Letnie spotkania na świeżym powietrzu nie wymagają skomplikowanej i pracochłonnej oprawy. Mniej znaczy więcej, szczególnie że wszystko wokół kwitnie i nie przestaje się zielenić. To ten czas, w którym otaczająca nas natura sama tworzy wyjątkowy nastrój. Jako dodatki wystarczą świece i polne kwiaty. Najważniejsze okazują się sezonowe przekąski oraz odpowiednio dobrane koktajle. Powinny być perfekcyjnie zbalansowane, niebanalne i zaskakujące w smaku, stworzone ze składników najwyższej jakości. Ważną rolę odegrają w nich świeże zioła, owocowe nuty i solidna podstawa, która ma swoje źródło w orkiszu. To pradawne ziarno jest głównym składnikiem wódki Orkisz, wytwarzanej w małych ilościach i poddawanej procesowi powolnej destylacji. Zamknięta w smukłej, eleganckiej butelce, zada szyku na stole i pozwoli stworzyć wyśmienite koktajle o różnym stopniu zaawansowania.
Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.
Czy jesteś pełnoletni?
W prostocie siła, czyli najlepsze koktajle premium na lato
Latem, gdy pogoda nas rozpieszcza, a długie wieczory pozwalają cieszyć się wakacyjną aurą, od pełni szczęścia dzieli nas kilka prostych kroków. Wystarczą szklanka, lód i odpowiednia mieszanka doskonałych smaków.
Tekst: Maja Wójcik
nazwa drinka odnosi się do kłosów orkisza, które są niezwykle długie jak na zboże i dochodzą do półtora metra wysokości. Kłos to również symbol widniejący na butelce wódki Orkisz – nawiązuje do składnika, z którego jest wytwarzanaPółtora metra
Składniki:
- 40 ml czarnej herbaty różanej
- 40 ml wódki Orkisz
- 10 ml soku z cytryny
- 10 ml syropu cukrowego
top up: tonic
lód: kości
szkło: highball
dekoracja: plaster jabłka
Przygotowanie
Zaparzamy herbatę – torebkę wyjmujemy po 4 minutach i odstawiamy napar do ostygnięcia. Wlewamy wszystkie składniki koktajlu do szklanki, uzupełniamy tonikiem, mieszamy łyżką i dekorujemy plastrem jabłka.
Syrop cukrowy
Mieszamy cukier w gorącej wodzie w proporcjach 1:1.
TIP
Zamiast przygotowywać osobno napar i syrop, można zaparzyć słodką herbatę różaną.
orkisz, kiedyś powszechnie znany i uprawiany, na długie lata został zapomniany, a obecnie przeżywa swój renesans. Nazwa koktajlu nawiązuje do piktogramu z symbolem korony, który widnieje na butelce wódki Orkisz i oznacza królewskość i najwyższą jakość trunkuPowrót króla
Składniki:
- garść listków bazylii
- 40 ml wódki Orkisz
- 15 ml syropu imbirowego
- 15 ml soku z cytryny
lód: kości (lub brak w przypadku coupette)
szkło: short lub coupette (short na lodzie jest popularniejszy)
dekoracja: gałązka bazylii
Przygotowanie
Wrzucamy bazylię do shakera, wlewamy pozostałe składniki koktajlu i mocno mieszamy z lodem – przez minimum 20 sekund. Odcedzamy przez podwójne sitko do szklanki i dekorujemy gałązką bazylii.
Syrop imbirowy
Do 750 mililitrów gorącej wody wrzucamy 1 kilogram cukru, mieszamy. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy obraną cząstkę imbiru (około 5 centymetrów) i blendujemy. Przecedzamy przez podwójne sitko lub pieluchę – i gotowe.
orkisz wymaga wyjątkowych warunków. Od wieków był uprawiany w chłodnym klimacie Skandynawii oraz w górskich rejonach Niemiec, Szwajcarii i Polski. Nazwa koktajlu nawiązuje do jego charakternego smaku i bogactwa minerałów zawartych w ziarnach orkiszu, a także do piktogramu gór na butelceGóral
Składniki:
- 40 ml wódki Orkisz
- 25 ml switchela miodowego
- 10 ml soku z cytryny
top up: cydr
lód: kości
szkło: highball
dekoracja: zest z grejpfruta
Przygotowanie
Wlewamy pierwsze trzy składniki koktajlu do shakera i mocno mieszamy z lodem. Przecedzamy koktajl do szklanki wypełnionej lodem i uzupełniamy cydrem. Mieszamy łyżką. Koktajl dekorujemy zestem z grejpfruta.
Switchel miodowy
W torbie vacum umieszczamy: 140 gramów miodu akacjowego, 60 gramów miodu gryczanego, 14 gramów imbiru, garść melasy cytrynowej. Zamykamy vacum i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po ich upływie dodajemy 80 mililitrów octu jabłkowego, mieszamy i przecedzamy przez gęste sito. Gotowe.
Materiał powstał dzięki inspiracji marką Orkisz.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?