Kukbuk
Kukbuk

Spaghetti z sosem arrabbiata, anchois i parmezanem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: 
typ posiłku: 
spaghetti
200 g
sól
do gotowania
oliwa
kilka łyżek + do smażenia
parmezan (lub inny twardy ser)
do posypania
żółtko jajka „zerówki”
2 sztuki
sos Barilla Arrabbiata
½ słoika
anchois opcjonalnie
2-3 sztuki
bułka tarta
do obtoczenia
mąka pszenna
½ szklanki
woda
1 szklanka
olej
do smażenia

dinnershow.studio

Krok 1

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, polewamy kilkoma łyżkami oliwy i posypujemy parmezanem lub innym twardym serem – mieszamy w misce. Zostawiamy do ostudzenia.

Krok 2

Do ostudzonego makaronu dodajemy rozmieszane żółtka. Odstawiamy na kilka godzin.

Krok 3

Na patelni rozgrzewamy delikatnie oliwę. Dodajemy sos ze słoiczka. Możemy do sosu dodać anchois – według upodobania.

Krok 4

Wysypujemy bułkę tartą na talerz. Mieszamy mąkę z wodą (w proporcji 1:2) – w ten sposób uzyskujemy dość rzadkie ciasto; jeśli zabraknie, przygotowujemy dodatkową porcję.

Krok 5

Makaron łączymy z sosem. Nabieramy w dłonie trochę makaronu, formujemy z niego kulkę. Zanurzamy ją w cieście i obtaczamy w bułce tartej. Podobnie postępujemy z resztą makaronu (kulki możemy smażyć od razu lub przechowywać krótko w lodówce). Trudniejsza opcja: z makaronu (bez sosu) lepimy
kulkę tak, aby była otwarta, do środka nakładamy trochę sosu z patelni, obtaczamy i smażymy.

Krok 6

W garnku rozgrzewamy olej – tyle, by kulki w nim pływały. Smażymy je na złoty kolor z każdej strony.

 

TIP: Kulki z makaronu możemy usmażyć wcześniej i podać na zimno, do maczania w pozostałym sosie.

Materiał powstał we współpracy z marką Barilla.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk