Kukbuk
Kukbuk

Najlepsze jagodzianki w Warszawie

Zaczęło się! Sezon na fioletowe języki, maślaną kruszonkę i sok cieknący po palcach uznajemy za otwarty. Jagodzianki, te niepozorne drożdżowe bułeczki, na początku wakacji królują w cukierniach. My wybraliśmy te, którym po prostu nie można się oprzeć. Oto najlepsze jagodzianki w Warszawie!

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne: Instagram Domo Bake·ry

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 8 minut!

Jagodzianki kojarzą się z babciną kuchnią. Triumfalnie wróciły do cukierniczych łask kilka lat temu i stały się prawdziwym fenomenem. W czym tkwi ich sekret? Może chodzi o kwaskowe, pachnące latem fioletowe kuleczki jagód? A może raczej o maślane, delikatne jak puch ciasto drożdżowe i chrupiącą kruszonkę?

Fakt, że chcemy jeść te nostalgiczne wypieki, pokazuje, że nie tylko tęsknimy za wspólnymi rytuałami, ale także doceniamy to, co lokalne i sezonowe. I co niestety trwa krótko – spieszmy się jeść jagodzianki, póki są dostępne!

Kochamy bułeczki z jagodami w wersji tradycyjnej, ale też nieco unowocześnionej. Wiele cukierni proponuje własną interpretację tego wypieku, zaskakując na przykład różnymi smakami kruszonki. Z naszą listą macie gwarancję pysznego deseru – oto najlepsze jagodzianki w Warszawie!

Tadam

W Tadam jagodzianki powinny być dostępne cały rok. Są tak dobre, że nigdy nie możemy się pogodzić z ich sezonowością. Dostaniecie je tu w trzech wariantach. Klasyczna jagodzianka z waniliową kruszonką smakuje świetnie, podobnie jak ta z cytrynowym lukrem i ze skórką cytryny w środku.

Na tych, którzy lubią eksperymenty, czeka natomiast jagodzianka z pieprzem Timut i kakaową kruszonką. Uwaga! Cukiernia Tadam w tym roku przygotowała także czwarty wariant jagodzianki - nie zdradzamy jaki, musicie po prostu odwiedzić tę cukiernię!

Fot. Instagram Ciastka z Dziurką

Ciastko z Dziurką

Tutaj jagodzianki są aż ciężkie od jagód. To takie bułeczki, w których nadzienie wygrywa z ciastem – nie da się ich zjeść bez poplamienia palców fioletowym sokiem. Dobrze nadziane, z kruszonką i cukrem pudrem, smakują wybitnie.

Oczywiście w Ciastku z Dziurką są też mniej klasyczne propozycje dla wielbicieli jagód, na przykład podwójnie zapiekany croissant z twarożkiem i jagodami czy pączkolody z jagodami i kruszonką.

Baken

Czy Skandynawowie pokochaliby nasze jagodzianki? Jest na to duża szansa. Zwłaszcza jeśliby spróbowali tych z Baken. Piekarnia i śniadaniownia co roku znajduje się w rankingach najlepszych pączków czy wypieków na Świętego Marcina, a tym razem także na liście najlepszych jagodzianek.

Bułeczki są tu słusznych rozmiarów, pełne świeżych jagód, z dużymi kawałkami kruszonki. To świetna opcja na śniadanie – w końcu kto nam zabroni zacząć dzień od jagodzianki i kawy?

Fot. Instagram Dej

Dej

Idealnie maślane, nie za słodkie, odpowiednio duże – jagodzianki w Dej co roku dostarczają tej samej przyjemności. Otulone obłocznym ciastem kuleczki jagód doskonale komponują się z warstwą drobnej kruszonki i cukrem pudrem.

Ta jagodzianka jest klasyczna i ponadczasowa, zasmakuje wielbicielom jagód z każdego pokolenia! Po prostu musicie spróbować.

Fot. Instagram Domo Bake·ry

Domo Bake·ry

Od kiedy tylko pojawiły się jagody, w Domo trwa prawdziwe fioletowe szaleństwo. Zjecie tu każdą wersję jagodzianki, o jakiej tylko zamarzycie. Zacznijcie od klasyków, z ogromną ilością kruszonki i lukrem, a później płynnie przejdźcie do testowania jagodzianek otwartych z kwaśną śmietaną i tych z czapą z waniliowego crème pâtissière.

Trudno będzie poprzestać na jednej, a wybór tej najlepszej może wywołać ożywione dyskusje!

Gdzie na jagodzianki w Warszawie? Podpowiadamy!

Mund

Mateusz Ulman, odpowiedzialny za wypieki w Mund, stworzył małe jagodowe dzieło sztuki. W lokalu mieszczącym się w hotelu Puro na Starym Mieście zjecie bułeczki idealnie wyważone.

Nie za duże i nie za małe, z odpowiednią proporcją jagód do ciasta. Jagodzianki rozpływają się w ustach i mimo że to pierwszy rok, kiedy możemy je zjeść w tym miejscu, od razu trafiają na naszą listę najlepszych w Warszawie. Spróbujcie sami!

Fot. Instagram Urszi Cakes

Urszi Cakes

W Urszi Cakes zjecie chyba największe i najbardziej instagramowe jagodzianki. Są tak piękne, że aż szkoda je jeść. W wersji najprostszej mamy ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką, w opcji nieco bardziej nowoczesnej natomiast znajdziemy dodatek kremu waniliowego i więcej kruszonki.

My jednak jesteśmy zakochani w Jagochmurkach – bułeczkach z białą czekoladą i cytrynową nutą. Jeśli szukacie jagodzianek na najwyższym poziomie, one są właśnie tutaj.

Fot. Instagram cukierni Baja

Baja

A może jagodzianki w wersji wegańskiej? Wegańska cukiernia Baja słynie z roślinnych słodkości, które w niczym nie ustępują oryginałom. W tym roku dostaniecie w niej zarówno klasyczną jagodziankę z lukrem, jak i taką z kremem waniliowym.

A oprócz tego całe mnóstwo jagodowych smakołyków: sernik baskijski z jagodami, matchę jagodową czy lody z jagodami. Nic, tylko cieszyć się fioletowym szaleństwem!

Panna

Podkręcone klasyki – tak można by podsumować jagodzianki z pracowni cukierniczej Panna. Mamy słabość do tych dopracowanych do perfekcji wypieków. W tym roku ekipa Panny deklaruje, że w bułeczkach jest (na prośbę gości!) jeszcze więcej masła, jagód i wanilii.

Co jednak najciekawsze, dostaniemy tu zarówno klasyczne bułeczki, jak i te nieco mniej typowe, bo z pysznym kremem w środku. Czy to nie genialny pomysł? Mniam!

Fot. Instagram Lukullusa

Lukullus

Kultowa warszawska cukiernia nie zostaje w tyle, jeśli chodzi o jagodzianki. Tu drożdżowe bułeczki z jagodami, obsypane kruszonką, przypominają wypieki, jakie znamy z kuchni babci.

Przypadną do gustu wszystkim fanom klasyki, ale także i tym, którzy wolą jagodzianki nieco mniejsze, z równą proporcją ciasta i owoców. A kto lubi słodkości z kremem, powinien spróbować jagodowej Bigotki – ptysia z kremem i jagodami.

Fot. Instagram Kukułki

Kukułka

Uwielbiamy jagodzianki z Kukułki za świetny balans smaku. Jest słodko i kwaskowo, idealnie. W środku bułeczek są oczywiście świeże jagody, a kruszonka przyjemnie chrupie pod zębami.

W ofercie cukierni te owoce pojawiają się zresztą nie tylko w jagodziankach. Znajdziecie je też w jagodowym eklerze albo cruffinie. Ten ostatni, z listkującego ciasta maślanego, jest wypełniony jagodami i delikatnym kremem. Nie sposób nie zjeść całego od razu!

Najlepsze jagodzianki: Warszawa zaprasza w podróż śladami kruszonki i lukru

Deseo

W tym roku do rywalizacji o tytuł najlepszej jagodzianki w stolicy dołącza Deseo. Dostępne są dwie opcje – albo jagodzianka klasyczna, albo z dodatkiem waniliowego crème pâtissière.

W obu wersjach mamy kruszonkę na bazie palonego masła i cukier puder z prawdziwą wanilią Bourbon z Madagaskaru. Dla łasuchów do wyboru są też inne jagodowe ciastka – monoporcjowy deser Jagoda, a także koszyczek z ciasta półfrancuskiego z jagodami, kremem i ganaszem waniliowym.

Fot. Instagram Całej w Mące

Cała w Mące

Wypieki Moniki Waleckiej nigdy nie zawodzą. Jagodzianki smakują tu wyjątkowo, ponieważ zamiast klasycznego drożdżowego ciasta w Całej w Mące używa się ciasta długo fermentowanego, takiego jak do brioszek.

Dzięki temu bułeczki są wyjątkowo puszyste, lekkie i pyszne. Po upieczeniu jagodzianki smaruje się masłem z tonką – to właśnie temu dodatkowi zawdzięczają swój charakterystyczny smak. A do tego ta kruszonka!

Fot. Instagram Słodki Słony

Słodki Słony

Warszawski klasyk – bułeczki z cukierni Słodki Słony. Co roku rozpalają smakoszy w całej Polsce ze względu na cenę, bo to chyba najdroższe jagodzianki w stolicy. Nie zmienia to jednak faktu, że jeśli macie ochotę na tradycyjną bułeczkę z jagodami, to Słodki Słony was nie zawiedzie.

Po brzegi wypakowane jagodami i obsypane maślaną kruszonką jagodzianki smakują doskonale. A jeśli akurat macie gości i wolicie wybrać coś łatwiejszego do podziału, w cukierni czekają też jagodowe placki z kruszonką!

Będzie Dobrze

Ta piekarnie umie w wypieki z ciasta drożdżowego! I w ogóle we wszelkie słodkości – witryna kusi zwykle wieloma różnymi ciekawymi propozycjami. Nie inaczej jest w przypadku jagodzianek.

Mamy tu bowiem wspaniałe klasyki z kruszonką, ale też jagodzianki otwarte z crème fraîche i limonką. A dla tych, którzy szukają jeszcze innych jagodowych przygód, załoga przygotowała jagodowy bread pudding. Bułeczki pachną od progu, nie da się wyjść z jedną!

Fot. Instagram Rano

Rano

Kochamy słodkości z Rano, a jagodzianki szczególnie. Drożdżowe ciasto jest tu perfekcyjne – mięciutkie i pachnące masłem. Do tego słodko-kwaśne jagody i sporo chrupiącej kruszonki.

Czy to jedne z najlepszych jagodzianek w stolicy? Z pewnością! Bułeczki są lekkie i delikatne, więc gwarantujemy, że na jednej się nie skończy. My zwykle pierwszą zjadamy jeszcze w piekarni, a kilka kolejnych zabieramy na wynos.

Jagodzianki w Warszawie - zapraszamy do próbowania!

OSOM

Spieszcie się jeść jagodzianki w Osom, bo znikają w błyskawicznym tempie! Nic dziwnego, w końcu jeszcze ciepłe bułeczki, po brzegi wypełnione jagodami i posypane cukrem pudrem, należą do najlepszych w mieście.

Znajdziecie tu także drożdżowe wypieki z innymi owocami, więc jeśli akurat nie macie ochoty na jagody, postawcie na przykład na maliny, są równie smaczne.

Sweetness

Marzy wam się instagramowe rozrywanie jagodowych bułeczek? Te ze Sweetness będą doskonałe, bo ilość jagód wypełniających ciasto jest naprawdę imponująca.

To z pewnością propozycja dla tych, którzy uważają, że to jagody są w jagodziankach najważniejsze, i nie boją się ubrudzić podczas jedzenia. Dodatkowo w Sweetness znajdziecie wersję jagodzianek z kwaśną śmietaną. Tutaj fioletowe uśmiechy rozciągają się od ucha do ucha!

Fot. Instagram Café Doza

Café Doza

Last but not least: jagodzianki z Café Doza. Usiąść w cieniu i spałaszować taką bułeczkę – szczyt marzeń! Do wyboru są klasyki z cukrem pudrem lub lukrem, a także jagodzianki z kremem waniliowym.

Zjecie tu również bułeczki wegańskie. Nasze jagodowe serca biją szybciej na myśl o dostępnych tu danishach z jagodami i kwaśną śmietaną albo rollsach z twarogiem i jagodami.

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk