyjątkiem oliwy) miksujemy w blenderze na gładką masę na mniejszych lub pulsacyjnych obrotach. Na koniec dodajemy oliwę. Sos jest doskonałą bazą do dipów, można go łączyć z suszonymi pomidorami, oliwkami i ogórkami kiszonymi. 

Wegański deser orzechowy z malinami

Przygotowanie:

spód: 

  • 1 szklanka kaszy manny
  • 2½ szklanki mleka sojowego
  • 1 garść ziarenek kardamonu lub łyżka kardamonu w proszku
  • 1 garść nerkowców
  • ziarenka z laski wanilii
  • 2 łyżki syropu waniliowego, klonowego lub syropu z agawy

mus:

  • 450 g malin (mogą być mrożone) 
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • kieliszek porto lub owocowej nalewki

Przygotowanie:

Kaszę manną zagotowujemy według instrukcji na opakowaniu na mleku sojowym z ziarenkami kardamonu. Namoczoną garstkę nerkowców miksujemy z ostudzoną kaszą. Dodajemy ziarenka wanilii i syrop dla osłody. Wlewamy do naczynka i wstawiamy do lodówki na 30 minut. 

Jeśli mamy mrożone maliny, rozmrażamy je. 
Część malin zostawiamy do musu, część karmelizujemy: wysypujemy na suchą patelnię łyżkę cukru brązowego i maliny, przesmażamy leciutko. Resztę malin blendujemy, a następnie zagotowujemy z 2 łyżkami cukru i kieliszkiem porto. 

Kiedy masa z kaszy i orzechów stężeje, wylewamy na nią mus malinowy. Wierzch dekorujemy karmelizowanymi owocami. 

Letnia zielona sałata

Składniki:

  • 2 garści groszku cukrowego
  • 2 białe rzodkwie
  • garść botwiny
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 10 szparagów 
  • 2 łyżki smarowidła z nerkowców 

winegret:

  • garść rukoli
  • garść rzeżuchy 
  • garść bazylii
  • oliwa
  • sól, pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Warzywa kroimy w plastry (najlepiej na mandolinie), rabarbar i szparagi blanszujemy. Układamy płasko na talerzu lub w słoju. Smarujemy dipem z nerkowców i tofu, skrapiamy winegretem z rukoli, rzeżuchy i bazylii zmiksowanych z oliwą, solą i pieprzem.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk