Meksyk to najbardziej znany w Europie kraj Ameryki Łacińskiej. Kojarzy się przede wszystkim z feerią kolorów, radosną kulturą i rytmiczną muzyką, a także pysznym, bogato przyprawionym papryczkami jedzeniem. Meksykańska kuchnia w dużej mierze opiera się na street foodzie, czyli szybkich i łatwych do zjedzenia przy użyciu rąk przekąskach, które je się na stojąco lub przysiadłszy na ławce czy krawężniku. Dlaczego? Wytłumaczenie jest proste – latynoska kultura jest roztańczona i chętnie łączy zabawę z biesiadą. Dodajcie do tego upalne temperatury i już wiecie, dlaczego Meksykanie i ich sąsiedzi lubują się w szybkich w przygotowaniu i pysznych plackach. Podbijają one serca i podniebienia miejscowych, a także turystów – szybko zaspokajają nawet największy głód, a ich różnorodność powoduje, że nigdy się nie nudzą.
Najlepsze przepisy na placki do tortilli
Złote, chrupiące tortille są niesamowicie uniwersalne – sprawdzają się zarówno jako szybkie przekąski, jak i większe dania. Podpowiadamy, jak zrobić najlepsze ciasto na placki do tortilli, potrawy rodem z Meksyku.