Jagodzianki kojarzą się z babciną kuchnią. Triumfalnie wróciły do cukierniczych łask kilka lat temu i stały się prawdziwym fenomenem. W czym tkwi ich sekret? Może chodzi o kwaskowe, pachnące latem fioletowe kuleczki jagód? A może raczej o maślane, delikatne jak puch ciasto drożdżowe i chrupiącą kruszonkę?
Fakt, że chcemy jeść te nostalgiczne wypieki, pokazuje, że nie tylko tęsknimy za wspólnymi rytuałami, ale także doceniamy to, co lokalne i sezonowe. I co niestety trwa krótko – spieszmy się jeść jagodzianki, póki są dostępne!
Kochamy bułeczki z jagodami w wersji tradycyjnej, ale też nieco unowocześnionej. Wiele cukierni proponuje własną interpretację tego wypieku, zaskakując na przykład różnymi smakami kruszonki. Z naszą listą macie gwarancję pysznego deseru – oto najlepsze jagodzianki w Warszawie!