Kukbuk
Kukbuk

Najlepsze jagodzianki we Wrocławiu

Jagodzianka wyjęta jest z czasów beztroskich, dziecięcych wakacji. Dziś trafia na podatny grunt kulinarnych nostalgicznych gustów i pogoni za comfort foodem. Sprawdziliśmy, gdzie zjeść najlepsze jagodzianki we Wrocławiu!

Tekst: Agnieszka Szydziak

Zdjęcie główne: Instagram Gigi

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Jagodzianka wraca co roku jak ulubiony letni serial – na krótko, ale za to z pełną mocą. Dlaczego? Bo działa na wszystkich frontach. Po pierwsze, jest sezonowa, a więc limitowana, czyli ekskluzywna. Uruchamia w nas narodową rywalizację: gdzie są te najlepsze? Która piekarnia użyje najwięcej jagód, a która zrobi najbardziej maślane ciasto?

Po drugie, to smak dzieciństwa, comfort food w najczystszej postaci. W czasach, gdy świat trochę się chwieje, bułka z jagodami potrafi przywrócić spokój i równowagę lepiej niż niejeden podcast o mindfulness. Dodajmy do tego, że jagodzianka wygląda świetnie na Instagramie (te fioletowe plamy, moment rozrywania, ta kruszonka!). Pozwólcie sobie na chwilę przyjemności - lato nie poczeka. Gdzie na jagodzianki we Wrocławiu? Podpowiadamy!

Fot. Instagram Warsztatu

Warsztat 

Warsztatowa jagodzianka ma wszystko, co według nas te najlepsze mieć powinny. Po pierwsze, dużo nadzienia, takiego w którym cukier nie przysłania wyjątkowego smaku owoców. Po drugie, nadzienia o odpowiedniej strukturze - soczystej i luźnej, które może popłynąć po palcach i na koniec trzeba będzie je wylizać.

Po trzecie, odpowiednio cienką warstwę ciasta. Po czwarte, baaardzo dużo kruszonki, która chrupie pod zębem! Tutejsze jagodzianki mają też ten idealny rozmiar, by zaspokoić ochotę na jagodową ucztę i się nie przejeść.

 

Tu jest słodko - Simon Cooks

Wielkiej miłości Simona do wypieków nie da się powstrzymać - ten chłopak totalnie zwariował na punkcie swojej pracy i karmienia wrocławian słodkościami. Nie inaczej jest w sezonie jagodowym, który zainspirował go do stworzenia dwóch niepowtarzalnych propozycji.

Pierwsza to jagodzianka w formie zamkniętej bułeczki drożdżowej z dodatkiem kwaśnej śmietany, a także pasty pistacjowej pod kruszonką. Druga propozycja, którą cukiernik nazwał Jagoburgerem, to szalona zwijana jagodowa cynamonka z dodatkiem kremowego mascarpone, obsypana jagodami oraz chrupiącą kruszonką, sowicie oblana kwaśną śmietaną z wanilią. Pssst! W witrynce znajdziecie także jagodowe monoporcje. 

Fot. Instagram Verde

Verde Delice & Coffee

Verde jest we wrocławskiej czołówce jagodziankowych zawodów na najlepszą klasyczną bułeczkę z jagodami. Podajemy proporcje składników wchodzące w skład ich jagodzianki: miejsce pierwsze - za największą ilość - otrzymują jagody o przyjemnej luźnej konsystencji, miejsce drugie przypada kruszonce, grubej, przykrywającej równo całą bułkę, na trzeciej pozycji plasuje się natomiast ciasto, będące tłem dla dwóch pozostałych.

Kropka nad i to lukier przykrywający wierzch bułeczki. Kupujcie na miejscu lub z dowozem, bo Verde ma również bardzo dobry stosunek jakości do ceny.    

 

On zmywa

W cukierni On zmywa czeka na was oda do jagody. Trudno inaczej nazwać to doświadczenie, bo odkryliśmy w tym miejscu najcieńsze na świecie ciasto w jagodziance! Do dziś zastanawiamy się, jak to możliwe, że utrzymuje w sobie tyle jagód.

Smak owoców niezmącony jest tutaj też zbędnymi dodatkami przypraw, za to idealnie dosłodzony. Soczyste wnętrze przełamuje wyłącznie chrupnięcie delikatnej kruszonki. Koniecznie jedzcie te jagodzianki jeszcze ciepłe - smakują wybornie!

Fot. Instagram Gigi

Gigi

Gigi recepturę na ciasto drożdżowe opracowało do perfekcji - jest doskonale wyrośnięte, o listkujacej strukturze i pachnące masłem. Klasyczne wersje jagodzianki powstają tutaj przez zamknięcie około szklanki jagód w mniej więcej pięciomlimietrowym cieście. Następnie krągłe bułeczki przysypywane są sowicie grubą kruszonką, a po wypieczeniu delikatnie oblewane lukrem.

W Gigi znajdziecie jeszcze jedną wersję jagodzianki - dla nas absolutnie wybitną, bo totalnie przenoszącą do dzieciństwa. Otwarta drożdżówka z jagodami i kruszonką po wypieczeniu podawana jest z kleksem kwaśnej śmietany - smakuje zupełnie jak owoce utarte w szklance z cukrem i śmietaną, jedzone w latach 90. W Gigi znajdziecie też inne desery z dodatkiem granatowych leśnych owoców: napoleonkę, roladę czy drożdżówkę z twarogiem i jagodami. Nie wystraszcie się kolejek, sprawna obsługa i słodka zdobycz na pewno wynagrodzą Wam czas oczekiwania. 

 

Pan Kłos

Jeśli macie chrapkę na coś bardziej egzotycznego - proponujemy wam romans z Francuzem z Jagodami od Pana Kłosa. Sezon na te leśne owoce rozszerza minimalistyczne i niezmienne od lat menu tej piekarni.

Latem na uformowanym w kwadrat cieście francuskim, zapiekane są jagody z odrobiną kruszonki. Taki deser idealny, jeśli kochacie maślane ciasto francuskie i nie chcecie objadać się pożywną wersją jagodzianki w drożdżowym.

Fot. Instagram Słodkiego Chłopaka

Słodki Chłopak

Kiedy wydaje wam się, że nie może być bardziej instagramowo, uroczo i na bogato, wtedy właśnie Słodki Chłopak przychodzi ze swoim pomysłem i przebija stawkę. W tym roku w tych cukierniach zjecie po prostu barokowe jagodzianki - ciasto drożdżowe, wypełnione sporą ilością jagód, posypane cynamonową kruszonką i polane kremem waniliowym na bazie mascarpone.

Lepiej znajdźcie kogoś, z kim podzielicie się świeżym wypiekiem, bo jedna bułeczka to ok. 400-gramowy deser! Zapolujcie również w Słodkim Chłopaku na jagodowy sernik - niezmiennie najlepszy w mieście. 

Fot. Instagram Folgujemy Mini

Folgujemy Mini

Sezonowych deserów nigdy nie brakuje w Folgujemy - wpadnijcie do tej uroczej kawiarenki na Hubach, by kupić lub odebrać zamówione tradycyjne jagodzianki, a także inne desery z tym owocem.

Kiedy ostatnio ich odwiedzaliśmy, na gości czekały keto monoporcje, w których jagody połączone były z zapiekanym kremem pistacjowym i mascarpone albo kruche ciasto bez jajek i mleka, za to z ogromną ilością owoców czy wegańskie drożdżówki. Do zamówienia dorzućcie matchę z jagodowym musem!   

Fot. Instagram Delulu

Delulu Bakery & Bajery

Delulu w sezonie jagodziankowym przeniesie was do przeszłości. Piszemy tak, bo z nostalgicznym klimatem skojarzyła nam się kształtna wrzecionowata jagodzianka o lekkim, puchatym cieście.

Ilość jagód zdecydowanie jest we współczesnych trendach, bo bułeczki są wypchane po brzegi. Ogromny plus dla Delulu za to, że ich jagody są wybitnie kwaskowe! Ten wypiek pokochają też amatorzy drobnej, rozsypującej się kruszonki.

Mam Wypieki

Maryna w skupieniu pracuje nad zamówieniami, dlatego swoją słodką cukierenkę otwiera tylko w soboty. Śledźcie jej Instagram, bo tam informuje, kiedy i co znajdziecie w menu.

W lipcu goszczą tutaj jagodzianki - to jest pewne. W wersji klasycznej, w drożdżowym lub na drożdżowym cieście pieką się maślany bułeczki z dużą ilością jagód i delikatną, zwiewną kruszonką. 

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk