Era klasycznych burgerów odeszła w niepamięć, a restauratorzy zaskakują nas nowymi połączeniami smaków i inspirującymi kompozycjami. Szefowie kuchni coraz częściej sięgają w swoich przepisach po wysokiej jakości sezonowe produkty, a także – w odpowiedzi na popularyzację diety roślinnej – po zamienniki mięsa, które niekiedy do złudzenia przypominają wołowinę. Przedstawiamy miejsca w stolicy, które warto odwiedzić, gdy najdzie was ochota na pysznego burgera!
Najlepsze burgery w Warszawie
Burger to danie o wielu obliczach – przywodzi na myśl zarówno fastfoodowe budki, jak i restauracje serwujące najwyższej jakości sezonowaną wołowinę. Podpowiadamy, gdzie zjeść burgera w Warszawie!
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Dan Gold / unsplash.com
Wół na Stół
ul. Piękna 28/34
al. KEN 52
Lokal działa od 2014 roku, tutejsze receptury są więc wypadkową pasji i wieloletniego doświadczenia. Codziennie rano w restauracji pieczone są bułki do burgerów, a wszystkie składniki pochodzą od lokalnych producentów. Oprócz kilkunastu rozmaitych burgerów spróbujecie tu wielu innych dań z karty, przede wszystkim świetnych steków. W menu znajduje się także wiele propozycji dla wegan, między innymi burger z grillowanymi warzywami, wegański tatar czy smażony por z gorgonzolą i bulgurem.
Ćwierćfunciak
ul. Andersa 30
Jeśli będziecie na Muranowie, koniecznie odwiedźcie Ćwierćfunciaka. W menu znajdziecie wiele burgerów, które łączą klasyczne amerykańskie podejście z polskimi akcentami. Możecie zamówić samą kanapkę, ale także zestaw z pieczonymi ziemniaczkami, dwoma sosami i coleslaw. W karcie widnieją też ciekawe połączenia, takie jak burger z kimchi i sosem teriyaki, sezonowy burger miesiąca oraz opcje roślinne. Posiłek zjecie w środku lub w ogródku, a popijecie kraftowym piwem.
Bydło i Powidło
ul. Kolejowa 47
Specjalnością tej restauracji są burgery i steki z argentyńskiej wołowiny, ale w menu znajdziecie również sałatki z wołowiną, sandwiche, a nawet słynne nowojorskie kanapki z pastrami czy hot salt beef. Bydło i Powidło działa w na nowoczesnym osiedlu 19. Dzielnica na Woli. Oferuje świetny klimat i z pewnością odwiedzić to miejsce!
Dla wegetarian przygotowywane są kanapki z tofu czy kotletem z ciecierzycy
Pobyku
ul. Gdańska 1
ul. Żeromskiego 1
ul. Racjonalizacji 1
W przyciemnionym, klimatycznym wnętrzu tego lokalu spróbujecie wielu różnych burgerów: od klasycznych kanapek po warianty inspirowane kuchniami świata, takie jak Don Pedro, czyli hiszpański burger z chorizo, lub meksykański burger z guacamole i nachosami. W Pobyku znajdą coś dla siebie także wegetarianie, dla których przygotowywane są kanapki z tofu czy kotletem z ciecierzycy.
Warburger
róg ul. Puławskiej i Dąbrowskiego
Zielony skwer na skrzyżowaniu Puławskiej i Dąbrowskiego to prawdziwe zagłębie gastronomiczne. To właśnie tam znajduje się Warburger, do którego warto wybrać się szczególnie w ciepłe letnie dni – burgery smakują przecież najlepiej na świeżym powietrzu! W Warburgerze gotują smacznie i zdrowo, dbają o wysoką jakość składników i działają w myśl filozofii slow food. Menu jest dosyć krótkie, ale wystarczająco różnorodne, by każdy znalazł coś dla siebie. W ofercie są także wegetariańskie i wegańskie burgery, między innymi z Beyond Meat. Po posiłku koniecznie przejdźcie się na kawę do Relaksu!
Pogromcy Meatów
ul. Koszykowa 1
To prawdziwi pasjonaci i rzemieślnicy z krwi i kości. Przywiązują dużą wagę do jakości wykorzystywanych składników. Sami wypiekają maślane bułki, które doskonale komplementują smak wołowiny. Choć w menu królują autorskie kanapki, znajdziecie w nim także wiele burgerów. Obok działalności restauracyjnej prowadzą sklep internetowy Mięsny Premium, w którym kupicie wysokiej jakości produkty mięsne – idealne na letniego grilla.
Krowarzywa
ul. Hoża 29/31
ul. Marszałkowska 27/35
al. Jana Pawła II 41A i inne lokalizacje
Jeśli chodzi o wegańskie burgery, Krowarzywa to prawdziwy pionier. Od 2013 roku dowodzi, że roślinny fast food może być zdrowy, sycący i smaczny. Swoje receptury restauracja opracowuje we współpracy z dietetykami. Dba o środowisko naturalne i od początku działalności wspiera rozmaite organizacje charytatywne. Wiele osób odwiedza Krowarzywa właśnie ze względu na wspólne wartości. Dzięki poparciu tak dużej społeczności w samej Warszawie działa już pięć lokali tej sieci. To ona zapoczątkowała trend na roślinne burgery!
Gości zachęcają nie tylko świetne burgery, ale także lokalizacja w samym sercu Warszawy
Między Bułkami
Al. Jerozolimskie 23
Między Bułkami to już uznana marka. Gości zachęcają nie tylko świetne burgery, ale także lokalizacja w samym sercu Warszawy. Tutejsze burgery to połączenie wysokiej jakości wołowiny z bułkami dostarczanymi z rzemieślniczej cukierni S. Dybalski oraz domowymi sosami. Oprócz burgerów wołowych spróbujecie tu kanapek z kotletami drobiowymi lub wegańskimi, na bazie ciecierzycy, soczewicy, warzyw i ziół.
Smashny Burger
ul. Wilcza 26
Smash burgery to smak słonecznej Kalifornii. Od klasycznych burgerów różnią się przygotowaniem kotleta – przy Wilczej klopsy rozbija się łopatką na cienkie plastry, smaży, a następnie układa na sobie między połówkami bułki. Przywiązuje się tu wielką uwagę do jakości składników: kotlety są produkowane z wołowiny Black Angus, a brioszki sprowadzane z piekarni Vincent. W menu Smashnego znajdują się cztery pozycje – trzy mięsne i jedna wegańska – więc każdy znajdzie tu coś dla siebie!
MAX Burgers
al. Jana Pawła II 82
ul. Złota 59
ul. Przyczółkowa 219
MAX Burgers to szwedzka sieć restauracji, która obecnie ma trzy lokale na terenie Warszawy. W naszym zestawieniu zagościła ze względu na dobre składniki, pyszne wegańskie opcje oraz troskę o środowisko naturalne i zrównoważony rozwój. Marce zależy na wyznaczaniu ekologicznych trendów wśród innych dużych sieci restauracji. Jej lokale znajdują się w centrach handlowych, warto więc do nich zajrzeć przy okazji kolejnych zakupów.
JP’s Bar
al. Jana Pawła II 21
Restauracja wyróżnia się eleganckim wystrojem, profesjonalną obsługą i miłą atmosferą. Warto przyjść tutaj na burgera w ramach biznesowego lunchu, jednak JP’s Bar świetnie sprawdzi się także jako lokal na specjalną okazję. Serwuje klasyczne burgery, ale wybór będą mieć również weganie. Obecnie zjedzą tu burgera z kotletem na bazie białka sojowego, kimchi, mango i awokado, podawanego na buraczanej bułce.
Chwast Food
ul. Waryńskiego 9C
ul. Emilii Plater 8
Choć Chwast Food funkcjonuje w dwóch lokalizacjach, po burgera szczególnie warto udać się na ulicę Waryńskiego. Jest to już trzeci w naszym zestawieniu lokal, który oferuje wyłącznie wegańskie burgery. Zjecie tu klasyczne roślinne kanapki, na przykład z kotletem buraczanym lub z ciecierzycy, ale także mniej popularne warianty, choćby z seitanem. Z kolei w drugim lokalu, przy Emilii Plater, możecie spróbować wegańskich wersji takich specjałów regionalnej kuchni jak langosz, schabowy czy pierogi.
Hamburger z Karaibów
ul. Puławska 140
ul. Burdzińskiego 5
Już od niemal dekady zaspokaja nasze apetyty nieoczywistymi burgerami. Menu jest długie, pełne nietuzinkowych połączeń i kompozycji, z pewnością więc zadowoli nawet najbardziej wybrednych. Restauracja oferuje kanapki bezmięsne, a także dostosowane do diety pescowegetariańskiej. Przez cały rok działa w dwóch lokalach, ale latem pojawia się też na Slow Markecie nad Wisłą – w tym roku od 10 lipca.
Przeczytaj również:
- Ludzie i inspiracje
5 sposobów na domowego burgera
Burger niejedno ma imię. Każdy z nas słysząc „hamburger” wyobraża sobie coś innego. Różne są preferencje dotyczące samego kotleta, jeszcze bardziej wymyślne mogą być dodatki.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić burgera?
Co zrobić, żeby burger nie zmienił się w klopsa?
- Na mapie
Kebab, shawarma i falafel: bliskowschodnie kanapki w Warszawie
Kebab kojarzy się powszechnie z otwartymi do późna fastfoodowymi budkami. Jednak w Warszawie coraz częściej można zjeść go także w restauracjach. Poznajcie miejsca, które starają się zmienić sposób myślenia o kebabie i innych, podobnych mu daniach!
- Ludzie i inspiracje
5 sposobów na domowego burgera
Burger niejedno ma imię. Każdy z nas słysząc „hamburger” wyobraża sobie coś innego. Różne są preferencje dotyczące samego kotleta, jeszcze bardziej wymyślne mogą być dodatki.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić burgera?
Co zrobić, żeby burger nie zmienił się w klopsa?
- Na mapie
Kebab, shawarma i falafel: bliskowschodnie kanapki w Warszawie
Kebab kojarzy się powszechnie z otwartymi do późna fastfoodowymi budkami. Jednak w Warszawie coraz częściej można zjeść go także w restauracjach. Poznajcie miejsca, które starają się zmienić sposób myślenia o kebabie i innych, podobnych mu daniach!
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?