Kukbuk
Kukbuk
Dziewczynka z opakowaniem lodów ze zdziwieniem na twarzy

Jak wprowadzić nowe smaki do diety dziecka?

Oswajanie dzieci z nowymi smakami wcale nie musi być trudne. Wystarczą pomysł i odrobina czasu.

Jako osiemnastolatka debiutowała w „Hell’s Kitchen”, aby potem zdobywać profesjonalne szlify w warszawskiej restauracji Belvedere, jako szefowa kuchni ambasady Kataru i w końcu - samodzielny szefowa w restauracji. Od 2016 r. prowadzi catering dziecięcy Pełny Brzuszek, gdzie codziennie karmi ponad 1700 dzieci w warszawskich szkołach, przedszkolach i żłobkach. Agata jest pierwszą w Polsce ekspertką kulinarną, która specjalizuje się w komponowaniu posiłków dla dzieci. Od 2022 r. prowadzi swój autorski program kulinarny „GO-TU-JEMY” na antenie TVP ABC.

Tekst: Agata Gwiazdowska

Zdjęcie główne: Karly Gomez / unsplash.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Wspólne gry kulinarne to doskonały sposób na rozpoczęcie z dziećmi wspaniałej przygody z nowymi daniami czy składnikami. Tego typu zabawy pomogą rozwinąć zmysł smaku, a nowo poznane faktury i konsystencje korzystnie wpłyną na rozwój sensoryczny u najmłodszych. Co więcej, wspólnie spędzony czas wzmocni rodzinne więzi i pozwoli lepiej się poznać. Przy takich korzyściach nawet myśl o sprzątaniu po eksperymentach wydaje się znośna.

Wspólnie spędzony czas wzmocni rodzinne więzi i pozwoli lepiej się poznać

Magiczny worek

wersja podstawowa

dla dzieci od trzeciego roku życia

Do nieprzezroczystego worka lub płóciennej torby wkładamy jeden wybrany składnik tak, by maluch nie widział, co jest w środku. Następnie dziecko wkłada rączki do torby i posługując się wyłącznie dotykiem, stara się określić, co wyczuwa. Z początku będzie miało trudność w opisaniu, z jakim rodzajem przedmiotu ma do czynienia. To normalne, dlatego nie wymagajmy od razu zbyt wiele, tylko starajmy się pomóc, delikatnie nakierowując dziecko. Grę warto zacząć od prostych przedmiotów: łyżeczki czy kubeczka, które potem stopniowo możemy zamieniać na trudniejsze elementy – suchy makaron, ciasteczko, winogrono lub pomidorek koktajlowy.

Dziewczynka z jajkami – gry i zabawy kulinarne dla dzieci (fot. Hannah Tasker / unsplash.com)

fot. Hannah Tasker / unsplash.com

Magiczny worek

wersja zaawansowana

dla dzieci od czwartego roku życia

Do nieprzezroczystego worka wkładamy więcej niż jeden element. Maluch oczywiście nie może wiedzieć, co znajduje się w środku. Dziecko zgaduje po kolei, co wyczuwa, aż opisze wszystkie przedmioty. W tej wersji poza prostymi elementami możemy dodać te nieco trudniejsze ze względu na ich fakturę czy kształt, jak skórka od banana, kiwi, liść jarmużu czy surowy brokuł. Po zakończonej grze wszystkie składniki nadające się do zjedzenia wspólnie pałaszujemy.

Reklama
Sałatka owocowa w kolorowym pojemniku (fot. S Well / unsplash.com)

fot. S Well / unsplash.com

Wspólna kuchnia

dla dzieci od drugiego roku życia

Idealna zabawa podczas szykowania obiadu czy drobnej przekąski. Dzięki niej dziecko poznaje kształt i fakturę poszczególnych składników. Przygotowujemy dwa stanowiska. Jedno dla rodzica, drugie – dla malucha. Następnie wspólnie przygotowujemy posiłek. Na początek może to być sałatka owocowa z jogurtem. Dorosły kroi owoce, a dziecko niech przekłada je do własnych naczyń, dobierając składniki samodzielnie, według kolorów, smaków czy własnych upodobań. W ten sposób maluch oswaja się z produktami we „własnej” kuchni, przez co łatwiej mu będzie pozbyć się niechęci względem niektórych produktów. Powstałe w ten sposób dania nie zawsze muszą być jadalne, ale ich przyrządzaniu towarzyszyć będzie mnóstwo radości.

Dziewczynka nakładająca jedzenie do foremek (fot. Tanaphong Toochinda / unsplash.com)

fot. Tanaphong Toochinda / unsplash.com

Kaszownica

dla dzieci od drugiego roku życia

Warto przekonać dziecko do pełnowartościowych ziaren. W tym celu gotujemy różne rodzaje kasz – upewniamy się, że najwięcej przyrządziliśmy tej, którą dziecko lubi najmniej. Następnie przygotowujemy foremki – idealnie sprawdzą się zwykłe plastikowe kubki lub klocki, choć nowe foremki będą jeszcze bardziej atrakcyjne. Następnie wspólnie lepimy różne kształty i babki z ugotowanych kasz. Dekorujemy ziołami – rozmarynem, natką pietruszki czy liściem laurowym. Finałem zabawy niech będzie wspólny obiad, na który zaprosimy pozostałych domowników. Wyjętą z foremek kaszę układamy na bambusowym talerzu, dodajemy warzywne leczo lub mięsny gulasz i gotowe!

Warzywne wycinanki

dla dzieci od drugiego roku życia  

Własnoręcznie wykonane dzieło to szczególny powód do domu. Zwłaszcza jeśli kształtem przypomina na przykład… krokodyla. By go zrobić, potrzebny jest ogórek typu wąż, z którego należy wyciąć paszczę krokodyla. Następnie dokładnie cyzelujemy każdy ząb, dodajemy oczy z czarnych oliwek z dodatkiem czerwonej papryki, a do brzucha zwierzęcia mocujemy łapki. Gdy krokodyl będzie gotowy, spróbujmy zrobić rzodkiewkową wiewiórkę!

Jak wyciąć paszczę krokodyla?

Reklama
Dziecko z pudełkiem malin (fot. Markus Spiske / unsplash.com)

fot. Markus Spiske / unsplash.com

Malinowy hokus-pokus

dla dzieci od czwartego roku życia

Prawdziwa fizyka w kuchni, czyli jedna malina na wiele sposobów. Najpierw podgrzewamy kilka sztuk w rondelku i wspólnie z dzieckiem podpatrujemy, jak owoce zmieniają konsystencję i zaczynają bulgotać. A co się wydarzy, kiedy je zamrozimy? Czy wpłynie to na ich kształt oraz smak? Kiedy skończymy z malinami, w kolejce czekają truskawki, porzeczki i… cokolwiek jeszcze podpowie nam kulinarna fantazja.

Idealne dla dzieciaków:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk