Kukbuk
Kukbuk
Meal prep – przygotowywaniu na zapas posiłków (fot. materiały prasowe)

Na czym polega meal prep?

Meal prep to trend polegający na przygotowywaniu na zapas całych posiłków i poszczególnych składników. Dzięki temu późniejsze gotowanie trwa krócej i jest dużo wygodniejsze.

Tekst: Justyna Pogorzelska

Zdjęcia: materiały prasowe

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Meal prep jest skróconą wersją sformułowania meal preparation, które w dosłownym tłumaczeniu oznacza przygotowywanie posiłku. W praktyce polega to na zaszywaniu się w kuchni raz lub dwa razy w tygodniu po to, by przyrządzić potrawy na kilka kolejnych dni. Można wtedy zrobić zarówno gotowe, kompletne dania, jak i przygotować bazy posiłków, które później znacząco skrócą czas ich dokończenia, a także poszczególne półprodukty. Niektórzy mówią, że meal prep jest jak domowa dieta pudełkowa – to sformułowanie dobrze oddaje ideę takiego systemu gotowania i jedzenia.

Owoce w pudełku Bosch (fot. materiały prasowe)

Meal prep – szybciej, wygodniej i zdrowiej

Popularny w USA trend zagościł w Polsce już jakiś czas temu i został bardzo ciepło przyjęty. Ten tryb przygotowywania posiłków docenia wiele osób; wspiera on szczególnie tych, którzy są zapracowani, wiecznie zabiegani, stosują diety lub mają wykluczenia pokarmowe. Jest też chętnie stosowany przez rodziny wielodzietne i młodych stażem rodziców zaabsorbowanych opieką nad maluchem. Idealnie sprawdzi się u każdego, kto chce usprawnić proces przyrządzania posiłków i uwolnić czas spędzany na codziennym gotowaniu, by przeznaczyć go na inne czynności lub błogie nicnierobienie.

Warzywa przechowywane w pudełku Bosch (fot. materiały prasowe)

Meal prep pozwala w świadomy sposób zarządzać swoim jadłospisem. Wymaga zaplanowania posiłków na kilka dni, sporządzenia listy zakupów i wygospodarowania kilku godzin na przygotowanie dań, baz posiłków i pojedynczych składników. Jeśli wybierzecie potrawy jednogarnkowe lub te mniej skomplikowane i czasochłonne, etap przygotowywania może wam zająć zaledwie dwie godziny. Dodatkowym usprawnieniem procesu jest robienie kilku potraw równocześnie.

Przygotowanie posiłków na zapas pozwala zaoszczędzić bardzo dużo czasu – tego przeznaczonego zarówno na codzienne gotowanie, jak i na częste zakupy i regularne rozważania, co by tu zrobić do jedzenia. Będziecie mniej podatni na pokusę łapania czegoś w biegu lub sięgania po mało wartościowe posiłki, bo w zanadrzu będzie zdrowe danie lub pożywna przekąska. Meal prep sprawi, że będziecie wydawać mniej pieniędzy na bazarach i w sklepach i rozsądniej gospodarować wszystkimi składnikami, dzięki czemu zniknie problem wyrzucania zapomnianego jedzenia. Dzięki działaniu w tym trybie będziecie jeść bardziej zdrowo i wartościowo. Przygotowanie zbilansowanych, różnorodnych i smacznych dań staje się zdecydowanie prostsze!

Meal prep – przechowywanie brokułów (fot. materiały prasowe)

Praktyczne przykłady meal prep

Próbujecie sobie wyobrazić, jak meal prep działa na co dzień? Dla przykładu: możecie ugotować więcej bulionu, który przez kolejne 3-4 dni będzie bazą szybkich zup i sosów, posłuży do gotowania ryżu i kaszy, a dodatkowo zrobicie z niego mrożone kostki bulionowe. Przygotujcie też pastę do smarowania lub humus – sprawdzą się do kanapek i w roli dipu. Usmażone tofu i pierś drobiowa przydadzą się do sałatek, makaronów, wrapów czy tart. Możecie ugotować większą porcję warzyw (na przykład brokułu czy kalafiora), które raz dodacie do zupy, a raz do szybkiej sałatki. Pokrojone w słupki warzywa jednego dnia będziecie maczać w humusie, drugiego dorzucicie do sałatki, a trzeciego upieczecie. Możecie też zrobić gotowy posiłek, którego część zostawicie do zjedzenia na bieżąco, a resztę zamrozicie. Mrożenie i wekowanie zarówno całych dań, jak i poszczególnych składników to istotny aspekt meal prep, który bardzo ułatwia przygotowywanie kolejnych śniadań, obiadów i kolacji.

Blender ręczny MaxoMixx o mocy 1000 watów z systemem przechowywania próżniowego (fot. materiały prasowe)

Sezonowo i wartościowo

Meal prep pozwala w pełni delektować się sezonowymi warzywami i owocami. W okresie wiosenno-letnim możecie kupować naraz dużo więcej szparagów, bobu, fasolki szparagowej, młodego jarmużu, rukoli, szpinaku, truskawek, jagód i malin, a później przechowywać te pyszności próżniowo i zajadać się nimi przez kilka dni albo je zamrozić.

Przydatne sprzęty

By idea meal prep spełniała swoje zadanie, czyli była metodą szybką i wygodną, potrzebne jest wsparcie w postaci odpowiednich urządzeń. Jakie sprzęty kuchenne są najbardziej przydatne? Miejcie na podorędziu robota kuchennego, grill elektryczny i blender. Szczególnie przydatny jest blender z systemem próżniowym, taki jak mocny model ręczny MaxoMixx, który pozwala w kilka minut przygotować różne dania i – co ważne – przechowywać je tak, by zachowały świeżość, wartości odżywcze i walory smakowe na dłużej.

Materiał powstał we współpracy z marką Bosch.

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk