Letni czas nieodmiennie kojarzy się ze słoneczną Italią, a zatem i z dolce far niente, czyli słodkim nicnierobieniem. Tęsknimy do tych chwil cały rok. Błękitne niebo z sunącymi po nim ukradkiem białymi jak beza chmurami, ciepłe promienie słońca otulające ciało i czysty relaks – chcielibyśmy, by nigdy się nie kończył. Oczywiście nam, łasuchom, chwile te kojarzy się również z kulinarną błogością – z daniami, które oszałamiającym smakiem dopełniają to słodkie lenistwo. A co w takich momentach może być lepsze niż klasyka włoskiej kuchni, czyli makarony skąpane w aromatycznych sosach? To połączenie zdaje się mieć boskie pochodzenie, bo ekstatyczne stany, jakie wywołuje, pozostawiają trwały ślad w pamięci. Postanowiliśmy uszczknąć trochę z letniego dobra i najwspanialsze o tej porze roku warzywa połączyć z gotowymi sosami, ale powstałymi na bazie starannie dobranych produktów. Tu wybór mógł być tylko jeden – sosy Barilla, które gwarantują wysoką jakość.
Makarony z sosem na letnie dni
Lato to dojrzałe w słońcu pomidory. A skoro pomidory, to sosy – ze wszystkim, co możemy sobie wymarzyć, bo przecież wakacje to też najlepszy czas na przepyszne warzywa.
Tekst: Maja Wójcik
dinnershow.studio
Penne z sosem napoletana z cukinią i patisonem
Latem każdego dnia możemy się raczyć warzywami – przyrządzać je na wiele sposobów i mieć niemal pewność, że żaden z nich się nie powtórzy. Trochę w kontrze do tego założenia postanowiliśmy przygotować ragù z tego, co najlepszego znajdziemy na bazarze. Tu raczymy się cukinią i patisonem z dodatkiem cebuli i czosnku. Do tego sos pomidorowy z nutą tymianku i pietruszki jako baza smaku. Pychota!
Sprawdź przepis na penne z sosem napoletana z cukinią i patisonem >>
Tagliatelle z sosem olive z kurkami i rozmarynem
Najlepszy czas dla grzybiarzy zaczyna się późnym latem, choć niektóre gatunki grzybów pojawiają się dużo wcześniej, choćby kurki. Zasmażane na maśle z dodatkiem cebuli i gałązek świeżego tymianku to klasyczna pozycja w grzybowym menu każdego smakosza. Podobnie może być z naszą propozycją. Podstawą jest tu sos na bazie pomidorów, oliwek, kaparów i białego wina. Towarzystwo kurek nadaje mu dzikość. I smakuje latem!
Poznaj przepis na tagliatelle z sosem olive z kurkami i rozmarynem >>
Makaron bavette z sosem aglio i gotowanym bobem
Bób to król lata w kuchni. Czy po prostu ugotowany we wrzątku, czy upieczony, ze skórką, łuskany albo zmiksowany na pastę – sprawdza się jako samodzielna potrawa, ale też lubi się łączyć. Ze wszystkim! Na śniadanie, obiad i kolację. W naszej odsłonie zażywa kąpieli w gęstym sosie pomidorowym z dodatkiem czosnku i aromatycznego oregano.
Zobacz przepis na makaron bavette z sosem aglio i gotowanym bobem >>
Spaghetti z sosem arrabbiata, anchois i parmezanem
Gabriele Bonci, włoski szef kuchni, zasłynął pizzą al taglio (podawaną na kawałki), którą serwował w niewielkim lokalu niedaleko Watykanu. Fama o cieście z dodatkami rozniosła się nie tylko po Wiecznym Mieście, ale również poza granicami Italii i tak Bonci stał się kulinarnym celebrytą. Gdy był małym chłopcem, z lubością zajadał się suppli, czyli kulkami ze smażonego ryżu z sosem pomidorowym. Był tak wielkim fanem tej przekąski, że gdy dorósł, postanowił ją nieco zmienić i wymyślił… kulki ze smażonego makaronu. Musieliśmy to zrobić! W poszukiwaniu głębokiego smaku umami użyliśmy sosu arrabbiata i anchois.
Sprawdź przepis na spaghetti z sosem arrabbiata, anchois i parmezanem >>
Materiał stworzony we współpracy z marką Barilla.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?