Dania z grilla przechodzą metamorfozę. Co raz więcej osób szuka alternatyw dla mięsa albo stara się ograniczać jego spożycie. Ruszt zyskuje nowe kolory! Nie będziemy nikogo przekonywać, że wegetariański grill jest lepszy. Po prostu warto czasem spróbować czegoś nowego – i kto wie, może w naszym krótkim przewodniku znajdziecie inspiracje do urozmaicenia waszych ulubionych typowo mięsnych dań?
Wegetariańskie grillowanie
Kiełbasa zagryzana chlebem nie jest już szczytem marzeń nawet zatwardziałych mięsożerców. Co to oznacza? Że dania na grilla przechodzą metamorfozę!
Tekst: Małgorzata Machnicka
Zdjęcie główne: Christiann Koepke / unsplash.com
Co poza mięsem można przygotować na grillu?
Oczywiście warzywa. Brzmi nudno? Wcale nie musi – pod warunkiem że każde z nich przygotujecie w nieco inny sposób. Pamiętajcie jednak, że musicie zarezerwować trochę więcej czasu, niż założyliście – z warzywnym grillem wcale nie jest mniej pracy niż z mięsnym. Ale frajdy z przygotowywania i jedzenia tyle samo!
Warzywne propozycje do grillowania - jakie warzywa najlepiej nadadzą się na grilla
– papryka i cukinia – zamarynujcie godzinę wcześniej w ziołach prowansalskich i oliwie
– kukurydza – natrzyjcie masłem i solidnie posólcie
– szparagi – właśnie rozpoczyna się na nie sezon, więc grzech byłoby ich nie podać! Świetnie smakują natarte sosem sojowym z czosnkiem i porządną dawką chili (możecie zamienić to na srirachę)
– pieczarki – na zmianę z młodą cebulką i pomidorkami nadziejcie nimi szaszłyki. Te duże, na przykład portobello, nadziejcie mieszanką serów lub warzyw albo wbijcie do środka jajka
– bakłażan – potnijcie na długie plastry, podsmażcie na grillu (możecie to zrobić wcześniej, w domu, na patelni grillowej) i zróbcie roladki z serem, na przykład kozim
– kalafior – pokrójcie na grube plastry, nasmarujcie tahiną i przed podaniem skropcie sokiem z cytryny
– burak – pokrójcie go na cieniutkie plasterki i wrzućcie na grilla, a jeśli chcecie podać je w większych kawałkach musicie wcześniej upiec je w piekarniku
– ziemniaki – można je wcześniej podgotować albo przed grillowaniem zawinąć połówki w folię aluminiową (szybciej się upieką). Wystarczy dobre masło czosnkowe, trochę ziół i danie gotowe
– bataty – pokrójcie we frytki lub w grube plastry i zamarynujcie w oliwie z dodatkiem wędzonej papryki
– boczniaki – natrzyjcie oliwą z natką pietruszki i czosnkiem
– seler, pietruszka, marchewka – wszystkie warzywa korzeniowe są wprost stworzone do grillowania. Hitem są te w marokańskich klimatach.
Co oprócz warzyw sprawdzi się na ruszcie? Grillowane sery!
Camembert możecie wrzucić na grill w całości, tofu wcześniej zamarynujcie w sosie sojowym z dodatkiem chili i soku z cytryny, haloumi właściwie nie potrzebuje żadnego towarzystwa. Sprawdzą się również nasze regionalne produkty – oscypek czy sery korycińskie. Zamiast z żurawiną podajcie je z przygotowaną odpowiednio wcześniej konfiturą z czerwonej cebuli. Do gorących, tłustych i ciągnących się serów warto podać kontrastującą, orzeźwiającą sałatkę – może być nawet zwykła mieszanka sałat skropionych winegretem.
Sosy i pasty z grilla
Ketchup i musztarda to nuda, zresztą pasują bardziej do mięsa niż serów i warzyw. Zamiast nich podajcie pomidorową salsę z sokiem z cytryny i ze świeżym oregano. Do grillowanej bagietki, wysmarowanej oliwą i natartej czosnkiem, idealne jest guacamole (klasyczne albo z zielonego groszku). Hitem jest sos na bazie greckiego jogurtu i grillowanego bakłażana z mnóstwem chili i natki pietruszki lub kolendry oraz – oczywiście – klasyk, ukochany przez Polaków sos czosnkowy. Zbyt banalne? A co powiecie na salsę z ogórków małosolnych albo pastę z pieczonej papryki? Nie zapomnijcie o gziku i maśle rozmarynowo-cytrynowym – znakomicie pasują do ziemniaków.
Inne dodatki do dań z grilla
Rezygnacja z mięsa nie musi oznaczać najadania się kilogramem cukinii i camembertem. Eksperymentujcie! Na grillowej imprezie można przygotować również dania podawane w ramach zwykłych codziennych posiłków, obiadów czy kolacji – wystarczy, że będą w wiosenno-letnim klimacie. Idealnie sprawdzi się sałatka tabbouleh albo ta z rukolą, serem pleśniowym, gruszką i granatem. Dobrym rozwiązaniem będzie także sałatka ziemniaczana i autorski humus, który pasuje do wszystkich warzyw.
Deser z grilla
Najlepiej grillowane banany nadziane gorzką czekoladą, jabłka, brzoskwinie albo ananasy. Polejcie je miodem, syropem klonowym albo dodajcie do nich bitą śmietanę. Owoce pieką się błyskawicznie, a potrafią wyglądać jak z menu najlepszej restauracji.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?