Już wiemy, że początek dnia bez śniadania nie ma sensu. Dlatego rozpoczynamy kolejny cykl, w którym podowidamy, co przygotować na lunch. W końcu nic tak nie ułatwi ciężkiego dnia w pracy, jak pożywne i apetyczne danie. Gdy nadchodzi południe, a w naszych brzuchach zaczyna burczeć, zamiast iść do najbliższego sklepu, bądź zapychać się słodkimi batonikami czy ciastkami, wyciągnijcie pudełko z torby bądź plecaka i posilcie się domowym obiadem. Na początek polecamy bataty, które przygotujecie w kilkanaście minut, a w zależności od dodatków, każde danie z nimi będzie zupełnie inne. Zakasujemy rękawy i do roboty!
Na lunch: przepisy z batatem
Bataty polewamy oliwą, posypujemy solą i pieczemy – oto nasza baza. Podpowiadamy jak przygotować z nich prosty i szybki lunch do pracy.
Tekst: Mikołaj Kacperski
Zdjęcia: Maciek Niemojewski
Stylizacja: Agata Jankowska
Na lunch: Bataty
Składniki
Bataty z ciecierzycą i granatem
Składniki:
- Batat 3 sztuki
- Oliwa 2 łyżki
- Ciecierzyca 1 puszka
- Kumin 1/2 łyżeczki
- Wędzona papryka 1/2 łyżeczki
- Tahina 3 łyżki
- Woda 1 łyżka
- Sok z cytryny ½ sztuki
- Natka pietruszki 1/2 pęczka
- Pestki z granata 3 łyżki
- sól i pieprz do smaku
krok 1
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Bataty obieramy ze skórki, kroimy w ósemki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Mieszamy z oliwą, solimy, a następnie wkładamy do piekarnika na około 20 minut. Gdy bataty się zarumienią i zmiękną, wyłączamy piekarnik.
krok 2
Na patelni rozgrzewamy dodatkową łyżkę oliwy oraz wrzucamy odsączoną i w miarę możliwości, dobrze osuszoną ciecierzycę. Posypujemy przyprawami, solimy, po czym smażymy, aż całość nabierze chrupkości i zacznie podskakiwać na patelni.
krok 3
Tahinę, wodę, sok z cytryny i sól mieszamy w miseczce.
krok 4
W lunchboxach układamy kawałki upieczonych batatów, ciecierzycę i polewamy całość sosem. Dekorujemy pestkami granatu oraz posiekaną natką pietruszki.
Składniki
Batat w stylu meksykańskim
Składniki:
- Batat 2 sztuki
- Kumin 1 łyżeczka
- Wędzona papryka 1 łyżeczka
- Oliwa 4
- Czerwona fasola 1 puszka czarnej
- Czosnek 1 ząbek
- Oregano szczypta
- sok z limonki ½ sztuki
- brokuł 1 sztuka
- halloumi ½ kostki
krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bataty obieramy, kroimy w grube frytki. Skrapiamy dwiema łyżkami oliwy, posypujemy połową łyżeczki kuminu i wędzonej papryki. Mieszamy. Pieczemy przez około 15 minut, aż do momentu, kiedy bataty się zarumienią. W trakcie pieczenia całość możemy przemieszać.
krok 2
Do malaksera wrzucamy odsączoną fasolę z puszki, czosnek, pozostały kumin i wędzoną paprykę oraz oregano. Wyciskamy sok z limonki, polewamy oliwą. Całość miksujemy na gładką pastę, w razie potrzeby dodając oliwy lub doprawiając solą.
krok 3
Brokuła gotujemy w osolonej wodzie. Halloumi kroimy na plastry i smażymy na oleju na złoty kolor.
krok 4
W lunchboxach układamy pastę fasolową, frytki z batatów, brokuła i plastry sera. Podajemy z plasterkiem limonki.
TIP:
Zamiast czerwonej fasoli możemy jeszcze użyć czarnej.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?